Carafa și paharele de sangria acaparează imediat privirile, pe orice masă și indiferent de distanță: acest lichid roșu, ademenitor, îmbogățit cu fructe proaspete, te atrage să îl savurezi atât prin miros, cât și prin culoare. Sangria, o băutură de neratat cu ocazia călătoriilor în Spania, are un trecut bogat și un viitor promițător, pentru că s-a răspândit rapid în toate colțurile lumii și a devenit o băutură preferată în multe dintre ele. Versatilitatea este cea care o face atractivă, iar creativitatea în ceea ce o privește este de neoprit: de la ingredinte de bază la amestecuri complexe, de la vin roșu la vin spumant și chiar bere, de la portocale și mere la condimente și fructe de pădure, există un pahar de sangria perfect pentru fiecare persoană în parte. Ce băutură este sangria? Una ușor de făcut, adaptabilă gusturilor tale și care te invită să o descoperi și să o personalizezi după propriile tale preferințe. 


Cuprins:

1. Sangria: o băutură cu istorie

2. Sangria - rețeta originală la tine acasă

3. Rețetă de sangria - stiluri variate 

3.1. Cum se bea sangria

3.2. Cum se face sangria - rețeta pas cu pas

3.3. Băutura sangria și secretele unui gust memorabil

1. Sangria: o băutură cu istorie


Sangria este asociată, de regulă, cu Spania, însă originea sa nu este chiar certă. Conform unor alte analize, această băutură ar fi de origine portugheză. Unii au o opinie și mai puțin populară, afirmând că sangria este o băutură apărută în Grecia sau Roma antică. Etimologic, denumirea este spaniolă și provine de la „sangre”, care înseamnă sânge, cel mai probabil datorită culorii caracteristice: un roșu intens, puternic, dens. 


La început, sangria a fost o modalitate de diversificare a gustului vinului, o îmbogățire a acestuia cu aroma fructelor proaspete, care îl și conservau mai bine. Dintr-o altă perspectivă, nu toate sortimentele de vin aveau o calitate bună, iar adăugarea fructelor compensa lipsurile sau măcar ascundea gustul ușor neplăcut. Oricum ar fi, băutura a devenit în scurt timp foarte îndrăgită și s-a răspândit rapid din Spania și Portugalia, în Statele Unite ale Americii și apoi în alte colțuri ale lumii. Ce este sangria? O băutură cu origini spaniole, ce încântă papilele gustative ale iubitorior de vin de câteva sute de ani. Secretul ei stă în echilibrul aromelor, un echilibru pe care preparatorul trebuie să îl obțină cu multă atenție.

2. Sangria - rețeta originală la tine acasă


Deși originea băuturii este încă amplu disputată, cert este că rețeta originală era mult mai simplă decât cea din prezent și conținea doar: 

  • vin roșu

  • bucăți de fructe; 

  • miere sau zahăr pentru îndulcire. 

Astfel, dacă îți dorești să experimentezi acasă această băutură, dar nu ai la dispoziție alte ingrediente, poți face cu ușurință rețeta originală. În timp, peste ingredientele de bază s-au adăugat și altele, precum: 

  • brandy

  • triplu sec sau alte lichioruri; 

  • condimente; 

  • apă tonică.


Sangria și vinul fiert 


Sangria nu este o băutură tradițională pentru România, cu toate că se găsește în unele baruri, însă vinul fiert, dacă stai să îl analizezi, este o variantă de sangria originală servită fierbinte. Iarna, una dintre cele mai populare băuturi în România este vinul fiert, iar el conține chiar vin roșu, condimente, fructe și zahăr, adică ingredinte de bază pentru sangria.



Îti place ideea, dar nu bei alcool?


Poți crea o variantă de sangria fără alcool aproape la fel de simplu, folosind diferite sucuri

  • 3 măsuri de suc de struguri; 

  • 2 măsuri de suc de portocale; 

  • o măsură de suc de merișoare; 

  • o măsură de apă carbogazoasă sau apă tonică; 

  • fructe feliate: o portocală, o lămâie, un lime; 

  • frunze proaspete de mentă. 


Amestecul trebuie să stea la frigider cel puțin o oră, înainte de a putea fi consumat. Înainte de servire, adaugă gheață și puțină apă carbogazoasă, iar ca decor folosește frunzele de mentă.

3. Rețetă de sangria - stiluri variate


Sangria va rămâne, în orice circumstanțe, o băutură pe bază de vin roșu, dar fructele și celelalte băuturi ce se adaugă pot diferi. Portocala și mărul sunt cele mai populare alegeri, însă unele rețete conțin, de exemplu, fructe de pădure sau ananas.

3.1. Cum se bea sangria


Fiind o băutură răcoritoare, ce se consumă în special vara, sangria se va servi ideal într-un pahar de vin, peste o cantitate generoasă de cuburi de gheață.

Este important paharul, pentru că cele de vin au o gură mai largă, ceea ce îți permite ție să simți toate aromele dintr-o singură înghițitură.  

Se savurează încet, puțin câte puțin, pentru a te putea bucura de gustul fascinant rezultat din împletirea vinului cu aromele diferite ale fructelor.  

Aromele ei se simt cel mai bine când este rece, așa încât nu ar trebui să o scoți de la frigider decât atunci când vrei să o consumi. 

