Caipirinha este unul dintre cele mai iubite cocktailuri, fiind prezent în majoritatea meniurilor de băuturi din lumea întreagă. Acesta își are originile în Brazilia și nu este dificil de realizat, chiar și pe cont propriu. Dacă te pasionează acest subiect, cu siguranță vrei să afli mai multe despre istoria acestei băuturi și despre modul în care ea s-a transformat de-a lungul timpului. Bineînțeles, după ce vei descoperi toate aceste informații utile și interesante, vei putea pune în practică cele mai speciale rețete de Caipirinha, pe care le poți realiza cu ușurință, fără prea mult efort, dacă respecți o serie de pași esențiali. Așadar, pentru a obține toate aceste detalii și amănunte, citește în continuare acest articol!

Cuprins

  1. Caipirinha – Care este cea mai bună rețetă?

  2. Caipirinha – Un cocktail brazilian cu istorie



1. Caipirinha – Care este cea mai bună rețetă?


Caipirinha este cocktailul național al Braziliei și este extrem de apreciat la nivel mondial, datorită aromei sale deosebite. Numele său este un diminutiv, de fapt, și provine de la cuvântul caipira, care face referire la cineva care locuiește la țară. Ca orice cocktail sau băutură, are la bază o rețetă tradițională, creată de către cei care au inventat respectiva combinație de elemente. Unii aleg să respecte, în continuare, acea rețetă, iar alții vor să dea dovadă de creativitate, alcătuind noi rețete, cu arome deosebite și unice. Așadar, sunt mai multe rețete pe care le poți încerca dacă vrei să prepari un cocktail aparte precum Caipirinha. Fie că vrei să te orientezi către varianta standard, fie că vrei să experimentezi rețete mai speciale, este important să ai la îndemână toate ingredientele și să știi care sunt etapele pe care trebuie să le parcurgi, indiferent de opțiunea pe care o vei selecta.

Rețeta tradițională este la mare căutare și este apreciată mai ales de către cei care pun preț pe gustul original. Dacă faci parte din această categorie și dacă vrei să prepari un cocktail clasic, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi pentru a pregăti o Caipirinha clasică delicioasă: 

  • Spală lămâia, apoi taie partea de sus și partea de jos, iar, apoi, taie fructul în jumătate (de la capătul superior, la capătul inferior);

  • Ia jumătate de lămâie și taie felii individuale, în formă de semilună;

  • Pune feliile de lămâie în pahar;

  • Adaugă 4 lingurițe de zahăr (brun sau alb, după preferințe) sau 15 ml de sirop de zahăr (dacă preferi această variantă);

  • Adaugă gheața (dacă ți se pare că este necesar, poți adăuga și puțină apă rece pentru o diluare optimă);

  • După ce te-ai asigurat că zahărul și lămâia s-au amestecat bine, adaugă 60ml de cachaça rece și amestecă totul cu grijă.


Însă, poți experimenta și alte rețete speciale, mai ales dacă sunt alte arome pe care ți-ai dori să le guști în această combinație. Sunt nenumărate opțiuni pe care le poți încerca, deoarece Caipirinha este un cocktail fresh și răcoritor, care poate fi combinat cu numeroase gusturi inedite. Astfel, dacă vrei să testezi variațiile de Caipirinha, iată câteva idei pe care le poți pune în aplicare rapid și ușor:


Caipifruta

Caipifruta este, de fapt, o Caipirinha care nu are lămâi, ci fructe. Aceste tipuri de cocktailuri sunt perfecte pentru o zi toridă de vară, deoarece sunt răcoritoare și pot fi băute pe plajă, la terasă sau oriunde alegi să îți petreci vacanța. Fie că vrei să încerci o Caipifruta cu ananas, căpșuni sau fructul pasiunii, fie că vrei să adaugi alte fructe delicioase, cu siguranță vei aprecia gustul deosebit și vei vrea să încerci cât mai multe arome. Dacă ai hotărât că vrei să testezi această variație de Caipirinha, iată care sunt pașii pe care trebuie să-i urmezi:

  • Alege fructele pe care le dorești și, dacă este nevoie, mărunțește-le; 

  • Adaugă într-un pahar bucățile de fructe și zahărul, apoi amestecă-le până ce zahărul se dizolvă;

  • Adaugă cachaça;

  • Adaugă gheața și amestecă;

  • Poți orna paharul cu felii de fructe sau cu alte elemente decorative.


