ClickCease
Meniu Produse
Cosul tau de produse

CREMANT

La origini, termenul Crémant era folosit de către francezi pentru a face referire la un tip de vin spumant mai puțin gazos, cu un perlaj mai catifelat, de aici și sensul de cremos al cuvântului. Prin Crémant se înțelegea inițial un vin spumant cu 2-3 atmosfere, în loc de 5-6 atmosfere, cât conținea o șampanie. Către finalul secolului XX, Crémant-ul a reușit să obțină apelațiunea de origine controlată (A.O.C.), devenind astfel puternic reglementat de către legea franceză.

Câteva decenii mai târziu, aceste reglementări au fost recunoscute și la nivel european, iar astăzi, Crémant-ul este un vin spumant produs prin metoda tradițională, deși este din afara regiunii Champagne.

Regulile de producție sunt doar cu o idee mai puțin stricte decât în cazul șampaniei, Franța fiind o țară în care se încearcă menținerea calității vinurilor prin legi de producție extrem de riguroase.

Parametrii comuni sunt: recoltarea manuală a strugurilor, presarea unei cantități de 150 de kilograme  pentru obținerea a maxim 100 de litri de must, dubla fermentare în sticlă, componența și cantitatea dozajului, cât și durata de maturare pe drojdii (stabilită la un minim nouă luni); însă strugurii folosiți pentru obținerea unui Crémant sunt mai variați. Spre deosebire de trio-ul folosit în șampanie – Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay – soiurile Crémant-ului depind de regiunea în care acesta este produs.

În prezent există opt regiuni în Franța în care se poate produce Crémant cu apelațiune de origine controlată, fiecare folosind soiuri regionale în amestecuri diverse.

•             Crémant d'Alsace // în Alsacia sunt produse mai mult de 50% din toate vinurile Crémant din Franța.  Este obținut deseori din Pinot Gris, Pinot Blanc sau chiar Riesling

•             Crémant de Loire // produs în mod predominant din soiul Chenin Blanc în amestec cu alte soiuri

•             Crémant de Bourgogne // Chardonnay, Pinot Noir, Gamay ș.a.

•             Crémant de Limoux // Chardonnay, Chenin Blanc, Mauzac, ș.a.

•             Crémant de Die // Clairette, Muscat Blanc à Petits Grains, Aligoté

             Crémant du Jura // Chardonnay, Pinot Noir, Poulsard, ș.a.

•             Crémant de Bordeaux // Merlot, Cabernet Franc, Carménère, ș.a.

•             Crémant de Savoie // Jacquère, Altesse, Chardonnay, ș.a.

•             Crémant du Luxembourg // singura țară în afară de Franța în care se produce Crémant. Sunt folosite soiuri ca Riesling, Pinot Blanc, Rivaner, Elbling, Auxerrois, Pinot Noir și Chardonnay. Acest vin spumant este certificat Appellation d'Origine Protégée – Moselle Luxembourgeoise.

 

Nu sunt produse în această categorie.

Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica de confidentialitate