Ce sunt spumantele ?
Incursiune
în lumea diversă a bulelor…
Elemente fundamentale ale vinului spumant
Producerea
unui vin spumant de calitate depinde de nenumărați factori: regiune, sol, viță
de vie, climă, condiții meteorologice anuale, momentul și modul în care sunt
recoltați strugurii și multe altele. Mijloacele de producție, tehnicile și
cunoștințele vinificatorului, acumulate din experiența generațiilor anterioare,
sunt și ele extrem de importante. Chiar dacă o viță de vie are calitățile
necesare pentru producerea unui vin bun, aceeași struguri pot produce și un vin
de o calitate îndoielnică. Calitatea unui vin spumant se datorează în foarte
mare măsură muncii vinificatorului, fiind rezultatul experienței și
cunoștințelor sale, și mai ales a metodelor de producție și a tehnicilor
folosite. Nu degeaba vinul spumant este considerat ca fiind unul dintre cele
mai tehnice vinuri.
Vinul spumant | chiar dacă vinurile spumante sunt în general cunoscute după denumirea regională pe care o poartă, există vinuri spumante care nu sunt identificate dupa apartenența regională. Deseori, acestea sunt vinuri spumante din regiuni care nu și-au creat o reputație în acest sens, care nu respectă norme stricte de producție sau nu provin din podgorii situate în zone cu denumiri de origine controlată pentru producția de vinuri spumante. Ele sunt cunoscute simplu, ca vinuri spumante.
“All that glitters is not gold, and not all sparkling wines are Champagne!”
La fel cum nu tot ceea ce strălucește este aur, nici toate vinurile spumante nu sunt șampanie.
Sampania | deși termenul este deseori folosit în mod greșit ca o denumire generică pentru toate tipurile de vin spumant, șampania este în mod exclusiv acea băutură produsă în regiunea franceză Champagne, Franța, care respectă regulile stricte de producție stabilite prin denumirea de origine controlată.
Principalele soiuri de struguri din care se obține șampania sunt Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Meunier, însă se pot folosi și Pinot Blanc, Pinot Gris, Arbane și Petit Meslier. Metoda de obținere a șampaniei poartă denumirea de metodă tradițională, Metoda Champagne sau Méthode Champenoise. Aceasta constă într-un set de practici vechi care au devenit astăzi extrem de riguroase, și care implică un proces în care se respectă cu strictețe cantități, măsurători, timpi și pași exacți.
Metoda tradițională se distinge de alte modalități de obținere a vinurilor spumante prin faptul că a doua fermentare a vinului are loc chiar în sticlă. Este cea mai apreciată modalitate de a obține un vin spumant în ceea ce privește calitatea, dar în același timp este și cea mai lungă, costisitoare și dificilă metodă.
Șampania Rosé | se poate obține prin două modalități. Prima, cunoscută sub numele de asamblaj, presupune amestecul șampaniei cu un vin roșu, Pinot Noir sau Pinot Meunier în proporție de 7%-15%. În cea de-a doua, metoda saignée (sângerării), rozul se obține prin presarea strugurilor astfel încât să se extragă culoarea din coaja acestora. Există șampanii excelente obținute prin ambele metode, deci modalitatea de a o obține nu este neapărat un factor care determină calitatea. Probabil datorită culorii roz, o prejudecată destul de răspândită cu privire la șampaniile Rosé, este legată de faptul că acestea ar fi băuturi dulci.
Blanc de Blancs | este obținut exclusiv din struguri albi, mai exact din soiul Chardonnay din regiunea Champagne, Franța. Deși soiul Chardonnay se găsește în toată regiunea, Blanc de Blancs se produce mai ales în Côte des Blancs, la sud de Épernay, dar și în orașele cotate Grand Cru: Avize, Cramant, Oiry, Oger și Le Mesnil-sur-Oger. Aici sunt localizați producători ca Pierre Peters, Philippe Gonet și J.L. Vergnon. Blanc de Blancs se distinge de alte varietăți de șampanie prin aciditatea naturală, dar și prin note distinctive minerale.
Blanc de Noirs | este o varietate de șampanie de culoare albă produsă din struguri roșii ca Pinot Noir și Pinot Meunier, sau un amestec între cele două. Chiar dacă aspectul este similar cu cel al Blanc de Blancs-ului, gustul se distinge prin corpolență și arome mai fructate.
Prosecco | cel mai cunoscut, consumat și apreciat vin spumant al Italiei, produs în nouă provincii situate în regiunile nord-estice Veneto și Friuli-Venezia Giulia, este obținut aproape exclusiv din strugurii cu aceeași denumire, acum cunoscuți în mod oficial ca struguri Glera. Totuși, normele rigide de producție la care este supus acesta, permit și amestecarea altor soiuri cum ar fi Chardonnay, Bianchetta Trevigiana, Verdiso, Perera, Pinot Bianco, Pinot Grigio și Pinot Noir, fără ca acestea să depășească proporția de 15% din volumul total. Prosecco este produs printr-o metodă mai puțin costisitoare decât șampania, denumită Metoda Charmat.
Cava | numit în trecut „Șampania Spaniei”, vinul spumant produs în Catalonia a primit un nume propriu, Cava, după intrarea Spaniei în Uniunea Europeană în 1986. Acest lucru a fost mai degrabă o necesitate datorită Statutului Geografic Protejat (P.G.S.) pe care îl deține șampania. Cava este totuși similară cu șampania, în primul rând fiindcă pentru primul secol al existenței sale a încercat să o imite, motiv pentru care și în ziua de astăzi este obținută prin metoda tradițională. Cele trei soiuri principale folosite reprezintă principala marcă distinctivă a vinului spumant din Spania: Macabeu, Xarel·lo și Parellada.
