Meniu Categorii Produse
Cosul tau de produse

CAVA

Numit în trecut „Șampania Spaniei”, vinul spumant produs în Catalonia a primit un nume propriu, Cava, după intrarea Spaniei în Uniunea Europeană în 1986. Acest lucru a fost mai degrabă o necesitate datorită Statutului Geografic Protejat (P.G.S.) pe care îl deține șampania. Cava este totuși similară cu șampania, în primul rând fiindcă pentru primul secol al existenței sale a încercat să o imite, motiv pentru care și în ziua de astăzi este obținută prin metoda tradițională.

Cele trei soiuri principale folosite reprezintă principala marcă distinctivă a vinului spumant spaniol: Macabeu, Xarel·lo și Parellada. Fiecare dintre acestea au un caracter extrem de diferit, însă împreună creează o complexitate de arome care se completează în mod armonios: Macabeu este puțin floral, citric, cu ușoare note de final amărui, în timp ce Xarel·lo conferă  notele florale și fructate, de pară și pepene. Parellada contrabalansează toate aceste arome cu aciditatea sa puternică și cu note de lămâie zemoasă. Vinul spumant rezultat este mai puțin dulce decât prosecco și fără notele de nuci ale șampaniei. În ceea ce privește varietățile disponibile, Cava se produce ca vin spumant alb și rosé, a cărui culoare și arome sunt obținute din soiuri ca Trepat și Garnacha.

Cava este clasificată în mod oficial prin D.O. (denominación de origen). La origini, Cava se producea exclusiv în regiunea Catalonia, însă astăzi se poate produce în mai multe zone din Spania. Chiar și așa, Cava provine în procent de 95% din Penedès, Catalonia, unde centrul de producție este satul Sant Sadurní d'Anoia. De asemenea, Cava se mai produce și în Aragon, La Rioja, Țara Bascilor, Navarra și Valencia. Cei mai mari producători de Cava sunt Codorníu și Freixenet.     

     

În funcție de conținutul de zaharuri, Cava se clasifică în:

•             Brut Nature: 0 - 3 g/l

•             Extra Brut: 0 - 6 g/l

•             Brut: 0 - 12 g/l

•             Extra Seco: 12 – 17 g/l

•             Seco: 17 - 32 g/l

•             Semi Seco: 32 - 50 g/l

             Dulce: 50+ g/l


În ceea ce privește calitatea, Cava se clasifică în:

•             Cava maturată minim 9 luni pe drojdii

•             Reserva Cava maturată minim 15 luni pe drojdii, la fel ca șampania non-vintage

             Gran Reserva Cava maturată minim 30 luni pe drojdii

Cava rămâne unul dintre cele mai accesibile spumante similare șampaniei și poate oferi un raport excelent între calitate și preț.


Interesting Fact:

Producția de Cava a adus un beneficiu tehnologic important producției de șampanie sau a altor vinuri spumante obținute prin metoda tradițională: inventarea gyropalette-ului. Acesta este un mecanism de rotire a sticlelor de vin în timpul celei de-a doua fermentări, cu scopul de a direcționa sedimentele de drojdie inactivă în vârful sticlei, pentru a fi eliminate cu ușurință.

Brand: Freixenet Cod Produs: 28545
Freixenet companie fondata in 1986 in Spania fiind cel mai mare producator si exportator de cava prin metoda traditionala la nivel mondial. Freixenet Cuvee Ice vin spumant obtinut din Macabeo, Xarel.lo Parellada si Chardonnay, creat perfect pentru a fi servit cu gheata. Spumant tinut la invechit int..
35,99 lei
Fără TVA:30,24 lei
Freixenet Premium Cava Carta Rosado Seco 0.75L
RECOMANDARE
Brand: Freixenet Cod Produs: 29312
Freixenet companie fondata in 1986 in Spania fiind cel mai mare producator si exportator de cava prin metoda traditionala la nivel mondial. Freixenet Premium Cava Carta Rosado spumant rose sec, produs din Trepat si Garnacha si o multime de bule creand o coroana minunata in partea de sus a paharului...
33,49 lei
Fără TVA:28,14 lei
Afişare 1 - 2 din 2 (1 pagini)
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica de confidentialitate