Iată care sunt cele mai populare feluri de Caipifruta pe care le poți încerca:


Abacaxi Caipirinha – Cu ananas, lime, zahăr și cachaça;

Blueberry Caipirinha – Cu afine, lime, zahăr și cachaça;

Berry Caipirinha – Cu zmeură, afine, coacăze, căpșuni, lime, zahăr și cachaça;

Grape Caipirinha – Cu struguri albi, lime, zahăr și cachaça;

Kiwi Caipirinha – Cu kiwi, lime, zahăr și cachaça;

Maracuja Caipirinha – Cu fructul pasiunii, lime, zahăr și cachaça;

Goiaba Caipirinha – Cu guav, lime, zahăr și cachaça;

Carneval Caipirinha – Cu mango, lime, zahăr și cachaça;

 

De asemenea, sunt și alte categorii și variații de Caipirinha pe care le poți testa cu ușurință. Iată care sunt mai apreciate variante, pe care merită să le descoperi:


Sakerinha – Pentru Sakerinha vei avea nevoie de 1 lime, de 2 lingurițe de zahăr, gheață și  90 ml de sake. Procesul este același ca la prepararea Caipirinhei clasice.

Caipirao Cu Licor Beirão, zahăr, lime și gheață;

Caipirinha all'italiana – Cu Campari, zahăr, lime și gheață;

Tropical Caipirihna - Cu lichior de cocos, rom, ananas, lime, zahăr și cachaça.


Indiferent de rețeta pe care alegi să o prepari, este important să ții cont de mai multe aspecte. Sfaturile oferite de specialiști îți pot fi de folos – detaliile pot face diferența, chiar și în materie de cocktailuri. Așadar, dacă vrei să descoperi câteva tips & tricks despre prepararea cocktailului Caipirinha, iată ce trebuie să știi:


  • În general, este bine ca lămâile să fie coapte și ușor moi. De asemenea, este recomandat să tai lămâia în felii, de la capătul superior până la cel inferior.

  • Poți folosi un shaker special creat pentru cocktailuri – acesta te va ajuta să amesteci toate ingredientele într-o manieră optimă. Deși este o variantă des folosită de către barmani, trebuie să știi că nu este modul tradițional de a prepara Caipirinha. În rețeta tradițională, băutura trebuie creată direct în pahar, adăugând componentele pe rând, în ordinea corectă. Poate fi utilizat un pahar de tip tumbler sau rocks, asemănător cu cel din care se servește whisky-ul.

  • De regulă, vei întâlni, în majoritatea locurilor din lume, Caipirihna servită cu gheață pisată. Însă, în Brazilia, această băutură se servește, deseori, cu cuburi de gheață – totuși, acestea nu trebuie să fie foarte mari ca dimensiune. 



2. Caipirinha – Un cocktail brazilian cu istorie


Caipirinha este un cocktail încărcat de istorie și tradiție, care își are originea pe teritoriul brazilian. Sunt mai multe ipoteze referitoare la momentul și locul în care acesta și-a făcut apariția. De exemplu, se spune că acest cocktail a apărut în jurul anilor 1900, în regiunea Alentejo din Portugalia. Însă, rețeta folosită atunci cuprindea lămâie, miere și usturoi, fiindcă se spunea că este o băutură benefică pentru pacienții bolnavi de gripă spaniolă. De-a lungul timpului, această băutură medicinală a devenit din ce în ce mai cunoscută și a ajuns în portul din Santos, unde se spune că și-a căpătat denumirea oficială de Caipirinha. În alte istorii se spune că marinarii obișnuiau să bea băuturi spirtoase în combinație cu citrice, pentru a combate scorbutul și, odată ce au ajuns pe teritoriul Braziliei, au înlocuit romul cu cachaça. 

Totuși, există și alte teorii cu privire la originea sa – unii consideră că Caipirinha are la bază o altă băutură numită Poncha, originară din Madeira. Tot în Madeira a fost creat și aguardente de cana, un precursor al ingredientului numit cachaça. De asemenea, există indicii în istorie care susțin faptul că Caipirinha a fost inventată de către fermierii din Piracicaba, în timpul secolului al XIX-lea, pentru a o servi la petreceri și evenimente locale. Rețeta originală din aceste locuri cuprindea un soi specific de lămâie, numită galeguinho, care era cultivată în São Paulo. În prezent, în zonă se folosește un alt tip de lămâie, numită Tahiti.  În anii 1920 cocktailul era la mare căutare în orașele braziliene și în restaurantele high-class, iar în 1994 cocktailul a fost introdus pe lista oficială a cocktailurilor selecte, creată de către Asociația Internațională a Barmanilor (IBA).