Asti | pe lângă faptul că este o provincie și un oraș situat în nord-vestul Italiei, în Piemont, Asti este și un spumant extrem de apreciat. În timp ce majoritatea vinurilor produse în regiune poartă o denumire însoțită de numele originii, ca în cazul Moscato d’Asti, Barbera d’Asti, Dolcetto d’Asti, spumantul Asti este de sine stătător. Către finalul anului 1993 Asti a fost investit cu clasificarea D.O.C.G., fapt care i-a conferit un statut mai prestigios și o formă aparte. Asti se produce în centrul Piemontului, în regiunea deluroasă din sudul orașului Asti și din vecinătatea provinciilor Cuneo și Alessandria. Metoda de producție, metoda Asti, este o variațiune a Metodei Charmat, deci oarecum similară cu cea a Prosecco-ului. Conform legilor italiene, Asti se produce exclusiv din struguri muscat (Moscato Bianco). Din acest motiv, Asti este deseori confundat cu băutura din aceeași regiune, Moscato d’Asti.
Franciacorta | într-o altă regiune din nordul Italiei, aflată chiar în vecinătatea Piemontului, se produce un tip de vin spumant asemănător șampaniei, obținut prin metoda tradițională, din Chardonnay, Pinot Noir și Pinot Blanc: Franciacorta. Este un vin spumant care a intrat relativ recent în portofoliul de vinuri al Italiei însă și-a câștigat faima rapid, fiind în general privit ca unul dintre cele mai bune spumante produse în Italia.
Principala diferență dintre șampanie și Franciacorta este datorată faptului că, în cazul Franciacortei, vița de vie este cultivată într-o climă mai caldă, deci strugurii sunt mai copți și mai dulci și nu dau vinului acea mineralitate similară șampaniei. Zona viticolă din care sunt recoltați strugurii pentru Franciacorta D.O.C.G. se întinde pe o suprafață restrânsă de 2.000 de hectare de viță de vie, în Brescia.
Crémant | la origini, termenul Crémant era folosit de către francezi pentru a face referire la un tip de vin spumant mai puțin gazos, cu un perlaj mai catifelat, de aici și sensul de cremos al cuvântului. Câteva decenii mai târziu, aceste reglementări au fost recunoscute și la nivel european, iar astăzi, Crémant-ul este un vin spumant produs prin metoda tradițională, deși este din afara regiunii Champagne din Franța. Regulile de producție sunt doar cu o idee mai puțin stricte decât în cazul șampaniei, și spre deosebire de trio-ul folosit în șampanie – Pinot Noir, Pinot Meunier și Chardonnay – soiurile Crémant-ului depind de regiunea în care acesta este produs.
Espumante | Portugalia produce vinuri spumante în regiuni cu climă diversă, de pe tot cuprinsul țării. Acestea sunt cunoscute sub denumirea de Espumante. Spumantul produs în regiunea Bairrada este cel mai cunoscut și apreciat spumant portughez. Regiunea este situată într-o climă temperată, cu suficientă ploaie și umiditate, în apropierea Oceanului Atlantic, fapt care conferă aciditate și echilibru strugurilor. Bairrada D.O.C. poate fi obținut doar prin metoda tradițională, adică prin a doua fermentare în sticlă. Strugurii din care se obțin espumantele fac parte din soiurile regionale: Fernão Pires ("Maria Gomes") este soiul alb local care joacă un rol principal în producția espumantului, împreună cu Arinto, Bical, Sercial și Chardonnay.
Sekt | vinurile spumante produse în Germania prin metode de fermentare naturală poartă denumirea de Sekt. Toate celelalte vinuri efervescente obținute prin injectarea dioxidului de carbon se numesc în germană Schaumwein (vin cu spumă). Cea mai mare parte din producția de Sekt, adică în proporția covârșitoare de 95%, este obținută prin Metoda Charmat, iar restul producției, gama premium, se obține prin metoda tradițională, la fel ca în cazul șampaniei. Soiurile din care sunt produse spumantele Sekt din gama premium sunt deseori Riesling, Pinot Blanc, Pinot Gris și Pinot Noir.
Cap Classique | este un termen generic pentru toate vinurile spumante din provincia vestică Cape, din Africa de Sud. Denumirea provine de la Metoda Cap Classique. Această metodă este de fapt echivalentă cu metoda tradițională prin care este obținută șampania, aceasta fiind adusă de către hughenoții francezi în provincia Cape. Datorită faptului că denumirea de Méthode Champenoise este rezervată vinurilor produse în Champagne, producătorii din Africa de Sud au fost nevoiți să găsească o denumire alternativă și astfel au ajuns la Cap Classique. Chiar și strugurii folosiți sunt similari cu cei din Champagne: Chardonnay și Pinot Noir, dar și Sauvignon Blanc și Chenin Blanc.
California Sparkling | povestea vinurilor spumante în California începe ca o poveste de succes, tipic americană: fără o istorie lungă în spate, fără experiența transmisă din generație în generație, și fără o climă propice pentru producția de spumante, producătorii de vin din California s-au ambiționat să creeze spumante de calitate și au trecut peste toate obstacolele puse în cale de climă și de terroir-ul văilor însorite, pentru a atinge un grad surprinzător de măiestrie. Una dintre cele mai cunoscute zone pentru producția de spumante din California este Los Carneros American Viticultural Area. Zona este situată la limita provinciilor Napa și Sonoma și este ideală pentru cultivarea soiurilor Chardonnay și Pinot Noir, din care produce spumante obținute prin metoda tradițională, renumite la nivel internațional.
3 Comentarii
bine de stiut .. pagina foarte folositoare! *****
1
1
1
1
1
Lasa un comentariu