Cafeaua este o băutură deosebit de versatilă, care poate fi integrată în numeroase rețete alături de ingrediente variate. Au apus vremurile când băuturile care conțin cafea se rezumau la zahăr și lapte. Astăzi, există moduri aparte în care cafeaua este servită, de la combinații cu alcool și până la asocieri cu ceaiuri și condimente din toate colțurile lumii. Cafeaua o idee genială, în oricare moment al zilei. Dorești o băutură cu alcool? O licoare energizantă, dar non-alcoolică? Preferi ceva răcoritor pentru zilele caniculare sau o băutură dulce și cremoasă? Soluția universală este aceeași: cafeaua. 


Cuprins: 

1.Băuturi cu cafea - Rețete populare pe bază de alcool care îi vor impresiona pe invitați 

1.1.Băuturi cu cafea - Rețete energizante fără alcool 

2.Băutură cu cafea rece, ideală pentru zilele caniculare 

3.Băuturi pe bază de cafea dulce - Rețete creative cu îndulcitori sau fructe pentru amatorii de dulciuri 

3.1.Băuturi pe bază de cafea din toate colțurile lumii - Rețete inedite de care puțini au auzit 


1.Băuturi cu cafea - Rețete populare pe bază de alcool care îi vor impresiona pe invitați


Iubești cafeaua, dar cauți rețete care aduc o notă specială acestei licori deosebite? Băuturile cu cafea sunt, de obicei, vedetele petrecerilor, deoarece pot însoți o gamă largă de alte băuturi, de la rom, cognac și până la ceai negru. De exemplu, ce ai zice de un cocktail cu alcool și cafea? Dacă urmează să organizezi un eveniment în familie sau o seară cu prietenii, atunci ai prilejul să-i impresionezi prin câteva rețete de cocktailuri energizante. 



Irish coffee

Ingrediente: 

  • 400 ml de whisky

  • frișcă; 

  • 1 linguriță de zahăr brun; 

  • cafea fierbinte. 


Mod de preparare: 


Folosește un pahar preîncălzit și umple-l cu cafea în proporție de 3 sferturi. Adaugă zahărul brun, amestecă și apoi toarnă whiskey-ul. Amestecă iar și, la final, decorează băutura cu un strat generos de frișcă.


Cafe Carribean

Ingrediente: 

  • 30 ml de rom

  • frișcă; 

  • fulgi de migdale; 

  • 15 ml amaretto; 

  • 250 ml cafea. 


Mod de preparare: 


Caută un pahar larg în partea de sus și dotat cu picior. Toarnă cafeaua proaspăt preparată, adaugă frișcă și deasupra, ornează cu fulgi de migdale. 


The Wake Up Call 


Ingrediente: 

  • 60 ml vodka

  • 15 ml triplu sec; 

  • 30 ml lapte; 

  • 30 ml cafea. 


Mod de preparare:


Această băutură cu cafea se prepară cât ai bate din palme. Care sunt pașii? Pune într-un pahar câteva cuburi de gheață, toarnă cafeaua și, la final, adaugă restul de băuturi pe care le-ai mixat anterior. 



Espresso Summer 


Ingrediente: 

  • 45 ml de dry gin

  • 5 mure; 

  • 15 ml suc de portocale; 

  • 3 lingurițe de apă; 

  • 1 linguriță de zahăr; 

  • 30 ml de cafea; 

  • opțional: o felie de portocală pentru decor. 


Mod de preparare: 


Pentru serile petrecute pe plajă sau petrecerile organizate în aer liber, băuturile alcoolice cu cafea furnizează energia necesară pentru distracție până la răsărit. Amestecă zahărul cu apa până se dizolvă. Adaugă mixul într-un shaker alături de sucul de portocale, murele și gheața. Toarnă cafeaua într-un pahar, apoi amestecul preparat într-un shaker. Mixează pentru câteva minute, iar apoi toarnă băutura într-un pahar cu gheață. La final, decorează paharul cu felia de portocală și 1-2 mure. 



Rumba
 

Ingrediente: 

  • 20 ml frișcă; 

  • 20 ml rom; 

  • 150 ml cafea; 

  • 20 ml cremă de whiskey. 


Mod de preparare: 


Amestecă toate băuturile și servește cocktailul într-un pahar pe care l-ai decorat cu un guler savuros de frișcă. 



