Băutura Cuba libre, un cocktail foarte apreciat în întreaga lume, are doar câteva ingrediente principale: Cola și rom. În plus, oamenii mai adaugă, în funcție de preferințe, felii de limetă și poate suc de lămâie. Însă, nu este obligatoriu. Oricum, având în vedere faptul că această băutură poate fi preparată cu mai multe tipuri de rom, este necesar ca cei care doresc să o realizeze acasă să știe exact ce alternative au. Așadar, citește informațiile evidențiate în continuare pentru a descoperi cum se prepară Cuba libre, ce ingrediente sunt necesare, care este modul de preparare și, mai mult decât atât, cum a luat naștere acest faimos cocktail cubanez.

 

Cuprins:

  1. Care este semnificația denumirii și istoria băuturii Cuba libre?

  2. Cuba libre rețetă originală – ce ingrediente trebuie folosite și care este modul de preparare?

  3. Rețetă Cuba libre — ce tip de rom se folosește?

  4. Cuba libre cocktail – ce alte combinații de băuturi delicioase se mai pot realiza?

 

1. Care este semnificația denumirii și istoria băuturii Cuba libre?

Obișnuiești să comanzi băuturi cu alcool când mergi într-un loc special cu familia ori cu prietenii? Dacă răspunsul la această întrebare este afirmativ, atunci, cel mai probabil, ai observat cel puțin o dată în meniul unui bar sau al unui restaurant prezența titlului de Cuba libre. Poate chiar ai și comandat această opțiune de câteva ori. Însă, te-ai întrebat vreodată care este semnificația acestui nume și cum a luat naștere unul dintre cele mai apreciate cocktailuri de pe glob? 

Dacă acest subiect este unul de interes pentru tine, în rândurile care urmează vei putea afla toate informațiile de care ai nevoie pentru a avea o bază solidă de cunoștințe despre această băutură mai mult decât ușor de realizat. 

Ce este Cuba libre?

La începutul secolului al XX-lea, în Cuba, a luat naștere Cuba libre, un cocktail care avea să surprindă oamenii din întreaga lume. Din păcate, nu există detalii despre autorul care a inventat această băutură alcoolică remarcabilă. 

Înainte, era compusă dintr-un amestec de apă și zahăr brun. Însă, de la începutul anilor 1900, după ce Coca-Cola a fost importantă pentru prima dată în Cuba din SUA, au fost schimbate ingredientele. După care, la scurt timp, nouă formulă a băuturii a devenit extrem de apreciată la nivel mondial din următoarele motive:

  • Datorită originii: cubanezii au celebrat alături de americani independența față de spanioli;

  • Datorită modului ușor și rapid de preparare: există doar câteva ingrediente principale, mai precis romul (de la cubanezi) și Coca-Cola (de la americani) + felii de limetă sau suc de lămâie.

  • Datorită gustului: o armă puternică și deosebită.

În plus, cocktailul este atât de iubit în rândul persoanelor adulte încât a reprezentat o sursă de inspirație pentru mai multe melodii. Un exemplu în acest sens este hitul ,,Rum and Coca Cola”, adică ,,Rom și Coca Cola”, interpretat de către trupa The Andrews Sisters. De asemenea, nu trebuie neglijată nici compoziția muzicală a cântăreței Gloriei Estefan, intitulată „Cuba libre”, dedicată țării ei natale. 

Ce înseamnă Cuba libre?

Denumirea băuturii ,,Cuba Libre” provine din limba spaniolă și înseamnă ,,Cuba liberă”, de la sloganul mișcării de independență cubaneză. Cu toate acestea, cocktailul mai este cunoscut și sub numele simplu de ,,Rom și Cola”, datorită ingredientelor din care se compune. Spre deosebire de cea din urmă denumire, rețeta originală poate conține încă un element: felii de limetă ori suc de lămâie. Aceste 3 ingrediente combinate vor rezulta un gust de excepție, pe care orice adult trebuie să îl încerce măcar o dată în viață.

Cum a apărut cocktailul cu rom și Cola Cuba libre?

Istoria acestei băuturi este învăluită în mister, întrucât nici în ziua de azi nu se cunoaște concret care poveste este adevărată și care este falsă în ceea ce privește locul, anul sau contextul apariției ei. 

Conform unei istorisiri, această băutură a fost creată în jurul anilor 1900 într-un restaurant din capitala Cubei, Havana, cu scopul de a aniversa independența cubaneză.

