Numit în trecut „Șampania Spaniei”, vinul spumant produs în
Catalonia a primit un nume propriu, Cava, după intrarea Spaniei în Uniunea
Europeană în 1986. Acest lucru a fost mai degrabă o necesitate datorită
Statutului Geografic Protejat (P.G.S.) pe care îl deține șampania. Cava este
totuși similară cu șampania, în primul rând fiindcă pentru primul secol al
existenței sale a încercat să o imite, motiv pentru care și în ziua de astăzi
este obținută prin metoda tradițională.
Cele trei soiuri principale folosite reprezintă principala
marcă distinctivă a vinului spumant spaniol: Macabeu, Xarel·lo și Parellada. Fiecare
dintre acestea au un caracter extrem de diferit, însă împreună creează o
complexitate de arome care se completează în mod armonios: Macabeu este puțin
floral, citric, cu ușoare note de final amărui, în timp ce Xarel·lo
conferă notele florale și fructate, de
pară și pepene. Parellada contrabalansează toate aceste arome cu aciditatea sa
puternică și cu note de lămâie zemoasă. Vinul spumant rezultat este mai puțin
dulce decât prosecco și fără notele de nuci ale șampaniei. În ceea ce privește
varietățile disponibile, Cava se produce ca vin spumant alb și rosé, a cărui
culoare și arome sunt obținute din soiuri ca Trepat și Garnacha.
Cava este clasificată în mod oficial prin D.O. (denominación
de origen). La origini, Cava se producea exclusiv în regiunea Catalonia, însă
astăzi se poate produce în mai multe zone din Spania. Chiar și așa, Cava
provine în procent de 95% din Penedès, Catalonia, unde centrul de producție
este satul Sant Sadurní d'Anoia. De asemenea, Cava se mai produce și în Aragon,
La Rioja, Țara Bascilor, Navarra și Valencia. Cei mai mari producători de Cava sunt Codorníu și Freixenet.
În funcție de
conținutul de zaharuri, Cava se clasifică în:
• Brut Nature: 0 - 3 g/l
• Extra Brut: 0 - 6 g/l
• Brut: 0 - 12 g/l
• Extra Seco: 12 – 17 g/l
• Seco: 17 - 32 g/l
• Semi Seco: 32 - 50 g/l
• Dulce: 50+ g/l
În ceea ce privește
calitatea, Cava se clasifică în:
• Cava maturată minim 9 luni pe drojdii
• Reserva Cava maturată minim 15 luni pe
drojdii, la fel ca șampania non-vintage
• Gran Reserva Cava maturată
minim 30 luni pe drojdii
Cava rămâne unul dintre cele mai accesibile spumante
similare șampaniei și poate oferi un raport excelent între calitate și preț.
Interesting Fact:
Producția de Cava a adus
un beneficiu tehnologic important producției de șampanie sau a altor vinuri
spumante obținute prin metoda tradițională: inventarea gyropalette-ului. Acesta
este un mecanism de rotire a sticlelor de vin în timpul celei de-a doua
fermentări, cu scopul de a direcționa sedimentele de drojdie inactivă în vârful
sticlei, pentru a fi eliminate cu ușurință.