Anatolia Cafe

Ingrediente: 

  • 140 ml cafea; 

  • 30 ml lichior de cireșe; 

  • 30 ml cognac

  • frișcă; 

  • 1 linguriță sirop de scorțișoară.
     

Mod de preparare: 


Se prepară cafeaua, iar apoi se adaugă într-un pahar înalt restul ingredientelor. Pentru efect vizual, se ornează gura paharului cu un strat generos de frișcă, peste care se presară scorțișoara.  


1.1.Băuturi cu cafea - Rețete energizante fără alcool


Băuturile cu cafea pot lua forma celor mai fanteziste cocktailuri, care vor surprinde papilele gustative și vor oferi un boost consistent de energie. Totuși, dacă printre invitații tăi se numără și persoane care preferă băuturile non-alcoolice, atunci servește-i cu următoarele combinații de ingrediente: 


Cold Brew Tonic
 

Ingrediente: 

  • 250 ml apă tonică; 

  • 60 ml cafea; 

  • gheață. 


Mod de preparare: 


Băutura cu cafea se va servi în pahare care au partea superioară largă. Primul pas presupune așezarea cuburilor de gheață în pahare. Apoi, torni restul băuturilor și le amesteci pe toate până se omogenizează.

 

Cafea jamaicană  

Ingrediente:  

  • zahăr;  

  • 1 espresso lung;  

  • 1 linguriță pudră de cacao sau nucșoară; 

  • 100 ml de smântână pentru frișcă;  

  • 1 pahar de rom.  


Mod de preparare:  


Pentru această rețetă, piesa de bază este un recipient rece, păstrat la frigider sau congelator. Când s-a răcit suficient, se vor turna cafeaua, care a fost lăsată la răcit, și romul. Ingredientele se amestecă și se lasă deoparte până se pregătește frișca. Într-un bol pui 100 ml de smântână pentru frișcă. Bați bine până se formează o cremă și atunci adaugi două linguri de zahăr. Frișca astfel pregătită se toarnă peste cafea, apoi se presară pudra de cacao.  



Main Squeeze

Ingrediente: 

  • 300 ml apă minerală; 

  • gheață; 

  • 1 ceașcă de cafea; 

  • 2 portocale. 


Mod de preparare: 


Stoarce portocalele și toarnă sucul într-un pahar peste cuburile de gheață. Adaugă apa minerală și cafeaua, apoi amestecă bine pentru câteva secunde. Simplu, gustos și revitalizant, nu-i așa? 

2.Băutură cu cafea rece, ideală pentru zilele caniculare


Băutura cu cafea oferă savoare fiecărui anotimp și moment al zilei. Nu există o zi ori un anotimp dedicat cafelei. Servirea unei băuturi cu cafea este o idee genială oricând, indiferent de oră. Dacă iubești cafeaua, atunci adună câteva ingrediente pe care sigur le ai în bucătărie. Caută paharul preferat și testează câteva rețete revigorante pentru zilele caniculare. Nu uita să adaugi un strop de creativitate și să personalizezi ceașca după stilul și personalitatea ta. 


Așadar, descoperă cele mai populare rețete de băuturi cu cafea rece, care te poartă cu gândul la diminețile pe plajă și petreceri până la răsărit. 



Cafea cu limonadă
 

Ingrediente: 

  • 50 ml suc de lămâie; 

  • 35 ml espresso; 

  • 50 ml suc de portocale; 

  • gheață; 

  • miere după preferințe. 


Mod de preparare: 


Un exemplu de băutură rece cu cafea, sănătoasă și cu aport generos de antioxidanți este aceasta. Utilizează un pahar mare în care să încapă mierea, sucul de fructe și cafeaua. Pentru spumare folosește un tel. Umple un pahar cu gheață până la jumătate, toarnă amestecul și decorează recipientul cu bucățele din fructele pe care le-ai folosit. 



Cafea cu gheață și mentă  

Ingrediente: 

  • 20 ml smântână pentru frișcă; 

  • 60 ml espresso; 

  • 2 linguri sirop de mentă; 

  • cuburi de gheață; 

  • 3 linguri de lapte. 


Mod de preparare: 


Pentru această rețetă poți folosi cuburi de gheață normale sau din cafea pentru o aromă intensă. Mixează cafeaua cu laptele. Pune în pahar cuburile de gheață, toarnă siropul și amestecul cu cafea și lapte. Bate smântâna cu un tel până devine o cremă consistentă și adaug-o în pahar. Mai amestecă o dată ingredientele și decorează băutura cu 

cafea cu ajutorul câtorva frunze de mentă. 



