Într-o altă regiune din nordul Italiei, aflată chiar în
vecinătatea Piemontului, se produce un tip de vin spumant asemănător șampaniei,
obținut prin metoda tradițională, din Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc:
Franciacorta. Este un vin spumant care a intrat relativ recent în portofoliul de
vinuri al Italiei însă și-a câștigat faima rapid, fiind în general privit ca
unul dintre cele mai bune spumante produse în Italia.
Principala diferență dintre șampanie și Franciacorta este
datorată faptului că, în cazul Franciacortei, vița de vie este cultivată într-o
climă mai caldă, deci strugurii sunt mai copți și mai dulci și nu dau vinului
acea mineralitate similară șampaniei. Zona viticolă din care sunt recoltați
strugurii pentru Franciacorta D.O.C.G. se întinde pe o suprafață restrânsă de
2.000 de hectare de viță de vie, în Brescia.
• Franciacorta
non vintage este lansat la 25 de luni după recoltarea strugurilor dintre
care timp de 18 luni este maturat pe drojdii
• Franciacorta Satèn este o variațiune
unică de spumant, un Blanc de Blancs obținut din Chardonnay în proporție de
minim 50%, în amestec cu Pinot Blanc, cu presiune scăzută, de sub 5 atmosfere,
de unde și sensul de saten; aceasta variațiune este maturată pe drojdii pentru
cel puțin 24 de luni
• Franciacorta Rosé trebuie să conțină
cel puțin 25% Pinot Noir în vinul de bază și să fie maturată pe drojdii pentru
minim 24 de luni
• Millesimato este lansat la cel puțin 37
de luni după recoltarea strugurilor, perioadă în care este maturat pe drojdii
minim 30 de luni
• Riserva este produsul premium al
Franciacorta D.O.C.G., obținut după cel puțin 60 de luni de maturare pe drojdii