Meniu Produse
Cosul tau de produse
Transport Gratuit la toate comenzile peste 199 lei

VINURI SPUMANTE

Metodele de obținere ale acestor spumante sunt uneori similare, alteori diferă în anumite faze de producție. Soiurile pot fi în mod exclusiv regionale, dar uneori se folosesc și soiuri comune. Metodele de îmbuteliere și depozitare sunt de obicei, dar nu întotdeauna, asemănătoare. Ceea ce au însă mereu în comun vinurile spumante este faptul că toate sunt obținute prin fermentare naturală și desigur, faptul că ele conțin un nivel (diferit) de dioxid de carbon.
Chiar dacă vinurile spumante sunt în general cunoscute după denumirea regională pe care o poartă, există vinuri spumante care nu sunt identificate dupa apartenența regională. Deseori, acestea sunt vinuri spumante din regiuni care nu și-au creat o reputație în acest sens, care nu respectă norme stricte de producție sau nu provin din podgorii situate în zone cu denumiri de origine controlată pentru producția de vinuri spumante. Ele sunt cunoscute simplu, ca vinuri spumante.

“All that glitters is not gold, and not all sparkling wines are Champagne!”
La fel cum nu tot ceea ce strălucește este aur, nici toate vinurile spumante nu sunt șampanie.

În Franța, vinurile spumante care nu provin din regiunea Champagne, se numesc Mousseux. O opinie oarecum împărtășită la nivel general este că vinurile spumante care nu sunt șampanie (fiindcă nu pot purta acest nume dacă nu sunt produse în Champagne, Franța) sunt de o calitate mai slabă, sau mai ieftine. Ca în majoritatea situațiilor, adevărul este puțin mai complex decât atât: cu toate că nu au o istorie sau o reputație lungă, nici norme și regulamente stricte care să le determine valoarea, există nenumărate vinuri spumante de calitate. Provocarea este aceea de a le găsi. Spre exemplu, țări care nu au o tradiție în a produce vin spumant, cum ar fi Austria, Anglia, Africa de Sud, California sau Australia, creează vinuri extrem de interesante. La fel cum există grade diferite de calitate și în ceea ce privește faimoasa șampanie, secretul unei decizii bune în alegerea unui vin spumant de calitate este informarea și în cele din urmă, testul empiric: degustarea.

Important de ținut minte atunci când ne gândim la vinurile spumante, sau la orice altă băutură, este că varietățile locale nu se află în concurență pe o scală de calitate, ci contribuie la crearea unei palete mai largi de opțiuni din gama aceluiași produs. Astfel, șampania nu ar trebui să umbrească alte vinuri spumante. Aromele distincte ale diverselor tipuri de spumante reprezintă amprenta unică a regiunii și a soiurilor de strugurilor folosiți în amestec. Acestea conferă complexitate și diversitate experienței de a te bucura de un vin spumant remarcabil și unic.

Sub presiune
Elementul fundamental al vinurilor spumante este presiunea și conținutul de dioxid de carbon. Presiunea este determinată de cantitatea de zahăr adăugată în stadiul de producție, procedură care poartă denumirea de tirajare, care are loc la începutul celei de-a doua fermentări. Adică o cantitate mai mare de zahăr va produce mai mult dioxid de carbon, deci un vin cu presiune mai mare, mai acidulat. Fiindcă vinurile spumante sunt produse cu diverse grade de presiune, ele pot fi clasificate în funcție de acest factor.
În Uniunea Europeană, vinul spumant este definit ca un vin cu o presiune de 3 atmosfere sau mai mult. În această categorie se încadrează majoritatea vinurilor spumante: Sekt (Germania), Espumante (Portugalia), Crémant sau Mousseux (Franța). 

Șampania, considerat de majoritatea vinul spumant prin excelență, are în general un nivel de presiune foarte ridicat, între 5 și 6 atmosfere.

Vinul semi-spumant are o presiune între 1 și 2,5 atmosfere și se caracterizează printr-un perlaj fin. În Franța, vinul semi-spumant se numește pétillant și este produs în general pe Valea Loarei și în Bugey-Cerdon. Vin cu acest nivel de presiune este produs și în Italia, unde este cunoscut sub denumirea de frizzante, Germania, spritzig sau perlwein, vinho frisante în Portugalia  sau vinos de aguja, vinuri care se consumă tinere și care-și au originea în Spania.