Dalgona Coffee

Ingrediente: 

  • 2 linguri de apă fierbinte; 

  • 2 linguri de ness; 

  • 250 ml lapte rece; 

  • 2 linguri de zahăr.  


Mod de preparare: 


Pune într-un bol apa fierbinte, cafeaua, zahărul și amestecă-le bine pentru câteva secunde până obții o spumă cremoasă. Caută un pahar înalt, toarnă laptele și pe deasupra așază spuma.  



Cafe Frappe

 Ingrediente: 

  • 2 lingurițe de ness; 

  • 5 cuburi de gheață; 

  • apă rece; 

  • 200 ml lapte rece; 

  • 2 lingurițe de zahăr. 


Mod de preparare: 


Începe să amesteci nessul, apa și zahărul. Important de precizat este faptul că zahărul se adaugă opțional (doar dacă preferi varianta mai dulce). Alege un pahar înalt și transparent în care să pui cuburile de gheață și deasupra, amestecul obținut din ingredientele de mai sus. Toarnă treptat și laptele într-un punct fix. Dacă dorești un răsfaț gustativ sau un decor vizual interesant, atunci ornează paharul cu frișcă, adaugă siropurile care îți plac sau înlocuiește gheața cu două cupe de înghețată. 



Affogato

Ingrediente: 

  • 1-2 cupe de înghețată; 

  • 50 ml espresso. 


Mod de preparare: 


Pregătește o cafea fierbinte. Alege două păhărele adânci, așază cupele de înghețată și toarnă pe deasupra cafeaua cu mișcări ușoare. 



Cafea cu Nutella

Ingrediente: 

  • 1 shot de espresso; 

  • 100 ml lapte; 

  • 1 lingură de Nutella; 

  • gheață. 


Mod de preparare: 


Pune într-un blender următoarele ingrediente: cafeaua, Nutella, laptele și, la final, gheața. Se mixează bine până când amestecul devine o spumă fină. Această se toarnă într-un pahar în care ai așezat, deja, câteva cuburi de gheață. 



Creole Coffee Punch
 

Ingrediente: 

  • 6 linguri de lapte condensat dulce; 

  • 4 căni de cafea; 

  • ¾ cană de lapte; 

  • gheață; 

  • ½ cană de lichior de portocale. 


Mod de preparare: 


Într-un recipient se amestecă laptele, lichiorul și cafeaua până la omogenizare. Amestecul se lasă în frigider aproximativ o oră. Într-un pahar transparent din sticlă se așază cuburile de gheață. După ce s-a răcit bine, amestecul se va turna in paharele decorate cu bucăți de portocală. 



Matcha Frappe

Ingrediente: 

  • 1 cană de lapte; 

  • îndulcitor; 

  • 1 linguriță de matcha; 

  • ½ cană de cuburi de gheață.

Mod de preparare: 


Folosește un blender pentru a prepara amestecul. Toarnă în blender laptele și matcha și mixează până când se obține un amestec omogen. La final se adaugă îndulcitorul, se amestecă iar pentru 20 de secunde și se va umple un pahar în care au fost așezate cuburile de gheață. 



Ice Latte 

Ingrediente: 

  • 240 ml lapte; 

  • scorțișoară; 

  • 2-3 cuburi de gheață; 

  • îndulcitor. 


Mod de preparare: 


Pregătește cafeaua și las-o în frigider să se răcească. Ulterior, toarn-o într-o tăviță pentru cuburi de gheață. După ce s-au format cuburile, acestea se pun într-un pahar înalt peste care adaugi laptele și îndulcitorul. Amestecă bine și presară deasupra scorțișoara, pentru o explozie de arome. 



Iced Mocha 

 

Ingrediente: 

  • 1 cană cafea rece; 

  • ¼ zahăr; 

  • 2 căni de lapte; 

  • ¼ sirop de ciocolată. 


Mod de preparare: 


O altă variantă de Ice Latte este Ice Mocha, preferată de iubitorii de ciocolată în mod special. Procedura este similară cu cea anterioară. Toarnă cafeaua în tăvițe pentru cuburi de gheață. Când au înghețat, pune-le într-un blender și toarnă zahărul și siropul. Mixează până obții o compoziție omogenă. 

