Cocktailurile sunt băuturi delicioase, foarte apreciate pentru gustul unic, rezultat din combinații dintre cele mai creative, de băuturi alcoolice, sucuri, siropuri, fructe și condimente. Au și un aspect atractiv, ceea ce constituie o invitație la exersarea autocontrolului pentru cei care nu se pot bucura de ele: fie pentru că sunt sub tratament medicamentos incompatibil cu consumul de alcool, fie pentru că urmează să se urce la volan, din cauza unei sarcini și altele asemenea. Dacă te numeri printre cei plasați în această categorie, vestea bună este că te poți orienta spre un cocktail fără alcool: la fel de rafinat și savuros, însă, totodată, sigur pentru tine. 



Cuprins:

1. Cocktail fără alcool: băutura serilor de vară

2. Cocktailuri fără alcool: tipuri de rețete

3. Rețete de cocktail fără alcool cu ciocolată, cafea sau băuturi energizante

4. Rețeta unui cocktail fără alcool celebru, originar din India 

5. Cocktailuri fără alcool: rețete cu gust intens de fructe


1. Cocktail fără alcool: băutura serilor de vară


Cocktailul este o băutură fascinantă în orice anotimp, însă paharele cu băuturi colorate, îmbrăcate în condensul creat de gheața din pahare și canicula de afară, în care plutesc bucăți de fructe sau frunze proaspete, sunt apetisante mai ales vara și în special seara, alături de prieteni. 


Vărul fără alcool al cocktailului este numit „mocktail”: cele două seamănă din perspectiva amestecului pe care se bazează, însă diferă prin conținutul de alcool. Mocktailul este o băutură creată prin amestecarea mai multor băuturi non-alcoolice: de la sucuri, proaspete sau carbogazoase și siropuri, până la cafea, plante, fructe și nelipsita gheață. 

Totuși, această deosebire nu este unică, întrucât o altă caracteristică esențială a mocktailului este lipsa de structură: nu ai o rețetă consacrată pe care să te bazezi, ci poți experimenta, plecând de la ingredientele pe care le ai la dispoziție sau favorite, despre care știi deja că îți plac. Asta îți poate oferi un spațiu ideal în care să-ți exersezi creativitatea, experiența devenind cu adevărat incitantă. 


2. Cocktailuri fără alcool: tipuri de rețete


Poți crea rețete de cocktail fără alcool în cel puțin două moduri: primul este mai puțin ideal, întrucât presupune să folosești o rețetă clasică de cocktail și să urmezi instrucțiunile de acolo, sărind peste băuturile alcoolice sau înlocuindu-le cu altceva. Vei putea obține un fel Mohito fără alcool, o Margarita, un Long Island, un Aperol Spritz și așa mai departe, toate fără niciun strop de alcool.

Dezavantajul acestei abordări este că s-ar putea ca băutura obținută să nu aibă un gust prea bun, mai ales dacă ești obișnuit să o consumi în varianta cu alcool. Este foarte probabil și perfect logic să fie așa, pentru că partea cea mai importantă la un cocktail este băutura alcoolică, pe care o potențezi cu alte ingrediente. Renunțând la ea, obții o băutură creată confuz, pentru că ea nu a fost concepută pentru a fi preparată astfel. 

Avantajul, de cealaltă parte, este că te poți bucura, fie și doar „parțial”, de băuturi similare cu cele clasice:

  • Un Mojito fără alcool se poate obține ușor, combinând bucăți de lămâie cu câteva frunze de mentă proaspătă, una-două lingurițe de zahăr brun și apă carbogazoasă. Pentru un cocktail deosebit, poți folosi un piure de castravete trecut totul printr-o sită, împreună cu celelalte ingrediente.

  • Dacă ești gata de o experiență unică, poți reinventa faimosul Bloody Mary. Ceea ce trebuie să faci este să amesteci 500 de ml de suc de roșii cu o lingură de suc de lămâie, un strop de sos Worchestershire, sare, piper și o picătură de sos de ardei iute. Nu este pentru oricine, fiind departe de un cocktail obișnuit, însă tocmai asta îl face o experiență unică și incitantă. 

  • Nimic nu se compară cu o Margarita cu mentă, într-o zi fierbinte de vară. Pune într-un blender 100 de grame de zahăr, 100 ml de apă, un praf de sare, câteva frunze de mentă, sucul de la 3 lămâi și câteva cuburi de gheață. Scopul este să mărunțești destul de fin gheața, așa că va trebui să ai răbdare. Cum servești? Umpli paharul pe jumătate cu suc de lămâie și pe jumătate cu acest amestec fabulos, preparat în blender, garnisești cu felii subțiri de lămâie, frunze proaspete de mentă și servești imediat. 

