Indiferent că urmează să vă deschideți o afacere cu băuturi, doriți să vă amenajați acasă un bar profesionist sau vă pregătiți pentru organizarea unei petreceri pe cinste, aveți nevoie de pahare, accesorii și ustensile specifice. Aflați în continuarea acestui articol ce nu trebuie să vă lipsească din dotare.


Pahare pentru apă

Paharele de tip Collins sunt considerate potrivite pentru apă, acestea fiind înalte și subțiri, fără picior. Ele au o capacitate de aproximativ 400 ml. și sunt folosite și pentru suc, ice tea sau unele băuturi slab alcoolizate.


Pahare pentru suc

Au o capacitate mai mică decât paharele pentru apă și pot fi găsite în diverse forme. De obicei sunt pahare largi, fără picior, cu fund plat și gros. 


Pahare pentru vin roșu

Vinul roșu trebuie servit în pahare mari, cu picior, cupă adâncă, rotundă și generoasă, acestea fiind caracterizate de o deschidere mai îngustă decât baza. Paharele au o înălțime de peste 20 cm și o capacitate de circa 500 ml. Recomandăm să turnați lichid în pahar până în zona în care diametrul cupei este cel mai mare. 


Pahare pentru vin alb

Paharele pentru vin alb sunt cu picior și au formă de lalea, adică deschiderea este mai îngustă decât baza. Acestea sunt de dimensiuni mai mici decât cele destinate vinului roșu, și asta deoarece vinul alb se servește la o temperatură mai mică, deci nu trebuie să se încălzească în pahar. Ele au o capacitate de aproximativ 350 ml, înălțime de peste 20 cm și trebuie ținute neapărat de picior, pentru a nu încălzi conținutul.Pahare pentru vin rosé


Forma paharelor pentru vinurile rosé este o combinație între paharele pentru vin roșu și cele pentru vin alb. Acestea au cupa mai scurtă, cu formă ușor conică și buza puțin evazată, pentru a direcționa băutura către vârful limbii, acolo unde se găsesc papilele gustative care percep gustul de dulce. Se acceptă însă și folosirea paharului destinat vinului alb pentru consumul de rosé. Pahare pentru vinul spumant

Sunt ușor de recunoscut datorită formei înguste și alungite. Ele sunt suple și înalte pentru a acorda mai mult timp de viață perlajului.


Pahare Highball

Sunt folosite de obicei pentru a servi cocktailuri alcoolice compuse din puține ingrediente, plus gheață, de exemplu gin tonic sau rom și cola. Acestea pot reține între 250 și 350 ml. lichid, sunt drepte și au o contragreutate la bază care le împiedică să se răstoarne. 


Pahare de cocktail sau de Martini

Sunt printre cele mai ușor de recunoscut, popularitatea lor fiind deseori pusă pe seama lui James Bond. Au o cupă în forma literei V și picior înalt. Sunt folosite pentru o gamă largă de cocktailuri, cum ar fi Martini, Manhattan, Metropolitan și Gimlet. De aceea, nu trebuie să vă lipsească din colecție.


Pahare Hurricane

Cu o dimensiune tipică de 450 ml., aceste pahare sunt înalte, tătaie elegant, și se pretează pentru băuturi exotice, tropicale și frappe-uri.


Pahare Margarita sau coupette

Acestea vin cu o abordare mai mare și mai rotunjită a paharelor de cocktail sau Martini, având o margine largă pentru a ține sarea. Această trăsătură le face ideale pentru cocktailul Margarita, deși sunt de asemenea utilizate în cazul mai multor băuturi de fructe.


Pahare de brandy

Au forma unui balon, prezentând o deschidere mică. Astfel, aromele băuturii își păstrează intensitatea pentru mai mult timp. De asemenea, designul vă permite să încălziți produsul în mâini.


Pahare Pousse Cafe

Sunt pahare înguste, cu picior, folosite pentru băuturi digestive sau băuturi stratificate, având o dimensiune tipică de 175 ml.


Pahare de whisky

Sunt largi, se subțiază ușor spre fund și au o capacitate de aproximativ 180 ml. 


Pahare Parfait

Au marginea abruptă spre exterior și un bol mare, fiind folosite pentru băuturi care conțin fructe sau înghețată.Pahare sherry

Sunt alegeri potrivite pentru aperitive, vin de Porto, sherry, lichior și shot-uri stratificate.Pahare Cordial

Au dimensiuni mici, prezintă sau nu picior, și sunt destinate lichiorurilor.


Pahare de shot

Au 50 ml. și sunt potrivite pentru votcă, whisky sau lichior.


Pahare Irish Coffee

Sunt pahare cu picior în care se servesc băuturi calde care, de obicei, conțin cafea.


Pahare Old Fashioned sau Rocks

Sunt scurte, cu bază groasă și deschidere spre gură, având o formă conică. Se pretează la orice băutură servită cu gheață.Halbe de bere

Sunt recipiente tipice în care se servește berea, cu dimensiuni care variază între 300 și 1.000 ml. Prezintă pereți foarte rezistenți și sunt prevăzute cu mâner.


Pahare Plisner

Sunt înalte și suple, având o formă adecvată pentru păstrarea gulerului de spumă al berii.


Pahare American Pint

Sunt printre cele mai căutate tipuri de pahare de bere din lume. Acestea au forma unui cilindru care se îngustează treptat în drumul spre bază.


Pahare Imperial Pint

Sunt folosite cel mai des pentru berea stout, deși sunt o opțiune bună pentru orice tip de bere.


Pitcher

Este echivalentul carafei, deși are un aspect care tinde spre designul unei halbe uriașe.


Castronul de punch

Este un bol semisferic pentru punch sau mixuri, cu o capacitate între 5 și 20 litri.


Pe lângă acestea, pentru a avea un bar profesionist mai trebuie să dispuneți de:


Frapiere

Sunt vase speciale, de obicei din aluminiu, în care băuturile se răcesc progresiv cu gheață și apă.


Shakere

Reprezintă recipiente metalice prevăzute cu capac, permițând amestecarea armonioasă a ingredientelor. 


Dispozitive pentru zdrobit

Fac posibilă valorificare aromelor limetei, lămâiei sau mentei.
Tirbușon

Nu ar trebui să lipsească din nicio casă, cu atât mai puțin dintr-un bar. Este un dispozitiv care permite scoaterea facilă a dopurilor.Găleată și clește pentru gheață

Vă vor scurta mult timpul de a prepara cocktailuri. În plus, sunt cele mai igienice opțiuni atunci când lucrați cu gheață.Strainer

Ajută la strecurarea băuturilor. Este indispensabil în prepararea multor cocktailuri.


 Blender

Este un aparat care permite prepararea cocktailurilor cu bucăți de fructe sau fructe întregi. 


Mixer

 


Storcător de fructeUstensile de măsuratLingurițe de barPicuratorSifon