Brandurile de votcă încearcă în mod constant să se reinventeze și să se racordeze la ultimele tendințe, cum ar fi: încercarea de a ține cont de specificul local, transparența cu privire la ingredientele folosite, experimentarea cu infuzii, cu cannabis, dar și cu concentrații diferite de alcool sau fără conținut de alcool.


Majoritatea companiilor producătoare de votcă experimentează și ele cu conținuturi mai slabe de alcool, chiar dacă este controversată numirea produsului rezultat ca votcă. Brandurile deținute de Diageo, Ketel One și Smirnoff, și-au lărgit oferta de produse în această direcție. Ketel One Botanical, o băutură spirtoasă obținută din infuzie de fructe și distilată cu ingrediente botanice are un conținut de 30% tărie alcoolică. Aceasta a fost lansată în mai multe varietăți: Peach & Orange Blossom, Cucumber & Mint și Grapefruit & Rose.

Totuși, prin definiție, votca este o băutură spirtoasă care depășește 37.5% (chiar 40% în S.U.A.) concentrație de alcool. Din acest motiv, unghiul din care a abordat votca preferința pentru un conținut mai slab de alcool este cel de poziționare ca ingredient de bază în prepararea cocktailurilor. În S.U.A. votca este folosită în baruri în diverse cocktailuri-semnătură, pentru a satisface acest gust fără sau cu conținut slab de alcool. Un astfel de cocktail este amestecul de votcă cu apă tonică, care, cu toate că nu are un gust deosebit de aromat, este totuși o alternativă mai lejeră și percepută de consumatori ca fiind mai sănătoasă.

Smirnoff Infusions este o gamă de votci cu tărie alcoolică de 23%, lansată în varietăți aromate cu portocale, grepfrut și bitter, zmeură, rubarbă și vanilie.

Ceea ce se poate observa la aceste produse care se adresează noilor preferințe ale consumatorilor este faptul că modalitatea votcii de a răspunde noului gust este bazată pe infuzii de fructe și ingrediente botanice.

Mathias Tönnesson de la Purity Vodka observă că „femeile sunt cele mai interesate de concentrația scăzută de alcool, însă, în ceea ce privește gustul, nu există o diferență semnificativă între o concentrație de 30% sau 40% tărie alcoolică”. În cazul în care concentrația de alcool a votcii este ridicată, o variantă ar fi amestecul acesteia cu șampanie, prosecco, apă minerală sau apă tonică, iar cocktailul rezultat ar putea ajunge la aproximativ 15% tărie alcoolică, păstrându-și încă gustul sesizabil de votcă.

Pentru a încheia cu un deliciu, vă propunem o rețetă bazată pe Absolut Juice Rhubarb ;)

30 ml. Absolut Juice Rhubarb | 30 ml. prosecco | 30 ml. apă minerală | cuburi de gheață | o fâșie rubarbă proaspătă | un pahar frumos și încăpător ;)