  • Ce zici de un Long Island cu Coca-Cola? Într-un pahar înalt, în care ai pus gheață până la mijloc, adaugă Coca-Cola, limonadă (ideal fără zahăr) și ceai negru rece, toate în cantități egale (măsura ți-o poți alege tu, în funcție de numărul de invitați, spre exemplu). Merge cel mai bine garnisit cu o felie de lămâie.

  • Prepară un Aperol din fructe de pădure, citrice și suc de mere! Rețeta e ceva mai complicată, însă gustul merită din plin: pentru început, într-o formă pentru cuburi de gheață, pune 50 de grame de mure, acoperă-le cu apă și lasă la congelat. Când sunt gata, amestecă 50 ml de suc de merișoare cu 250 de ml de suc de portocale roșii și sucul de la un lime. Pentru a servi, așază „cuburile” de mure într-un pahar înalt, garnisește cu felii proaspete de lime și portocală, frunze de mentă și toarnă din sucul obținut prin amestecul anterior până la ¾. Completează cu suc de mere și servește! 


Al doilea și cel mai recomandat mod, de altfel, de a încerca rețete de cocktailuri simple, fără alcool, este să pregătești o rețetă de cocktail gândită de la început fără băuturi alcoolice sau cu alternative la acestea, deci cu suficiente ingrediente încât gustul să fie complex, bogat și departe de sentimentul că ceva ar lipsi.

Iată două idei de cocktail, rețete fără alcool, dar absolut uimitoare, din exact această categorie:


  • Cu cireșe și kefir. Poți crea un cocktail nu doar de un roz apetisant, ci și foarte gustos. Nu trebuie decât să folosești un robot de bucătărie, pentru a transforma 300 de ml de kefir, 50 de grame de cireșe, 2 linguri de suc de lămâie și 4 linguri de sirop de cireșe într-o cremă fină, pe care o vei transfera la sfârșit într-un pahar în care ai așezat bucăți de gheață. Se garnisește cu cireșe prinse în codițe. 

  • La sfârșit de vară, un cocktail cu scorțișoară te va apropia de aroma toamnei, învăluindu-te în atmosfera unică, melancolică și intensă. Este una dintre cele mai simple rețete, pentru că nu trebuie decât să amesteci 100 de ml de apă tonică cu jumătate de linguriță de scorțișoară și un sfert de linguriță de anason. Se servește cu gheață și un baton de scorțișoară. Opțional, poți garnisi și cu o feliuță de măr, iar dacă simți nevoia unui cocktail mai dulce, poți adăuga zahăr, miere sau orice alt îndulcitor, după gust. 


Pentru momentele în care un cocktail din sucuri și siropuri nu răspunde nevoilor tale și vrei ceva mai deosebit, brandul Fluère îți aduce distilate non-alcoolice, pentru ca tu să te bucuri de o băutură fină, fără grija consumului de alcool nepermis, oricare ar fi motivul. Poți folosi astfel de băuturi pentru a crea rețete de cocktailuri fără alcool ingenioase, ce vor arăta aproape identic cu cele alcoolizate, deși vor fi complet diferite. 


3. Rețete de cocktail fără alcool cu ciocolată, cafea sau băuturi energizante


Uneori, ai nevoie de un cocktail care să-ți ofere un plus de energie pentru a-ți continua ziua. Dacă te atrag combinațiile inedite și gusturile mai puțin obișnuite, atunci un cocktail pe bază de cafea, ciocolată ori băuturi energizante ar putea fi exact ce îți trebuie pentru a te bucura de o pauză încărcându-ți și bateriile, pentru a putea continua lista activităților din ziua respectivă.


Cocktail fără alcool - rețete cu ciocolată:


O variantă excelentă este cocktailul cu ciocolată și cocos. Într-un shaker în care ai pus câteva cuburi de gheață, adaugă 30 de ml de sirop de cocos, jumătate de lămâie tăiată felii și câteva picături de sirop de ciocolată neagră. Umple cu Coca-Cola și agită. 

Toarnă amestecul într-un pahar de cocktail, completează, dacă este nevoie, cu Coca-Cola, și servește de îndată. Poți garnisi cu frunze proaspete de mentă, dacă vrei, pentru un aspect desăvârșit și un aer proaspăt. 


Cocktail - rețetă fără alcool, dar cu energizant: 


La nevoie, cocktailul poate deveni, dintr-o sursă de relaxare, una de energie. Într-un shaker, combină 3 tipuri de sucuri: un pahar de suc de portocale și câte jumătate de pahar de suc de grepfrut, respectiv de ananas. Peste ele, adaugă un sfert de pahar de sirop de zahăr și o linguriță de extract de vanilie și agită bine. 

