Tipuri de pahare: clasificarea paharelor și utilizarea corectă în funcție de băutură

 

Pentru o experiență cât mai plăcută, băuturile se consumă în diverse tipuri de pahare cu caracteristici specifice. De la vin și șampanie până la diverse cocktailuri savuroase, fiecare pahar destinat acestora este conceput pentru a accentua aromele deosebite. Savoarea potențată și temperaturile corecte sunt doi factori cheie pentru îmbunătățirea experienței de băut. Având în vedere varietatea atât de mare, probabil te-ai întrebat de multe ori în ce pahare se servesc băuturile. Descoperă în articolul de mai jos diferitele tipuri existente și utilizările lor. 

Cuprins: 

1. Tipuri de pahare: ce să alegi pentru băuturile alcoolice?

1.1. Pahar pentru vin în funcție de culoare: alb, roșu sau rose

1.2. Tipuri de pahare de bere

1.3. Tipuri de pahare de șampanie

1.4. Tipuri de pahare pentru cocktail, lichior și alte băuturi dulci

1.5. Tipuri de pahare pentru whisky și shot-uri

2. Tipuri de pahare pentru băuturi fără alcool

2.1. Care este paharul de apă potrivit?

2.2. Tipuri de pahare pentru ceai

2.3. Tipuri de pahare pentru suc

2.4. Pahare pentru desert

2.5. În ce pahare se servesc băuturile calde

3. Principalele tipuri de pahare și denumirile lor 

1. Tipuri de pahare: ce să alegi în funcție de băutură?

Fiecare tip de pahar este special realizat pentru a te bucura din plin de gustul și aroma fiecărei băuturi. Unele au gura îngustă pentru a reține aroma, în timp ce altele sunt prevăzute cu tijă lungă, pentru a preveni încălzirea băuturii la temperatura corpului. Fie că ești un iubitor de vinuri sau, pur și simplu, îți place să te răsfeți din când în când cu o băutură bună, nu poți nega faptul că paharul potrivit îți poate oferi o plăcere și mai mare. Așadar, dacă vrei să te bucuri din plin de experiența ta, atunci merită să investești într-un set de pahare specific. 

1.1. Pahar pentru vin în funcție de culoare: alb, roșu sau rose

Vinul este o băutură frecvent consumată atât acasă, cât și în restaurante sau baruri. De aceea, este important să știi ce tipuri de pahare de vin există și cum să le folosești:  

Pahar pentru vin alb - are picior și formă de lalea, adică deschiderea este mai îngustă decât baza. Acesta este de dimensiuni mai mici decât cel destinat vinului roșu, și asta deoarece vinul alb se servește la o temperatură mai mică, deci nu trebuie să se încălzească în pahar. Paharele pentru vin alb au o capacitate de aproximativ 350 ml, înălțime de peste 20 cm și trebuie ținute neapărat de picior, pentru a nu încălzi conținutul. În acest fel, aromele subtile ale vinului alb pot fi puse mai bine în valoare.

Pahar pentru vin roșu - vinul roșu trebuie servit în pahare mari, cu picior, cupă adâncă, rotundă și generoasă, acestea fiind caracterizate de o deschidere mai îngustă decât baza. Paharele au o înălțime de peste 20 cm și o capacitate de circa 500 ml. Este recomandat să torni lichid în pahar până în zona în care diametrul cupei este cel mai mare. 

Pahare pentru vin rosé - forma paharelor pentru vinurile rosé este o combinație între paharele pentru vin roșu și cele pentru vin alb. Acestea au cupa mai scurtă, cu formă ușor conică. Se acceptă însă și folosirea paharului destinat vinului alb pentru consumul de vin rosé.  