La această clasificare putem adăuga și vinurile spumante care formează o spumă asemănătoare unui lanț de mărgele. Acestea se aseamănă mai degrabă cu vinurile liniștite și conțin mai mult de 1 gram/litru de dioxid de carbon. Un astfel de vin formează o peliculă subțire de bule și este puțin gazos. Când vinul conține 2 grame/litru de dioxid de carbon, acesta ajunge la presiunea de 1 bar, deci se situează la limita vinului semi-spumant.

Sursa efervescenței
Bulele vinului spumant se produc în mod endogen odată cu cea de-a doua fermentare naturală. La temperatura de 20°C, zahărul și drojdia fermentează și produc dioxidul de carbon care creează bulele în mod natural. În cazuri excepționale și în proporții mici și bine reglementate, pentru unele tipuri de spumante este permis și un adaos de dioxid de carbon.

Termenul de vin spumos desemnează în limba română un vin efervescent care nu este obținut în urma unui proces de fermentație naturală.

Bulele sunt obținute prin adăugarea dioxidului de carbon în mod exogen, în cuva închisă ermetic sau direct în sticlă.

Dioxidul de carbon se dizolvă în mod instant în vin și va fi eliberat doar la deschiderea sticlei, moment în care va produce o spumă de scurtă durată. Există vinuri semi-spumoase și spumoase, obținute prin această metodă. În Franța, vinurile care conțin dioxid de carbon introdus în mod exogen, nu au dreptul de a menționa o apelațiune de origine controlată (A.O.C.) pe sticlă.

Totuși, la fel ca în cazul vinurilor spumante, unul dintre cei mai importanți factori care determină calitatea, este vinul de bază și amestecul de vinuri de bază. Din acest motiv, există vinuri spumoase de calitate bună și la prețuri rezonabile.

