În mai puțin de două luni Casa Bottega va marca un moment istoric în lumea complexă a băuturilor: lansarea prosecco-ului rosé, un vin spumant brut, realizat dintr-un amestec de Glera și Pinot Noir.

Strugurii din care se face acest produs inovator sunt crescuți în provincia Treviso și în Friuli Venezia Giulia, zone care se disting printr-un climat blând și soluri argiloase, de origine aluvială, bogate în minerale. Ei sunt cultivați conform tehnicilor clasice și tradiționale atunci când analizele senzoriale efectuate asupra boabelor și indicele de coacere arată o aciditate naturală și o bună mineralitate, indusă de sol.

Deoarece cele două soiuri au timp de coacere diferit, vinificarea se face separat. Strugurii Glera sunt recoltați, în general, la mijlocul lunii septembrie. Aceștia sunt desprinși, presați ușor și, apoi, mustul este curățat. Prima fermentare are loc în rezervoare de oțel, după adăugarea de drojdii selectate. În schimb, strugurii din soiul Pinot Noir sunt recoltați la sfârșitul lunii august. O macerare pre-fermentativă de aproximativ 12-16 ore se efectuează în contact cu pielițele pentru a extrage culoarea. Mustul este apoi separat de pielițe și fermentat la o temperatură controlată.

Cele două vinuri obținute sunt ulterior amestecate și refermentate conform metodei Martinotti, la o temperatură controlată de 15-16 °C, procesul de refermentare având o durată medie de două luni.

În final rezultă un prosecco rose sidef, cu perlaj fin, persistent, și gust fresh și delicat. Acesta are un buchet bogat în arome fructate, dintre care se disting notele de măr, piersică albă, citrice și căpșuni sălbatice, și note florale, de exemplu florile de piersic.

Potrivit recomandărilor, puteți consuma prosecco rose ca aperitiv sau pe parcursul întregii mese. Specialiștii mai spun că acest vin se potrivește bine cu mâncăruri reci și ușoare, cum ar fi o salată caprese, dar poate acompania și feluri principale nu prea elaborate, de exemplu carne albă la grătar. În plus, este perfect cu pește crud și sushi, ori în combinație cu pizza.

Și, poate cea mai bună veste este că prosecco-ul rosé va fi disponibil în trei variante delicioase:


·       Accademia Prosecco Rosé D.O.C·       Casa Bottega Prosecco Rosé D.O.C.·       Bottega Il Vino dei Poeti Prosecco Rosé

 


Vin spumant rosé versus prosecco rosé

Deoarece anticipăm că odată cu lansarea prosecco-ului rosé produsul va fi deseori confundat cu vinul spumant rosé, vă supunem atenției diferența dintre ele: Vinul spumant rosé poate fi obținut printr-un amestec de vinuri albe și roșii sau numai din vinuri roșii, iar aromele produsului final reprezintă rezultatul amestecului ales. Însă, în cazul prosecco-ului rosé există un amestec de 85% struguri Glera, componenta de bază a prosecco-ului, și Pinot Noir 15%.

Până când vom putea să ciocnim împreună un pahar de prosecco rosé, vă punem la dispoziție o gamă largă de spumante, care vor face așteptarea mai plăcută.