1.2. Tipuri de pahare de bere

Berea se servește de regulă în halbe cu dimensiuni care variază între 300 și 1.000 ml. Prezintă pereți foarte rezistenți și sunt prevăzute cu mâner. De asemenea, există și alte tipuri de pahare pentru bere, precum cele înalte și suple, numite Pilsner. Acestea au o formă adecvată pentru păstrarea gulerului de spumă al berii. Extrem de căutate printre iubitorii de bere sunt și recipientele American Pint, în formă de cilindru, care se îngustează treptat în drumul spre bază. Paharele Imperial Pint sunt folosite cel mai des pentru berea stout, deși sunt o opțiune bună pentru orice tip. Dacă nu ești mare amator de bere, poți opta pentru cidru, care este o băutură rezultată din fermentarea sucului de mere. Fiind asemănător vinului, acesta se poate servi în pahare de vin sau șampanie. 

1.3. Tipuri de pahare de șampanie

Paharele de șampanie sunt ușor de recunoscut datorită formei înguste și alungite. Ele sunt suple și înalte pentru a acorda mai mult timp de viață perlajului. Acestea previn disiparea prea rapidă a bulelor, permițându-ți să te bucuri din plin de aromă și de gustul diverselor tipuri de șampanie.  

Principalele tipuri de pahare special concepute pentru aceste băuturi sunt cele de tip flute sau cupele de șampanie, ambele fiind la fel de sofisticate și elegante. Paharele flute sunt ideale pentru a servi prosecco datorită deschiderii înguste, care reduce la minimum pierderea de carbonatare și păstrează șampania spumoasă. În plus, aceste tipuri de pahare au formă perfectă pentru a feri băutura de contactul cu aerul sau cu mâinile. Astfel, o vei savura rece timp de mai multe ore.

Cupele de șampanie sunt folosite pentru diferite vinuri spumante, dar și pentru a servi deserturi rafinate. De-a lungul timpului, aceste pahare au devenit foarte populare și în rândul iubitorilor de cocktailuri. Fiind prevăzute cu o cupă lată și picior, acestea îți permit să savurezi o băutură fără ca mâinile să încălzească lichidul. 

1.4. Tipuri de pahare pentru cocktail, lichior și alte băuturi dulci

Din cauza sortimentului generos al unor astfel de băuturi, există o mare varietate de tipuri de pahare pentru cocktail: 

Pahare Highball 

Sunt folosite de obicei pentru a servi cocktailuri alcoolice compuse din puține ingrediente, plus gheață, de exemplu gin tonic sau rom și cola. Acestea pot reține între 250 și 350 ml. lichid, sunt drepte și au o contragreutate la bază care le împiedică să se răstoarne. 

Pahare de cocktail sau de Martini 

Sunt printre cele mai ușor de recunoscut, popularitatea lor fiind deseori pusă pe seama lui James Bond. Au o cupă în forma literei V și picior înalt. Sunt folosite pentru o gamă largă de cocktailuri, cum ar fi Martini, Manhattan, Metropolitan și Gimlet. De aceea, nu trebuie să-ți lipsească din colecție. 

Pahare Hurricane 

Cu o dimensiune tipică de 450 ml, aceste pahare sunt înalte, tătaie elegant, și se pretează pentru băuturi exotice, tropicale și frappe-uri. 

Pahare Margarita sau coupette 

Acestea vin cu o abordare mai mare și mai rotunjită a paharelor de cocktail sau Martini, având o margine largă pentru a ține sarea. Această trăsătură le face ideale pentru cocktailul Margarita, deși sunt, de asemenea, utilizate în cazul mai multor băuturi de fructe. 


Coniacul, lichiorul sau brandy sunt băuturi ce pot fi savurate într-un cadru social, oferind o experiență senzorială unică. Paharul potrivit accentuează gustul și aroma și te ajută să te bucuri din plin de moment:

Paharele Cordial au dimensiuni mici, prezintă sau nu picior, și sunt destinate lichiorurilor.

Paharele sherry sunt alegeri potrivite pentru aperitive, vin de Porto, sherry, lichior și shot-uri stratificate.

Paharele Pousse Cafe sunt pahare înguste, cu picior, folosite pentru băuturi digestive sau băuturi stratificate, având o dimensiune tipică de 175 ml.