3.Băuturi pe bază de cafea dulce - Rețete creative cu îndulcitori sau fructe pentru amatorii de dulciuri


Băuturile pe bază de cafea au depășit cu mult rețetele clasice destinate matinalilor sau celor care doreau să se revigoreze în pauzele de la muncă. Există numeroase rețete de băuturi pe bază de cafea, create special pentru iubitorii de dulciuri sau pentru cei care nu se împăcau cu gustul amar specific. 


Așadar, dacă ai poftă de o băutură revitalizantă, dulce și nu prea puternică atunci rețetele următoare ar putea fi exact ceea ce cauți. 



Cafea cu banane și curmale

Ingrediente: 

  • 400 ml lapte; 

  • 100 g zahar brun; 

  • 4 cești cafea rece; 

  • 4 banane; 

  • 8 curmale; 

  • opțional: 1 linguriță de scorțișoară. 


Mod de preparare: 


Mixează într-un blender laptele, fructele și zahărul până se omogenizează. Apoi, toarnă cafeaua, amestecă și umple un pahar înalt din sticlă transparentă. Pentru un plus de savoare poți presăra deasupra puțină scorțișoară. 



Iced Caramel Macchiato


Ingrediente: 

  • 100 ml espresso; 

  • 1 lingură sirop de vanilie; 

  • gheață; 

  • 2 linguri sos de caramel; 

  • 200 ml lapte. 


Mod de preparare: 


Aceasta este una dintre celebrele rețete de băuturi pe bază de cafea, care cucerește chiar și atenția iubitorilor de ceai. În plus, se prepară instant din câteva ingrediente de bază. 

Mixează laptele, cafeaua și siropul de vanilie. Când ai obținut un amestec dens, atunci treci la pasul următor. 


Caută un pahar înalt, pune câteva cuburi de gheață, toarnă compoziția mixată și, la final, adaugă sosul de caramel. Poți orna cu frișcă peste care presari scorțișoară sau fulgi de ciocolată. Decizia îți aparține! 



Iced Coffee cu banane

Ingrediente: 

  • 200 ml lapte; 

  • gheață; 

  • 100 ml espresso; 

  • 1 banană. 


Mod de preparare: 


Într-un blender mixezi banana împreună cu laptele. Compoziția obținută se toarnă într-un pahar înalt în care deja ai așezat cuburile de gheață. Deasupra se pune cafeaua, iar pentru un gust dulce intens, mai poți turna sirop de arțar. 



Latte cu ciocolată  

Ingrediente: 

  • 1 baton de vanilie; 

  • cafea

  • 2 căni de lapte; 

  • 2/3 cană cu bucățele de ciocolată albă și neagră; 

  • ¼ extract de vanilie. 


Mod de preparare: 


Într-un bol mixează ingredientele până rezultă o compoziție cremoasă. La final, adaugi extractul de vanilie și cafeaua. Dacă iubești combinațiile cu personalitate, atunci suplimentează aromele cu un extract de alune sau poți să presari deasupra puțină scorțișoară. 



Cafea Mocha Spiced


Ingrediente: 

  • 1 cană de lapte; 

  • cafea; 

  • ½ linguriță de scorțișoară; 

  • ½ linguriță de nucșoară: 

  • 5 căni de apă; 

  • extract de vanilie; 

  • zahăr brun. 


Mod de preparare: 


Amestecă nucșoara, scorțișoara și cafeaua. Apoi, torni laptele cald peste ingrediente, iar la final, adaugi extractul de vanilie și zahărul, dacă preferi băutura mai dulce. În loc de zahăr, poți orna deasupra cu frișcă, peste care presari fulgi de ciocolată. 



Cafea cu cocos

Ingrediente: 

  • 100 ml espresso; 

  • 30 ml lichior de cocos; 

  • frișcă; 

  • fulgi de cocos. 


Mod de preparare: 


Folosește un pahar cu pereții subțiri, clătește-l cu apă fierbinte, toarnă lichiorul, frișca la temperatura camerei și, la final, cafeaua. Pentru un aspect și o aromă la superlativ, decorează băutura pe bază de cafea cu frișcă bătută și fulgi de cocos. 



Cafea cu migdale

Ingrediente: 

  • 1 cană de cafea; 

  • 2 lingurițe lapte condensat; 

  • 1 linguriță migdale măcinate; 

  • 1 linguriță pudră de cacao; 

  • 1 linguriță scorțișoară; 

  • zahăr; 

  • 1 linguriță nucșoare. 