Pe de altă parte, există un zvon potrivit căruia un american ar fi comandat într-un bar din Havana un amestec de rom și Cola. Mai apoi, când a ciocnit băutura cu persoanele care îi țineau companie, a spus următoarele cuvinte: ,,por Cuba libre”. Acestea, traduse în limba română, înseamnă ,,pentru Cuba liberă”. 

Poveștile respective, deși prezintă împrejurările în care ar fi luat naștere cocktailul, în continuare este incert care dintre ele reflectă realitatea. Însă, un lucru este aproape sigur: alături de Mojito, Cuba Libre este una dintre cele mai populare băuturi din lume. 

 

2. Cuba libre rețetă originală – ce ingrediente trebuie folosite și care este modul de preparare?

În clipa de față, nu există doar o singură rețetă pentru cocktailul Cuba libre, ci chiar mai multe. Totuși, deși acestea variază în ceea ce privește măsurile și ingredientele care pot fi adăugate suplimentar, cele principale rămân neschimbate. Cu alte cuvinte, romul și sucul Coca-Cola sunt indispensabile. Așadar, cei care doresc să prepare această băutură îndrăzneață și revigorantă vor avea nevoie, bineînțeles, de rom și Coca-Cola. În schimb, pentru a obține un gust inedit, mai deosebit decât cel obținut în urma combinării celor două ingrediente amintite, cei interesați mai pot deține și altele, care vor fi enumerate în rândurile de mai jos. 

Oricum, dacă dorești să aflii ce conține Cuba libre și cum poți să te bucuri de gustul fantastic al acestei băuturi alcoolice într-o zi de vară, la cină, la ora de cocktail sau la o seară petrecută împreună cu prietenii tăi, atunci ai ajuns în locul potrivit. 

Cum se face Cuba libre?

Cocktailul Cuba libre nu este deloc greu de preparat. Din contră, datorită rețetei simple de preparare a băuturii alcoolice Cuba libre și ingredientelor frecvent întâlnite la orice magazin alimentar din zilele noastre, poate fi realizat de orice adult. Deci, nu trebuie să te îngrijorezi în ceea ce privește experiența ta, deoarece nu este nevoie să activezi ca barman profesionist pentru a-ți duce la final obiectivul stabilit. 

Experții din domeniu consideră Cuba Libre ca fiind o băutură cu alcool banală, care nu se evidențiază prin nimic, din cauză că nu sunt necesare foarte multe ingrediente. Chiar și așa, deși nu are în compoziția sa la fel de multe ingrediente ca altele, precum Bloody Mary, se remarcă prin semnificația sa istorică și, desigur, prin gradul redus de dificultate în ceea ce privește prepararea ei. Nici gustul nu trebuie ignorat, deoarece este o combinație de arome care este aproape imposibil de refuzat.

Ești fan al acestei băuturi și dorești să o realizezi singur în propria bucătărie? Sau dorești să o pregătești în cadrul unei petreceri la tine acasă pentru a-ți uimi invitații? În cazul în care te regăsești în oricare dintre aceste situații, nu trebuie să îți faci griji în legătură cu rețeta acestei băuturi, deoarece șansele să uiți un ingredient sau să faci un pas greșit sunt foarte mici. De ce? Fiindcă conține doar câteva ingrediente, ușor accesibile și există numai doi pași simpli de urmat.

Cuba libre cocktail rețetă originală

Iată care sunt ingredientele de care ai nevoie pentru a prepara o Cuba libre clasică nemaipomenită în aproximativ 5-10 minute:

Ingrediente Cuba libre:

Mod de preparare Cuba libre:

  1. Adaugă toate ingredientele într-un pahar înalt, în care ai pus cuburi de gheață.

  2. Poți decora paharul cu una dintre feliile de limetă.

Așa cum a fost specificat anterior, există mai multe rețete pentru a ajunge la rezultatul mult dorit: un cocktail Cuba libre răcoritor, cu peste 100 de ani de istorie. Însă, chiar dacă este o băutură alcoolică mai slabă decât alte tipuri, are o aromă destul de puternică. Drept care, este esențial să respecți gramajele din rețetă.

Deci, pentru a afla care este gustul care îți întrece așteptările, dar și care se poziționează cel mai sus în preferințele invitaților tăi, merită să încerci mai multe variante. Astfel, o să știi care este rețeta de care trebuie să ții cont când ai poftă de o băutură răcoritoare, pentru a-ți oferi energia de care ai nevoie.