Pahare de brandy au forma unui balon, prezentând o deschidere mică. Astfel, aromele băuturii își păstrează intensitatea pentru mai mult timp. De asemenea, designul îți permite să încălzești produsul în mâini. 

Băuturile dulci sunt savurate de regulă în cantități mici. Prin urmare, cele mai potrivite tipuri de pahare sunt cele de dimensiuni reduse, care nu accentuează dulceața acestora. Indiferent că preferi un pahar de Porto dulce sau un sherry sec, acesta își arată cu adevărat valoarea atunci când este servit în paharul potrivit.

Băuturile dulci însoțesc deserturile, motiv pentru care paharele trebuie să evidențieze cât mai bine aroma și gustul. Cele cu tijă înaltă și elegantă, precum și cele în formă de lalea oferă o experiență completă, păstrând foarte bine esențele.



1.5. Tipuri de pahare pentru whisky și shot-uri

Aceste tipuri de pahare sunt largi, se subțiază ușor spre fund și au o capacitate de aproximativ 180 ml. Cu toate acestea, este recomandat să nu se toarne în pahar mai mult de 50 de ml. Restul se poate completa cu gheață. Acestea sunt concepute pentru a pune în evidență toate aromele complexe pentru care este cunoscută această băutură spirtoasă și pot schimba întreaga experiență de băut whisky, așa că este de preferat să ai un set de calitate. 

Paharele pentru shot-uri se regăsesc într-o varietate de forme și modele, scurte sau înalte, cu picior sau fără. De regulă, au 50 ml și sunt special concepute pentru vodca, whisky sau lichior. Băuturile alcoolice servite într-un astfel de pahar se consumă rapid, dintr-o singură înghițitură, de unde vine și denumirea de “shot”. 



2. Tipuri de pahare pentru băuturi fără alcool

Dacă preferințele tale înclină către băuturi non alcoolice, trebuie să știi că există mai multe tipuri de pahare și pentru acestea. Designul și capacitatea sunt cei mai importanți factori de care trebuie să ții cont atunci când alegi astfel de recipiente, atât pentru uzul zilnic, cât și pentru ocazii festive. Iată care sunt cele mai bune opțiuni pentru a-ți servi băuturile cu stil. 

2.1. Care este paharul de apă potrivit?

Paharele se numără printre articolele esențiale din orice bucătărie. Dacă te-ai întrebat care este paharul de apă potrivit, o propunere sunt cele de tip Collins, care au o capacitate de aproximativ 400 ml. Acestea sunt înalte, subțiri și nu au picior, ceea ce le face ideale pentru apă, suc, siropuri, și alte băuturi slab alcoolizate. Alegerile sunt însă nelimitate deoarece există o varietate de modele care se adaptează perfect diferitelor cerințe. 

2.2. Tipuri de pahare pentru ceai

Deși ceaiul se bea de obicei din ceașcă sau cană, pentru a-i simți cu adevărat savoarea și pentru a-i observa culoarea deosebită, este recomandat să folosești un pahar special. Cele din sticlă de înaltă calitate, rezistentă la căldură sunt printre cele mai des utilizate tipuri de pahare de către iubitorii de ceai.

Paharele de ceai sunt disponibile în modele diferite, fie cu pereți dubli sau cu mâner, din porțelan sau din sticlă. Pentru a-l savura cu și mai mult stil, există chiar și recipiente care îl mențin cald o anumită perioadă.  Așadar, opțiunile sunt variate și contribuie la o experiență unică. 

2.3. Tipuri de pahare pentru suc

Sucul este băutura perfectă pentru a învinge căldură sufocantă sau pentru a te revigora într-o zi agitată. Mai mult decât atât, acesta este potrivit pentru a servi oaspeții la tine acasă. De aceea, paharele joacă rolul lor și trebuie să fie alese corespunzător. Paharele pentru suc se disting prin capacitatea mai mică și se regăsesc în diverse forme. De obicei sunt pahare largi, fără picior, cu fund plat și gros. Înălțimea standard a unui pahar de suc nu depășește în general 5 cm.

