Indiferent de sezonul în care ne aflăm, avem întotdeauna nevoie de o băutură rece pentru a ne relaxa, fie după o zi lungă la locul de muncă, fie alături de gașca de prieteni. Așadar, una dintre cele mai bune opțiuni ușor de savurat, dar și extrem de delicioase, este Aperolul Spritz, care va fi apreciat de toată lumea. Gustul dulce- amărui te face să uiți complet de grijile cotidiene, dar te și răcorește și te introduce în „mood-ul” de relaxare. Mai mult, Aperolul Spritz are o rețetă extrem de ușoară, astfel încât nu ai nevoie decât de câteva ingrediente simple. Acesta se poate prepara în doar câteva minute, iar culoarea perfectă, roșie-portocalie, va crea, cu siguranță, „dependență” și te va face să-ți dorești și a doua zi încă un cocktail.


În continuare, îți vom oferi toate detaliile pe care încă nu le știai despre Aperolul Spritz, îți vom dezvăluit rețeta originală de zeci de ani de Aperol, după care trebuie să te ghidezi de fiecare dată, dar îți vom dezvălui și alte băuturi alcoolice extrem de răcoritoare, pe bază de Aperol.  




Cuprins:

1. Aperol Spritz - ce este Aperolul Spritz

2. Aperol Spritz - istoria băuturii

3. Aperol Spritz rețetă-  cum se prepară acest cocktail

4. Aperol Spritz - ce cocktailuri mai poți obține, pe bază de Aperol

5. Aperol Spritz - beneficiile pentru care să consumi acest cocktail


1. Aperol Spritz - ce este Aperolul Spritz


Rețeta de Aperol Spritz este veche de zeci de ani de zile, intrând la începutul anilor 2000 oficial în atenția tuturor. Chiar dacă, pe internet, poți găsi extrem de multe rețete de Aperol, în realitatea, există doar una autentică, despre care vom vorbi în capitolul următor. Original din Italia, Aperolul a fost conceput inițial ca fiind o băutură aperitiv, având 11% alcool. Totuși, în zilele noastre, a început să fie savurat atât seara, cât și la mesele de prânz, acest lucru fiind total firesc. Mai mult, există diverse rețete de cocktailuri cu Aperol ce pot fi preparate chiar în bucătăria ta, însă cea mai cunoscută, dar și cea mai delicioasă, este Aperolul Spritz, băutura „vedetă” a articolului nostru. 


După cum spuneam anterior, Aperolul a fost conceput în Italia, acolo unde este extrem de răspândit în toate restaurantele, însă, treptat, acest cocktail a luat avans mare și în restul Europei sau America, unde este îndrăgit atât de femei, cât și de bărbați. Mai mult, dacă te întrebi cu ce se bea Aperolul, ei bine, portocala este răspunsul cheie. Aceasta este utilizată atât pe post de decor, cât și pentru plusul de gust pe care îl aduce cocktailului. Mai mult, felia de portocală care însoțește de fiecare dată băutura, realizează și o cromatică perfectă.


Așadar, dacă încă te mai întrebi ce este un Aperol Spritz, sperăm că ți-am răspuns la această întrebare și că te-am convins că este unul dintre cele mai delicioase cocktailuri.

2. Aperol Spritz - istoria băuturii


Toată lumea îndrăgește această băutură, însă va deveni cu atât mai fascinantă cu cât îi vei afla și istoria. Rețeta de Aperol fizz este una spumantă, un termen destul de cunoscut și în România, încă din cele mai vechi timpuri. Concret, în țara noastră se folosește termenul de „șpriț”, ce a luat naștere în momentul în care negustorii, dar și cei mai înalți funcționari, își doreau o băutură mai slabă, dar și cu puțin acid, pentru un plus de savoare și prospețime. Acel vin îndoit practic cu apă minerală a dus la formarea cuvântului „spritz”, după cum este cunoscut peste tot în lume, în zilele noastre.


Mai târziu, în anii 1919, frații Barbieri aveau să introducă și conceptul de băutură „aperitiv”. Aceștia au prezentat în fața tuturor băutura pe care cei doi au creat-o, care se numea, bineînțeles, „Aperol”. Chiar dacă a rămas un secret cum se prepară Aperolul Spritz sau cu ce se face Aperolul Spritz, această băutură tip aperitiv a intrat imediat la inima localnicilor, datorită gustului deosebit, răcoritor, dar și datorită culorii ieșite din comun. Modul de preparare al Aperolului Spritz a venit mai târziu, în jurul anilor 1950, întrucât până atunci, se consuma licoarea roșie celebră doar cu apă. Astăzi, Aperolul a devenit atât de celebru, încât, pe lângă rețeta de bază, s-au mai creat și multe altele, după diferite gusturi și cu alte băuturi alcoolice.