La final, completează amestecul cu jumătate de pahar de băutură energizantă și agită din nou. Servește cu gheață din belșug, decorând cu felii de fructe proaspete: portocală, lămâie, grapefruit sau ananas. 


Cocktail fără alcool - o rețetă pe bază de cafea: 


Desigur, un cappuccino nu este niciodată de refuzat, dar ce zici de un cocktail, în locul lui? Într-o cană de lapte cald, topește un sfert de cană de ciocolată neagră. Adaugă 2-3 linguri de sirop de migdale, câteva picături de extract de vanilie și amestecă. Toarnă totul într-un shaker, peste câteva cuburi de gheață, și agită până când devine spumos. Servește într-un pahar mare, după ce ai decorat cu fulgi de migdale și/sau ciocolată, ori ciocolată rasă. 


4. Rețeta unui cocktail fără alcool celebru, originar din India

Gastronomia indiană este renumită pentru bogăția de condimente, culori și arome. Nici băuturile nu fac excepție, iar printre rețetele de cocktailuri fără alcool se numără și „Mango Lassi”: o băutură absolut delicioasă, bogată în vitamina C, calciu și proteine, care îți va îndulci orice zi de vară. 

Fiind vorba despre un cocktail indian tradițional, acesta conține 3 condimente esențiale: cardamom, cuișoare și scorțișoară. Ceea ce îl face deosebit, însă, este amestecul fabulos de mango și iaurt. 


Așadar, vei avea nevoie de:

  • 1 cană de iaurt;

  • 1 cană de piure de mango (poți folosi și mango proaspăt, tăiat cubulețe, iar cu cât este mai copt, cu atât aroma va fi mai intensă și mai catifelată);

  • jumătate de cană de lapte rece;

  • condimente: pudră de cardamom, praf de cuișoare și scorțișoară;

  • cuburi de gheață, bineînțeles.


Ca mod de preparare, ingredientele (mai puțin cuburile de gheață), se combină într-un blender, până când se obține o cremă fină. 

La final, se adaugă și gheața și se mai amestecă puțin, până când băutura devine spumoasă. Se servește imediat, rece, fie simplă, fie lângă o farfurie de aperitive indiene, pentru o experiență completă. 

5. Cocktailuri fără alcool: rețete cu gust intens de fructe


Uneori, nu ai nevoie decât de fructe pentru cocktail: rețete simple, fără alcool, ce se prepară rapid și sunt o adevărată încântare a simțurilor. Vara este foarte generoasă în fructe de sezon, dar poți testa rețete similare în orice alt anotimp, cu fructele specifice atunci. 


Cocktail cu piersici. Dacă îți plac variantele mai cremoase de cocktailuri, rețeta următoare este pentru tine: spală bine 2-3 piersici (în funcție de mărime). Ideal ar fi să fie cât mai coapte, pentru că acelea sunt cele mai dulci și mai zemoase. Pune-le într-un blender, până obții un piure, iar la final adaugă și câteva cuburi de gheață, pentru a le fărâmița ușor. 

Toarnă conținutul într-un pahar și garnisește cu o lingură generoasă de înghețată de cocos și o linguriță de piure de coacăze negre. 


Cocktail cu pepene verde. Poți să-i zici și cocktail cu pepene roșu, dacă ți se pare mai potrivit, însă este incontestabil că pepenele este unul dintre fructele cele mai răcoritoare și cu gustul cel mai proaspăt dintre toate cele de vară. Textura lui este ideală pentru a obține cocktailuri interesante, așa încât tot ce trebuie să faci este să pui într-un blender câteva cuburi de pepene, alături de gheață, puțină înghețată de cireșe și un praf de sare. Odată obținută consistența lichidă, toarnă totul într-un pahar și servește. Opțional, poți decora cu o feliuță de lămâie. 


Cocktail cu ananas. Pentru iubitorii acestui fruct tropical, nimic nu poate fi mai grozav decât un cocktail servit chiar în coaja unui ananas. Desigur, mai întâi trebuie să scobești în interiorul ei, pentru a colecta pulpa, pe care o vei transforma într-un suc delicios. Mai departe, folosind un shaker, 5 cuburi de gheață, un gălbenuș de ou, 500 de ml din sucul obținut, o lingură de smântână pentru frișcă și o lingură de zahăr sau un alt îndulcitor, după preferință, vei obține un amestec interesant, pe care îl vei strecura direct în coaja ananasului scobit anterior și servi imediat. Un cocktail de vară inegalabil, cu siguranță! 



Așadar, iată cum orice zi poate fi salvată de un cocktail fără alcool. Te răcorește, te energizează și îți încântă simțurile, fără să te amețească. Ia acea pauză binemeritată și bucură-te de o infuzie de gusturi și arome, fără să îți faci probleme legate de sănătate, siguranță sau orice altceva. 



Sursă foto: pixabay.com.