După cum știți din postarea noastră despre vinurile spumante, la fel ca șampania din Franța, vinul spumant italian a devenit sinonim cu Prosecco - dar asta nu este tot ceea ce are de oferit țara când vine vorba de spumant! Așa este... punem în lumina reflectoarelor superstarul roșu spumant al Italiei, Lambrusco!


Spumantul roșu al Italiei dă culoare și aromă oricărei mese festive, că e sărbătoare națională, că e petrecere!

Deoarece cele mai bune vinuri spumante din lume sunt produse în mod obișnuit în climatele mai reci, nu ar trebui să fie o surpriză faptul că se produc cantități considerabil mai mici de vinuri spumante pe măsură ce călătoriți mai la sud în Italia. Cu toate acestea, partea centrală a țării este cunoscută pentru stilul distinct Lambrusco, care a cunoscut recent o renaștere atât în interes, cât și în popularitate.


Dar ce este Lambrusco, mai exact?

În termeni simpli, este numele unui strugure roșu și al unui vin roșu obținut din acel soi de struguri. 


Istoricii sugerează că acest strugure este cultivat de mult timp în partea centrală a Italiei, iar în epoca romană, vița de vie Lambrusco era foarte apreciată pentru capacitatea sa de a produce cantități semnificative de struguri și, prin urmare, amfore de vin. 


Lambrusco continuă să fie produs și astăzi din același strugure, în principal în regiunea Emilia-Romagna din Italia Centrală (în una dintre cele opt DOC Lambrusco). La fel ca și Prosecco, Lambrusco este produs prin metoda Charmat, iar majoritatea vinurilor sunt doar ușor spumante - deci pot fi descrise ca fiind frizzante. Acest aspect este important, deoarece nu toate Lambrusco vor fi acoperite cu un dop clasic de plută spumant!


Când auziți "Lambrusco", vă puteți gândi la vinurile dulci care au fost populare în anii 1970 și 1980 - acestea au fost cândva unul dintre cele mai mari exporturi de vinuri din Italia. Dar dolce, sau Lambrusco foarte dulce, este doar o expresie populară - există diferite niveluri de dulceață:

- inclusiv secco (foarte sec spre sec),

- semi-secco (semisec),

- amabile (de la sec la dulce)

- și dolce (foarte dulce, mai mult de 45 de grame de zahăr rezidual pe litru).


De asemenea, producătorii au tendința de a crea vinuri cu niveluri diferite de aciditate și taninuri (cum ar fi în Grasparossa DOC, unde profilurile taninice sunt foarte comune pentru Lambrusco!). Puteți găsi, de asemenea, unele Lambrusco în stiluri alb și rosé!


Cu ce asociem și servim Lambrusco?

Lambrusco, fiind un vin roșu, are tendința de a avea arome de fructe roșii proaspete. Stilul de vin este, în general, menit să fie savurat în tinerețe și tinde să aibă un conținut mai scăzut de alcool decât alte stiluri de vinuri spumante și liniștite. 

Este foarte versatil și poate fi savurat în multe contexte - fie ca aperitiv, fie ca parte a unei mese.

Asocierea noastră preferată se întâmplă să fie pizza; dar puteți să-l savurați cu gnocchi și salam prăjit.

La fel ca o vară minunată în Italia, Lambrusco este plin de viață și vesel.


Riunite este un producător cooperatist, situat la jumătatea distanței dintre Parma și Modena (unde se găsesc Parmagiano-Reggiano și Prosciutto; alte două asocieri bune pentru acest minunat vin spumant!). Aceștia produc o gamă de vinuri premium, DOC Reggiano și Lambrusco Emilia IGT. De asemenea, produc o serie de vinuri petiante sau frizzante, din struguri indigeni din regiune, care sunt vinuri distractive și ușor de băut.


Riunite Lambrusco Frizzante evocă spiritul mărcii și stilul mai dulce de Lambrusco care a făcut-o celebră în întreaga lume. 

Este un amestec roșu, realizat din Lambrusco și alte soiuri roșii, în stil dolce, și veți găsi în palat fructe roșii delicioase, fructe de pădure confiate și Cola de cireșe. Este frizzante - sau în stil semi-sparkling - și este ușor de băut și distractiv.


Poate fi savurat ca atare, ca un răsfăț - cu toții avem nevoie de un stimulent, nu-i așa? - sau cu perechea noastră preferată de mâncare... pizza! O pizza cu salam picant se va potrivi de minune!

L-am savurat chiar și într-un cocktail, preparat cu 30 ml. de gin, 30 ml. suc de lămâie, un strop de bitter de portocale și 60 ml. Riunite Lambrusco Frizzante!  


Puteți încerca și voi, vedeți aici toate sortimentele disponibile de Lambrusco!