3. Aperol Spritz -  cum se prepară acest cocktail


Rețeta de Aperol Spritz cu Prosecco  este cea mai bună și este, practic, rețeta originală, pe care trebuie să o urmezi de fiecare dată.


Ingrediente:


- 75 ml. Prosecco

- 50 ml Aperol

- 25 ml apă minerală

- o felie suculentă de portocală


Aperolul Spritz cocktail este foarte ușor de preparat și poate fi realizat de oricine. Așadar, ai nevoie doar de un pahar de cocktail sau un pahar de vin cu picior, care să fie plin cu cuburi de gheață. Apoi, cu ajutorul unei măsuri speciale, se adaugă, pe rând, Prosecco, Aperolul, apa minerală, iar, la final, de pune și felia de portocală. Se amestecă totul puțin cu o lingură specială de bar, pentru a nu spulbera toate bulele. Poți face Aperol și cu suc de portocale, însă cea mai bună rețetă este cea deja relatată de noi. 



Mai mult, rețeta de Aperol Spritz cu Prosecco se poate servi atât cu ceva dulce, cât și lângă un preparat sărat. De regulă, în Italia, el este servit de către localnici alături de diferite platouri de brânzeturi, diverse mezeluri sau tot felul de preparate și gustări. După cum spuneam deja anterior, Aperolul poate fi oricând savurat fie după o masă copioasă, după o gustare sau, desigur, la o petrecere, cu toți prietenii, care vor adora acest cocktail.


De asemenea, dacă te întrebi câte calorii are un Aperol Spritz, nu trebuie să-ți faci griji pentru silueta ta, întrucât ingredientele Aperolului Spritz îl determină pe acesta să aibă pe un pahar de 100 ml doar 168 de calorii, dintre care trei grame de grăsimi și tot atâtea de carbohidrați.

4. Aperol Spritz - ce cocktailuri mai poți obține, pe bază de Aperol


Partea cea mai bună este că dacă te-ai plictisit de modul de preparare al Aperolului Spritz clasic, există alte multe rețete pe bază de „Aperol”, pe care poți oricând să le încerci. Mai jos, îți vom sugera chiar noi câteva idei răcoritoare, cu care îți vom face, cu siguranță, poftă. 


Prima idee se numește „Negroni” și este compus din gin tonic, Campari, Aperol, zmeură și portocală, pentru decor. Dacă mai sus, vorbeam despre un cocktail cu Prosecco și Aperol, acum vinul spumant lipsește de aici. Se zdrobesc câteva bucăți de zmeură într-un pahar, alături de gheață, după care se adaugă și restul băuturilor pe rând, ca și în cazul Aperolului Spritz. Se amestecă și se servește.


O altă idee de rețetă de Aperol cocktail este și „Ten Spot”, care conține gin tonic, Aperol, suc de grapefruit și lime. Toate aceste ingrediente se pun într-un pahar plin de gheață, iar cocktailul este gata de savurat.



Mai mult, „Summer City Spritz” este o altă rețetă de Aperol ce conține de data aceasta rom, aperol, suc de pepene verde, sirop de zahăr și suc de lămâie. După cum te-ai obișnuit deja, trebuie să amesteci toate aceste ingrediente într-un pahar plin cu gheață, iar la final să adaugi și puțină apă minerală, ingredient ce-l conține Aperolul Spritz însuși.


Avem o rețetă perfectă de Aperol și pentru pasionații de vin. Așadar, dacă vrei să obții un Aperol cu vin spumant mai ai nevoie de Aperol, evident, de gin, suc de grapefruit, lime, suc de portocală, fructe de decor și vinul spumant preferat. Toate aceste ingrediente se amestecă într-un pahar de vin alb sau de vin roșu, care este plin de gheață. Se amestecă ușor cu ajutorul unei linguri speciale și se servește rece. 



Pentru cei cărora nu le place gustul amărui al Aperolului, acesta poate fi îndulcit cu ajutorul unui ingredient secret. Vorbim deci, despre o rețetă de Aperol Spritz cu sprite! Ai nevoie doar de Aperol, Prosecco, sprite și portocală pentru decor. Amestecă aceste ingrediente și vei obține o băutură ușor dulceagă, care, cu siguranță, va fi pe placul tuturor doamnelor. 