A doua variantă de rețetă pentru cocktailul Cuba libre conține următoarele ingrediente:

  • 30 m. rom;

  • 20 ml. suc de lămâie;

  • 150 ml. Coca-Cola.

Această versiune este mai acidulată, datorită sucului de lămâie, ceea ce o face ideală în zilele toride de vară, în care temperaturile par a fi ca cele din Havana. În ceea ce privește modul de preparare, este identic cu cel al rețetei clasice, descrise în detaliu în rândurile de mai sus. 

În acest context, este extrem de important de subliniat următoarea idee: în cazul în care ai musafiri, există riscul ca o parte dintre ei să nu consume alcool. Pentru a le oferi și alte variante celor care conduc, dar și celor care nu au acest obicei, este necesar să le pui la dispoziție și alte posibilități, cum ar fi diferite băuturi non-alcoolice, sucuri, cafea, bere fără alcool sau ceai

 

3. Rețetă Cuba libre – ce tip de rom se folosește?

Dacă te numeri printre cei care nu știau concret băutura despre Cuba libre și ce conține până în momentul actual, atunci, cel mai probabil, întrebare pe care ți-o adresezi acum este „ce tip de rom este cel mai potrivit?”. Răspunsul la această curiozitate este următorul: cei care doresc să creeze această băutură nu trebuie să fie descurajați din cauză că nu dețin romul potrivit, deoarece, pentru a obține o astfel de băutură cu un gust extraordinar, se poate folosi orice tip. 

Atunci când a fost concepută, băutura alcoolică Cuba libre, cel mai probabil, a avut în compoziție rom alb. Însă, nu există o regulă în acest sens. De exemplu, dacă îți dorești să creezi o băutură fantastică, cum nu ai mai încercat niciodată până acum, folosește un gold rum, deoarece are o aromă care îți va încânta papilele gustative. În afară de acest tip de rom mai există câteva alternative foarte bune care pot fi folosite la Cuba libre, mai precis dark rum și, firește, light rum.

 

4. Cuba libre cocktail – ce alte combinații de băuturi delicioase se mai pot realiza?

Deoarece rețeta cocktailului Cuba libre are ingrediente puține, se consideră că acțiunea de preparare este extrem de simplă. Însă, în funcție de preferințele fiecărei persoane, se pot adăuga și alte ingrediente. Conform informației precizate anterior, se mai pot adăuga felii de limetă și/sau suc de lămâie. Însă, de cele mai multe ori, oamenii doresc să se bucure de rețeta simplă de „Rom și Cola”, doar din ingredientele care îi compun numele.

Cu toate acestea, există și persoane care doresc o astfel de băutură alcoolică cu încă un ingredient sau, de ce nu, chiar mai multe, dar cu un gust subtil. Prin urmare, dacă dorești să încerci acest cocktail, dar cu o notă mai distinsă, adaugă fie suc de lămâie ori felii de limetă, fie gin

În afară de Cuba libre, una dintre cele mai consacrate băuturi alcoolice cubaneze, mai există câteva cocktailuri excelente pe care merită să le încerci. Tot ce trebuie să faci este să înlocuiești romul cu băuturile care vor fi precizate, să urmezi gramajele cunoscute deja pentru crearea cocktailului Cuba libre și să aștepți să fii fermecat de gustul final.

Notează următoarele variații de băuturi cu alcool:

Whisky și Cola: folosește orice tip de whisky și Coca-Cola.

Tequila și Cola: folosește tequila și Coca-Cola.

Vodka și Cola: folosește vodka și Coca-Cola.

Acum, că ai învățat cum să faci Cuba libre, poți crea multe alte cocktailuri similare ca și compoziție, câteva dintre ele fiind cele enumerate mai sus. Când vine vorba de produsele de care ai nevoie, pe toate le le găsești la magazinul bauturialcoolice.ro, la prețuri de depozit. Nu trebuie să te temi să experimentezi, deoarece doar așa vei putea descoperi câteva dintre cele mai interesante băuturi existente, care se pot realiza fără ajutor sau fără calificare în domeniu.

 

În concluzie, cocktailul cu rom Cuba libre, în care al doilea ingredient principal este sucul Coca-Cola, este renumit atât în Cuba, țara în care a fost creat, cât și în multe alte zone de pe glob, datorită ingredientelor puține, a gustului impresionant și a ușurinței de a-l prepara. Ține cont de rețetele Cuba libre din acest articol, urmează întocmai pașii de preparare și descoperă care variantă îți place cel mai mult!

 

Sursă foto: Unsplash.com, Pixabay.com, Pexels.com