Însă, indiferent de originea propriu-zisă a acestei băuturi, sunt și alte lucruri pe care merită să le afli despre această băutură. De pildă, este bine să știi că în restaurantele și barurile high-end din Brazilia, se servesc, de regulă, 3 categorii de Caipirinha. Caipirinha basic folosește cachaça obișnuită, creată de către branduri standard, în vreme ce Caipirinha Especial este făcută cu cachaça de tip mid-range, iar Caipirinha Luxo utilizează cachaça de lux, realizată de către branduri premium. Această împărțire pe categorii este valabilă și pentru Caipiroska (Caipirinha care conține vodka în loc de cachaça). De altfel, în funcție de locație, se pot găsi, în Brazilia și alte tipuri de Caipirinha, care conțin fructe de sezon și arome locale. În general, acestea se numesc Caipirinha Especial da Casa (Caipirinha casei).

Conform IBA, denumirea de caipirinha poate fi folosită doar pentru băuturile care respectă rețeta cu lime. Însă, există și variații de cocktailuri, ce pot fi găsite în baruri și restaurante de pe întreg mapamondul, care conțin diverse tipuri de fructe (kiwi, căpșuni, ananas, struguri, mango, fructul pasiunii, etc.). Acestea se numesc caipifruta și sunt foarte populare în Brazilia – sunt realizate cu cachaça, fructe proaspete și gheață pisată. De asemenea, în anumite locuri, chiar și cachaça este înlocuită, uneori, cu alte baze alcoolice. De exemplu, există variații precum Caipiroska (realizată cu vodka), Caipinheger (realizată cu Steinhäger), Sakerinha (făcută cu sake), Caipirão (o variantă portugheză, care conține lichior Beirão), Caipirissima (făcută cu rom) și altele.

Cocktailul Caipirinha este făcut cu cachaça (lichior realizat din trestie de zahăr), lime și zahăr. Este o băutură extrem de răcoritoare, perfectă pentru zilele toride de vară. Cachaça este un tip de alcool care provine din Brazilia și are o istorie îndelungată, de peste 500 de ani. Are un gust oarecum piperat, care seamănă cu gustul rezultat din combinația de tequila și rom. De aceea, această băutură este confundată deseori cu romul alb. Se obține cu ajutorul trestiei de zahăr, care se presează și apoi este pusă la fermentat. După ce este transformată în alcool, trece prin procesul de distilare și este pusă la învechit în recipiente realizate din diferite tipuri de lemn brazilian (amburana, jequitibá, tapinhoã, etc.).

În funcție de zona geografică și de perioada istorică, în alcătuirea cocktailului Caipirinha au fost folosite diverse soiuri de lime. În Brazilia, soiul Tahiti este cel mai folosit pentru acest cocktail – primii copaci de acest gen au apărut în Brazilia la mijlocul secolului al XX-lea, provenind, cel mai probabil, din Tahiti. Există, însă, și alte soiuri precum Lima da Persia – acest soi are coajă galbenă și este diferit față de soiul Tahiti. Totuși, este folosit deseori ca alternativă pentru crearea cocktailului, deși este știut faptul că rețeta originală se bazează pe soiul Tahiti (iar acesta se găsește nu doar în Brazilia, ci și în Europa, America și multiple zone de pe mapamond).

În ceea ce privește tipul de zahăr folosit, sunt mai multe păreri și opinii care merită luate în considerare. Unii spun că zahărul clasic este mai bun decât siropul de zahăr, deoarece cristalele de zahăr ajută la extragerea uleiului prezent în coaja lămâilor. Cei care sunt în favoarea siropului susțin că acesta este mai ușor de măsurat și se dizolvă mult mai repede în lichid. În Brazilia se folosește, în general, zahăr normal, însă barmanii se orientează către cel pudră sau cel cu granule foarte mici. De asemenea, o altă comparație se poate face între zahărul alb și zahărul brun. În tradiția braziliană se folosește zahăr alb, dar sunt și barmani care preferă zahărul brun, deoarece are o aromă ușor diferită.



În concluzie, Caipirinha este un cocktail extrem de special, care are la bază o rețetă simplă, ce poate fi realizată cu ușurință, dacă ai la îndemână toate ingredientele de care ai nevoie. Dacă te pasionează acest subiect, cu siguranță vei vrea să încerci cât mai multe variații de Caipirinha, pentru a vedea care este cea pe care o preferi. Fie că vrei să rămâi fidel rețetei originale, fie că te vei îndrăgosti de noi combinații, în mod cert Caipirinha va trece pe lista cocktailurilor tale preferate! Așadar, nu ezita să testezi rețete diverse, care să fie pe gustul tău din toate punctele de vedere – sigur vei descoperi gustul deosebit oferit de Caipirinha!


Sursă foto: pixabay.com.