Palinca este o băutură alcoolică tradițională din România și Ungaria, cu un conținut ridicat de alcool de până la 52% (procentajul legal). Se obține prin fermentarea și distilarea diverselor fructe; prune, caise, mere, pere și cireșe. Diferența dintre țuică și palinca constă în faptul că țuica se produce doar din prune. Palinca reprezintă 40% din consumul de băuturi spirtoase în România și 75% din exportul de acestea.
În 2002, Ungaria a solicitat Uniunii Europene înregistrarea ca băutură națională a mărcii palinca, astfel putând să fie produsă exclusiv în Ungaria. Tratatul de Aderare a Ungariei la UE din 2004 menționează că „rachiul de fructe poate fi denumit palinca numai pentru băutura spirtoasă produsă în Ungaria și pentru distilatele de piersici produse numai în următoarele zone ale Austriei: Niederösterreich, Burgenland, Steiermark și Viena”. Numele în grafia română, adică pălincă, poate fi folosit în România.
Principala caracteristică a acestei băuturi este faptul că se obține în urma distilării multiple, în general două, ceea ce îi conferă tăria specifică. Se sevește în mod tradițional în pahare mici la începutul mesei ca și aperitiv, la o temperatură recomandată de 18–23°C pentru ai putea fi apreciate gustul și aroma puternic fructate.