Tot pentru iubitorii de vin, care vor să experimenteze o senzație unică, prin intermediul unui cocktail, avem „Strawberry Letter”. Ingredientele care trebuie să fie pe masa de lucru sunt: sirop de căpșuni, Aperol, vin rose și apă minerală. Toate ingredientele, cu excepția apei, se pun într-un pahar cu gheață și se amestecă, după care, la final, adăugăm și puțină apă minerală. Pentru decor, se pot folosi tot niște căpșuni.



Nu în ultimul rând, vă oferim o rețetă de „Aperol Flip”, care conține Aperol, șampanie, sirop de zahăr, suc de lămâie și albuș de ou. Se adaugă șampania într-un pahar plin de gheață, după care toate celelalte ingrediente se agită într-un shaker. Când este gata, licoarea obținută se toarnă în pahar, pesta șampania deja existentă aici, și se amestecă ușor. 


Acestea sunt doar câteva dintre ideile de cocktailuri de Aperol și prepararea sa, însă variantele nu se termină aici. Uneori, îți poți pune chiar imaginația la încercare și poți combina băuturile preferate, pentru a vedea ce obții. În cazul în care vrei totuși să mergi la sigur, atunci pregătește-ți un cocktail Aperol cu prosecco și bucură-te de un gust răcoros și extrem de fresh. 

5. Aperol Spritz - beneficiile pentru care să consumi acest cocktail


Știm cu toții faptul că alcoolul nu are beneficii asupra organismului, însă acest lucru este valabil doar în cazul în care se fac anumite excese. De fapt, este chiar recomandat să consumi anumite băuturi în cantități mici, la o anumită perioadă de timp, întrucât acestea au diverse beneficii. Aperolul Spritz cu Prosecco nu face astfel o excepție, iar în continuare îți vom expune toate beneficiile pentru care merită să bei un cocktail de genul acesta, după sau înainte de o masă copioasă. 


Așadar, trebuie să știi faptul că un Aperol Spritz stimulează apetitul. De regulă, înainte de a mânca, oamenii au obiceiul de a bea un „digestiv”, adică o tărie, astfel încât să „intre” mâncarea mai bine, după cum este zicala din popor. Puteți înlocui oricând acea băutură cu un Aperol tonic Prosecco, care poate face adevărate minuni. Acest cocktail pregătește digestia pentru ceea ce urmează, lucru pe care ar trebui să îl încerci chiar pe propria piele. 


Mai mult, în mod evident, Prosecco cu Aperol Spritz te ajută să te relaxezi, acesta fiind și principalul motiv pentru care este consumat în număr atât de mare. Așadar, chiar dacă urmărești un serial cu familia sau dacă ieși cu prietenii la terasă, un Aperol Spritz este răspunsul care-ți poate face ziua mai bună. 


De asemenea, rețeta de Aperol Spritz nu doar că sporește apetitul și pregătește digestia pentru ceea ce urmează, dar și sporește aromele dintr-un preparat. Acesta te va ajuta să simți mult mai intens fiecare condiment și te va face să apreciezi mult mai mult fiecare fel de mâncare.


Nu în ultimul rând, un alt beneficiu pe care îl are Aperolul Spritz este determinat de numărul de calorii reduse, despre care am vorbit deja mai sus. Chiar dacă ții o dietă, un pahar din acest cocktail nu îți va afecta cu nimic silueta, spre deosebire de alte băuturi alcoolice.



Așadar, Aperolul Spritz este un cocktail apreciat încă din cele mai vechi timpuri și a rămas și până astăzi în sufletele oamenilor. Chiar dacă încă nu se știe rețeta ce stă la baza producerii „Aperolului”, modul de preparare al Aperolului Spritz este cunoscut de toată lumea și este pus în practică de cei care vor să savureze o băutură deosebită, după o zi lungă la locul de muncă. Este un cocktail rafinat, elegant, ce se potrivește excelent pe masa doamnelor. Totuși, nici bărbații nu îl exclud din meniul lor, datorită gustului special pe care îl are. 




Data viitoare când te gândești la ce cocktail-uri să prepari la ziua ta de naștere sau la altă petrecere, alege să mergi pe o rețetă simplă, cu puține ingrediente, cu un număr redus de calorii, dar cu o aromă greu de egalat: Aperolul Spritz. Ție cât de mult îți place acest cocktail?


Sursa foto: pexels.com