Mod de preparare: 


Într-un recipient amestecă bine laptele și lingurița de cacao. Apoi, separat, se amestecă scorțișoara, nucșoara, zahărul și cafeaua. Peste compoziția preparată cu lapte se pune jumătate din cantitatea de cafea și se amestecă până la omogenizare. După ce s-a obținut o compoziție cremoasă, se va turna și restul de cafea, iar la final, migdalele. 


Zahărul este opțional, băutura pe bază de cafea este deosebit de aromată și fără acest ingredient. Știi care este cea mai bună prietenă a cafelei? Ciocolata. O ceașcă aburindă de cafea și o ciocolată alături compun formula minune care dă startul unei zile pline de energie. 


3.1.Băuturi pe bază de cafea din toate colțurile lumii - Rețete inedite de care puțini au auzit


Dorești să experimentezi băuturi pe bază de cafea inspirate din diferite culturi ale lumii? Poți savura o cafea cu ou, cafea marocană, cafea cu ceai sau cu ghimbir. Denumirile sunt inedite, dar poți fi sigur că ingredientele întrunite în aceeași rețetă nu au fost deloc alese la întâmplare. 



Cafea cu ou

Ingrediente: 

  • 1 ou; 

  • 20 g cafea măcinată; 

  • 400 ml de apă rece. 


Mod de preparare: 


Sparge oul și amestecă totul într-un bol cu tot cu coajă. Toarnă cafeaua, puțină apă rece, apoi mixează până la omogenizare. Pune la fiert cei 400 ml de apă. Când apa începe să fiarbă, adaugă amestecul, iar când se formează o spumă ușoară de cafea, micșorează focul. Apoi, cafeaua se pune într-o presă la decantare și se adaugă puțină apă rece. Așteaptă câteva minute până sunt eliminate elemente solide și apoi savurează băutura. 



Cafea marocană

Ingrediente: 

  • 60 g boabe de cafea; 

  • 1 linguriță de cardamom pudră; 

  • ¼ linguriță de nucșoară rasă; 

  • ¼ piper negru; 

  • 1 lingură de praf de scorțișoară; 

  • 2 cuișoare întregi; 

  • ¼ ghimbir pudră. 


Mod de preparare:

Prima dată trebuie să râșnești toate ingredientele. Într-o presă sau o cafetieră adaugi apa și 

1-2 linguri din cantitatea ingredientelor râșnite. Așteaptă câteva minute până se decantează și apoi servește băutura cu lapte cald sau zahăr, dacă preferi varianta dulce. 



Cafea cu ceai

Ingrediente: 

  • 200 ml cafea; 

  • 100 ml lapte condensat; 

  • 500 ml ceai negru

  • zahăr după gust. 


Mod de preparare: 


Prima dată prepari ceaiul și cafeaua. Apoi, le amesteci, adaugi laptele condensat îndulcit sau laptele normal peste care torni 1-2 lingurițe de zahăr. Alege un pahar din sticlă, pune 3-4 cuburi de gheață și apoi toarnă băutura. 



Cafea cu ghimbir

Ingrediente: 

  • 1 cană de apă; 

  • ½ lingurițe ghimbir măcinat; 

  • 3-4 lingurițe de zahăr; 

  • 6 lingurițe de cafea măcinată. 


Mod de preparare: 


Toarnă ingredientele într-un recipient, pune amestecul pe foc, iar când începe să fiarbă, pune-o deoparte. Las-o 1 minut și apoi pune-o iar la fiert. Cafeaua cu ghimbir se va servi în cănițe tip espresso. 

 

Cafeaua rămâne una dintre cele mai populare băuturi din lume. Dincolo de beneficiile uimitoare pe care le oferă o ceașcă de cafea, această băutură surprinde și prin alte calități. Nu trebuie să traversezi continente pentru o cafea marocană, deoarece este foarte simplu de preparat și în confortul propriei locuințe. 


Boabele de cafea fac echipă minunată cu diverse ingrediente și se integrează cu succes în moduri variate de preparare. Așadar, caută rețetele care se pliază gusturilor personale, întreabă-ți prietenii ce preferințe au și joacă-te cu aromele și ingredientele până obții chiar propria ta rețetă. 

 

Sursa foto: unsplash.com