ASTI
Pe lângă faptul că este o provincie și un oraș situat în
nord-vestul Italiei, în Piemont, Asti este și un spumant extrem de apreciat. În
timp ce majoritatea vinurilor produse în regiune poartă o denumire însoțită de
numele originii, ca în cazul Moscato d’Asti, Barbera d’Asti, Dolcetto d’Asti,
spumantul Asti este de sine stătător. Către finalul anului 1993 Asti a fost
investit cu clasificarea D.O.C.G., fapt care i-a conferit un statut mai
prestigios și o formă aparte. Asti se produce în centrul Piemontului, în
regiunea deluroasă din sudul orașului Asti și din vecinătatea provinciilor
Cuneo și Alessandria.
Metoda de producție, metoda Asti, este o variațiune a Metodei
Charmat, deci oarecum similară cu cea a Prosecco-ului, fiind fermentat o
singură dată în cisterne, cu toate că există producători care aleg să obțină
efervescența vinului prin a doua fermentare în sticlă, la fel ca în cazul
șampaniei.
Conform legilor italiene, Asti se produce exclusiv din
struguri muscat (Moscato Bianco). Din acest motiv, Asti este deseori confundat
cu băutura din aceeași regiune, Moscato d’Asti. Totuși, cele două sunt diferite
atât în ceea ce privește nivelul de presiune, cât și gustul. Spre deosebire de
Asti, care este un vin spumant cu o presiune de 4 atmosfere, Moscato d’Asti
este un vin frizzante, cu 1 atmosferă presiune. Asti este în general considerat
un vin de desert, cu puțin alcool și puțin dulce, iar Moscato d’Asti este mai
dulce și mai fructat.
Cei mai mari
producători sunt renumiți pe plan internațional: Martini & Rossi, Gancia și
Riccadonna. Împreună cu Lambrusco și Prosecco, Asti este printre cele mai
exportate vinuri din Italia.