2.4. Pahare pentru desert

Paharele pentru servit deserturile se regăsesc într-o gamă variată de dimensiuni și modele, astfel încât să găsești produsul care se potrivește cel mai bine. Paharele Parfait au marginea abruptă spre exterior și un bol mare, putând fi folosite pentru fructe sau înghețată sau diverse combinații de băuturi și fructe.

2.5. În ce pahare se servesc băuturile calde

În afară de ceai, există și alte băuturi calde care pot fi servite în pahare. De exemplu, cele de tip Irish Coffee, cu picior, sunt folosite pentru diverse mixuri ce conțin, de regulă, cafea și whisky. Acest pahar este fabricat din sticlă rezistentă la căldură, cu pereți dubli, iar mânerul său este plasat în partea inferioară a paharului. Această caracteristică îți permite să ții confortabil paharul în timp ce vă savurezi băutura fierbinte. 

3. Principalele tipuri de pahare și denumirile lor

Paharele se remarcă prin diferite caracteristici speciale care au rolul de a îmbunătăți întreaga experiență de degustare a băuturilor. Forma acestora poate influența temperatura la care este menținut lichidul, precum și felul în care aromele sunt descoperite. Iată care sunt principalele tipuri de pahare, formele și denumirile lor uzuale: 

  • Flute - paharele de tip flute sunt ideale pentru a savura șampanii sau cocktailuri cu șampanie. Se disting prin gura îngustă care permite conservarea bulelor timp îndelungat.

  • Lowball - este un pahar scurt, dar plin, cu o bază foarte groasă. Este frecvent utilizat pentru a bea lichiorul.

  • Highball - este un pahar mare și înalt și se folosește pentru băuturi populare, cum ar fi Bloody Mary sau Mojito. Se confundă adesea cu paharul Collins, care este mai scurt și mai lat.

  • Paharul de cocktail - are forma unui con inversat, este scurt și are o gură plină. Este folosit pentru a servi cocktailuri cu arome și amestecuri fascinante.

  • Paharul de Martini - deși inițial era servit în pahare highball, băutura a evoluat de-a lungul timpului, inventându-se paharul de Martini. Acesta este asemănător celui de cocktail, însă capătul este mai ascuțit și recipientul în care este turnat lichidul este ceva mai mare.

  • Margarita - au o gură foarte largă și sunt destul de rar folosite. De regulă, margarita se poate servi foarte bine într-un pahar lowball sau pint.

  • Snifter - acest tip de pahar este utilizat pentru whisky sau brandy. Gura este relativ îngustă pentru a reține aroma băuturii.

  • Goblet - aceste pahare sunt prevăzute de obicei cu ornamente dar există și modele simple. Sunt folosite atât pentru servirea băuturilor calde, cât și reci.

  • Collins - este cilindric și servește adesea ca pahar de apă, sucuri sau ceai rece.

  • Hurricane - este curbat și poate fi folosit pentru degustarea băuturilor mixte.

  • Pint - sunt folosite în special pentru bere datorită faptului că sunt late în partea de sus, dar sunt perfecte și pentru apă și sucuri.

  • Tumbler - sunt printre cele mai comune tipuri de pahare, fiind utilizate pentru a servi cam orice băutură.

  • Rocks - sunt foarte asemănătoare cu paharele de whiskey, fiind scurte și nu foarte voluminoase. 

Așadar, există diferite tipuri de pahare pe care le poți folosi pentru a-ți savura băuturile și cocktailurile preferate. Indiferent de context și de ocazie, alege-le pe cele potrivite pentru a simți din plin aromele fine și delicate. Nu numai că te vei bucura de mici momente de răsfăț din când în când, dar vei fi și o gazdă mai bună la mesele festive.

Sursa foto: pixabay.com.