La origini, termenul Crémant era folosit de către francezi
pentru a face referire la un tip de vin spumant mai puțin gazos, cu un perlaj
mai catifelat, de aici și sensul de cremos al cuvântului. Prin Crémant se
înțelegea inițial un vin spumant cu 2-3 atmosfere, în loc de 5-6 atmosfere, cât
conținea o șampanie. Către finalul secolului XX, Crémant-ul a reușit să obțină
apelațiunea de origine controlată (A.O.C.), devenind astfel puternic
reglementat de către legea franceză.
Câteva decenii mai târziu, aceste reglementări au fost
recunoscute și la nivel european, iar astăzi, Crémant-ul este un vin spumant
produs prin metoda tradițională, deși este din afara regiunii Champagne.
Regulile de producție sunt doar cu o idee mai puțin stricte
decât în cazul șampaniei, Franța fiind o țară în care se încearcă menținerea
calității vinurilor prin legi de producție extrem de riguroase.
Parametrii comuni sunt: recoltarea manuală a strugurilor,
presarea unei cantități de 150 de kilograme
pentru obținerea a maxim 100 de litri de must, dubla fermentare în
sticlă, componența și cantitatea dozajului, cât și durata de maturare pe
drojdii (stabilită la un minim nouă luni); însă strugurii folosiți pentru
obținerea unui Crémant sunt mai variați. Spre deosebire de trio-ul folosit în
șampanie – Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay – soiurile Crémant-ului
depind de regiunea în care acesta este produs.
În prezent există opt regiuni în Franța în care se poate
produce Crémant cu apelațiune de origine controlată, fiecare folosind soiuri
regionale în amestecuri diverse.
• Crémant d'Alsace // în Alsacia sunt
produse mai mult de 50% din toate vinurile Crémant din Franța. Este obținut deseori din Pinot Gris, Pinot
Blanc sau chiar Riesling
• Crémant de Loire // produs în mod
predominant din soiul Chenin Blanc în amestec cu alte soiuri
• Crémant de Bourgogne // Chardonnay,
Pinot Noir, Gamay ș.a.
• Crémant de Limoux // Chardonnay, Chenin
Blanc, Mauzac, ș.a.
• Crémant de Die // Clairette, Muscat
Blanc à Petits Grains, Aligoté
• Crémant du Jura // Chardonnay,
Pinot Noir, Poulsard, ș.a.
• Crémant de Bordeaux // Merlot, Cabernet
Franc, Carménère, ș.a.
• Crémant de Savoie // Jacquère, Altesse,
Chardonnay, ș.a.
• Crémant du Luxembourg // singura țară
în afară de Franța în care se produce Crémant. Sunt folosite soiuri ca
Riesling, Pinot Blanc, Rivaner, Elbling, Auxerrois, Pinot Noir și Chardonnay.
Acest vin spumant este certificat Appellation d'Origine Protégée – Moselle
Luxembourgeoise.