VINURI SPUMANTE - Alege din 63 produse

Brand: Bottega
Accademia Vinattieri Prosecco DOC Brut (nuance rose) este un prosecco realizat si strugurii glera care sunt recoltati manuali de la jumatatea lunii septembrie din podgorii cultivate cu sistemul de cultivare a sylvozului, caracteristic acestei zone. Strugurii se preseaza si apoi se vinifica i..
51,74 lei
Fără TVA:43,48 lei
Brand: Apaltagua
Atat strugurii Chardonnay, cat si rodiile provin din proprietatea Huaqusn din lanțul muntos de coasta din Valea Maule. Viile si livezile de rodie sunt plantate pe pante blande si pe soluri ponce de origine vulcanica. Vinurile obtinute in aceasta zona dau rezultate excelente datorita climei. Struguri..
49,18 lei
Fără TVA:41,33 lei
Brand: Balla Geza
Balla Geza companie ce detine 120 de hectare de vita de vie in podgoria Minisului la poalele muntilor Zarandului. Balla Geza produce vinuri linistite si vinuri spumante elegante prin tehnologii clasice, la temperaturi controlate, urmata de o maturare in butoaie mari si mici, la o a doua sau o a trei..
59,99 lei
Fără TVA:50,41 lei
Brand: Balla Geza
Balla Geza companie ce detine 120 de hectare de vita de vie in podgoria Minisului la poalele muntilor Zarandului. Balla Geza produce vinuri linistite si vinuri spumante elegante prin tehnologii clasice, la temperaturi controlate, urmata de o maturare in butoaie mari si mici, la o a doua sau o a trei..
52,27 lei
Fără TVA:43,93 lei
Brand: Bottega
Casa Bottega are o istorie de patru secole in lumea vinului. Produsele casei Bottega au primit 280 de aprecieri si sunt gasite in 132 de tari. Povestea incepe in anul 1920 cand Domenico Bottega a fost un negustor de vinuri. Vinificator pasionat, a stiut sa recunoasca cele mai bune soiuri de ..
64,57 lei
Fără TVA:54,26 lei
Brand: Bottega
Termenul „Ancestral” se refera la o tehnica straveche, traditionala, care isi au radacinile intr-un trecut indepartat, transmisa din generatie in generatie, pana in zilele noastre. Ancestral Bottega s-a nascut dintr-o indelungata munca de cercetare care a dus la redescoperirea maiestriei, a produsel..
39,68 lei
Fără TVA:33,34 lei
Brand: Bottega
Acest vin spumant roze a luat nastere din pasiunea si pretioasa lucrare de selectie efectuata la inceputul anilor 1900 de prof. Univ. Luigi Manzoni, directorul Scolii Enologice din Conegliano, in timpul unei serii de teste de hibridizare care au dus la nasterea mai multor traversari, inclusi..
91,27 lei
Fără TVA:76,69 lei
Brand: Bottega
Cu pasiune pentru viticultura de mai bine de patru secole, Bottega se remarca prin productia sa de Prosecco si vinuri spumante autentice bine cunoscute. Acest vin spumant roze a luat nastere din pasiunea si pretioasa lucrare de selectie efectuata la inceputul anilor 1900 de prof. Univ. Luigi Manzoni..
104,55 lei
Fără TVA:87,86 lei
Brand: Bottega
Bottega Spa propune pasionatilor si degustatorilor editii limitate de vinuri spumante, aromate si intrigante. Il Moscato alb este un soi aromatic de struguri al carui nume deriva din „muscum” (mosc). Cultivarea acestor struguri a fost facuta de catre greci si le-au exportat si in coloniile Magna Gre..
15,68 lei
Fără TVA:13,17 lei
Brand: Bottega
Casa Bottega are o istorie de patru secole in lumea vinului. Produsele casei Bottega au primit 280 de aprecieri si sunt gasite in 132 de tari. Povestea incepe in anul 1920 cand Domenico Bottega a fost un negustor de vinuri. Vinificator pasionat, a stiut sa recunoasca cele mai bune soiuri de ..
83,09 lei
Fără TVA:69,83 lei
Brand: Bottega
Bottega White Gold este un vin spumant Brut proaspat si elegant, reprezentand o expresie a teritoriului unde se cultiva struguri, printre provinciile Treviso si Venetia. Datorita pozitionarii climatice acest spumant beneficiaza de un climat temperat-umed. Bottega White Gold este realizat din..
92,25 lei
Fără TVA:77,53 lei
Brand: Bottega
Ca 'Neri Millesimato Brut prezinta toate caracteristicile care au facut vinurile spumante printre cele mai apreciate si cautate vinuri de pe scena vinului mondial. Brandul Ca 'Neri se remarca, de asemenea, pentru ambalajul sau elegant si rafinat, care reflecta dragostea italiana pentru stil ..
26,05 lei
Fără TVA:21,89 lei
Carastelec este o comuna in judetul Salaj, Transilvania, Romania, formata din satele Carastelec si Dumuslau. Crama de Spumante Carastelec este prima investitie din Romania gandita sa produca preponderent spumante si vinuri efervescente printr-o metoda aproape neschimbata din secolul al XVII-lea . Pl..
94,57 lei
Fără TVA:79,47 lei
Carastelec este o comuna in judetul Salaj, Transilvania, Romania, formata din satele Carastelec si Dumuslau. Crama de Spumante Carastelec este prima investitie din Romania gandita sa produca preponderent spumante si vinuri efervescente printr-o metoda aproape neschimbata din secolul al XVII-lea . Pl..
94,66 lei
Fără TVA:79,55 lei
Brand: Bottega
Bottega Fragolino este o bautura pe baza de vin, cu o aroma inconfundabila, care aminteste in special de capsunile salbatice aromate. Dupa zdrobire, , strugurii se macina, lasand pielea in contact cu mustul inainte de a le separa prin presare moale. Prima fermentare are loc in rezervoare de ..
29,67 lei
Fără TVA:24,93 lei
Brand: Bottega
Bottega Fragolino este o bautura pe baza de vin, cu o aroma inconfundabila, care aminteste in special de capsunile salbatice aromate. Dupa zdrobire, strugurii se macina, lasand pielea in contact cu mustul inainte de a le separa prin presare moale. Prima fermentare are loc in rezervoare de ot..
29,58 lei
Fără TVA:24,86 lei

VINURI SPUMANTE - BauturiAlcoolice îți pune la dispoziție o gamă variată de produse

Afişare 1 - 16 din 63 (4 pagini)
Acest site foloseste cookie-uri. Navigand in continuare, iti exprimi acordul pentru utilizarea acestora, in conformitate cu Politica de confidentialitate