Mesele încărcate au nevoie de băuturi digestive pentru a ajuta organismul să proceseze mai ușor alimentele, bucurându-te, totodată, de gusturi și arome diverse. 

Cum le deosebești, însă, pe cele digestive de cele aperitive și cum le alegi pe cele potrivite, în funcție de momentul zilei, invitați, ocazie și așa mai departe? Vei găsi aici toate informațiile necesare pentru a servi prânzuri și cine memorabile, de fiecare dată. 



Cuprins:

  1. Băuturi digestive și aperitive: servirea și rolul lor 

  2. Digestivele - băuturi la fel de populare ca aperitivele

  3. Băuturi aperitive și digestive pentru fiecare masă 

3.1. Băuturi aperitive și digestive pentru prânz

3.2. Băuturi digestive și aperitive pentru cină 

  1. Băuturi digestive: alcoolice sau non-alcoolice?


1. Băuturi digestive și aperitive: servirea și rolul lor

Băuturile digestive și aperitive au un rol important, dar care variază, în funcție de context. Digestivele se servesc după masă, pentru a facilita digestia, după cum sugerează și numele lor. Aperitivele, în schimb, se servesc la început, pentru a crește pofta de mâncare și a pregăti stomacul pentru procesul de digestie. 


Aperitivele - băuturi cu istorie


Băuturile aperitive nu sunt o invenție recentă, ci o tradiție în mai multe culturi ale lumii, chiar dacă sub forme diferite. Dacă ai băut vreodată vermut, află acum că această băutură se numără printre cele mai vechi aperitive. A apărut în Italia, prin secolul al XVIII-lea, și a fost extrem de populară în rândul nobililor de la acea vreme. Vermutul este un aperitiv din categoria celor cu gust amar, fiind preparată dintr-un amestec de plante medicinale. După el, au apărut Campari, ginul și multe altele. 

În ultimii ani, aperitivele și-au depășit rolul de simple băuturi utile în procesul de digestie, devenind o fascinație a barmanilor, care testează o mulțime de combinații, creând tot felul de cocktailuri, cu fructe, siropuri și condimente dintre cele mai diverse. 


Cum acționează un aperitiv? Dar un digestiv?

Consumat înainte de masă, aperitivul stimulează secreția de sucuri gastrice și enzime digestive. Acești compuși sunt responsabili de descompunerea alimentelor în stomac, așa încât consumul de băuturi aperitive va facilita digestia. De asemenea, dacă ai experimentat o senzație de sete după ce ai consumat un aperitiv, este pentru că un alt efect al acestora este stimularea secreției de salivă.

În mod similar, dar de această dată după masă, acționează și băuturile digestive. În plus, acestea pot contribui la relaxarea mușchilor abdominali, pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea tranzitului intestinal după o masă copioasă. De altfel, cei doi termeni sunt de origine latină, unde „aperitivus" înseamnă „care deschide”, iar „digestus” înseamnă „digerat”. 

 

Din punct de vedere medical, însă, studiile arată cum nu alcoolul în sine, ci plantele macerate pentru obținerea lui sunt cele cu rol în digestie. Prin urmare, dacă te interesează un digestiv care să îndeplinească exact funcția al cărei nume îl poartă, orientează-te spre unul pe bază de plante cu proprietăți carminative: anason, lemn dulce, scorțișoară, ghimbir, mentă, lămâie, cardamom, șofran, rozmarin etc. 


2. Digestivele - băuturi la fel de populare ca aperitivele