În ceea ce privește felurile de mâncare, sangria este foarte versatilă, dar cel mai bine fac pereche cu sangria mâncărurile spaniole, în mod evident. De la tapas și felurile cu fructe de mare, până la carnea la grătar, sangria este o pereche excelentă. 



3.2. Cum se face sangria - rețeta pas cu pas


Iată ce conține sangria în varianta clasică: 

  • o sticlă de vin roșu (ideal de origine spaniolă sau chiliană); 

  • 60 de ml de brandy; 

  • 60 de ml de suc de portocale; 

  • 60 de ml de lichior triplu sec; 

  • 50 de grame de zahăr, miere sau un alt îndulcitor, după caz; 

  • fructe feliate: o portocală, o lămâie, un măr și un lime; 

  • până la 500 de ml de apă tonică sau suc de lămâie: poți adăuga doar câțiva mililitri sau deloc; acest ultim ingredient este pur opțional.


În ceea ce privește vinul roșu, el ar trebui să fie fructat, mai puțin taninos și nu foarte acidic, pentru a echilibra aromele din băutură. Atât vinul spaniol , cât și cel chilian au aceste caracteristici și sunt larg disponibile, ceea ce le face ideale pentru sangria. Tempranillo, Grenache și Rioja sunt vinuri spaniole pe care le poți folosi cu încredere.



Dacă le preferi pe cele chiliene, două variante excelente sunt Cabernet Sauvignon și Carmenere. 


În orice caz, cea mai bună metodă de a găși vinul potrivit pentru ține este să experimentezi. Vei găsi diverse sortimente din care să alegi si le poți testa cu fructe diferite sau în proporții variabile, până când vei găsi combinația care îți place cel mai mult. 

Deși rețeta clasică și cea mai răspândită chiar și astăzi este cu vin roșu, există și altele: unele cu vin alb, altele cu vin spumant. În Spania, dacă rețeta nu conține vin roșu, ci vin spumant, se numește „sangria de cava”.


Exista chiar și rețete de sangria cu bere: modul de preparare este același, dar diferă ingredintele:

  • o sticlă de vin rosu;

  • o sticlă de bere;

  • 120 de ml de brandy;

  • 120 de ml de suc de portocale;

  • 60 de ml de lichior triplu sec;

  • 50 de grame de zahăr, miere sau un alt îndulcitor, după caz;

  • fructe feliate: o portocală, o lămâie și un lime, cu sau fără fructe de pădure. 


Practic, se adaugă o sticlă de bere, se dublează cantitățile de brandy și suc de portocale, iar mărul fie este înlocuit cu fructe de pădure, fie doar lipsește. Berea va aduce un gust amărui și va face băutura mai acidulată (de aceea nici nu se mai adaugă apă tonică).


Triplul sec poate fi, de asemenea, înlocuit cu un alt lichior pe bază de portocale, dacă îl preferi pe acela. Cointreau și Grand Marnier sunt alternative foarte bune, dar mai puțin populare. 


Triplul sec este cel mai potrivit pentru că aroma de portocale este dulceagă, pură, fără alte adaosuri. În plus, este un alcool mai slab. La polul celălalt, Cointreau este mai tare și are și câteva condimente ce completează aroma portocalei. Cel mai sofisticat rămâne Grand Marnier: un amestec de coniac și coajă de portocală, cu note subtile de stejar.


Ingredientele pentru sangria pot fi mult variate, chiar eliminate, dar conceptul de bază de vin amestecat cu fructe rămâne valabil în orice ipostază. Acestea din urmă pot fi clasice, precum portocala, lămâile, lime-ul și merele, sau mai puțin obișnuite: fructele de pădure, ananasul, piersicile și chiar pepenele. Fiecare dintre ele aduce o notă diferită: tropicală, dulceagă, acrișoară sau intens fructată, așa încât cel mai bine este să le adaugi ținând cont de caracteristicile lor și de preferințele tale personale.


Unele sortimente sunt consacrate:

  • sangria tropicală: cu ananas, mango și papaya, dar și rom sau apă de cocos;

  • sangria condimentată: conține scorțișoară, cuișoare și nucșoară de regulă, însă poți alege și alte nuci;

  • sangria rosé: folosind un vin rosé și fructe de vară clasice, adică pepene și căpșune, aceasta este una dintre cele mai pline de prospețime variante;

  • nu poate rămâne nemenționată nici varianta cu vin alb, care este cel mai bine complementată de nectarine si piersici.  


Acestea sunt doar cateva, pentru că varietatea de combinații este nesfârșită, iar tu poti incerca sa adaugi în amestec băutura preferată sau să o elimini pe cea care nu îți place.



Așadar: cum se prepară sangria?


Dacă ți-ai procurat toate ingredientele necesare, este timpul pentru partea cea mai interesantă: prepararea băuturii. 


  1. Alege o carafă suficient de încăpătoare. Ia în calcul și fructele, nu doar vinul, pentru că volumul acestuia va crește prin adăugarea lor. 

  2. Combină lichidele: vinul, brandy-ul, sucul de portocale, lichiorul ales. Amestecă-le ușor. 

  3. Adaugă zahărul, mierea sau îndulcitorul pentru care ai optat și amestecă bine, până la dizolvarea completă. 

  4. Adaugă bucățile de fructe și amestecă ușor. 

  5. Pune carafa la frigider pentru minimum 2 ore. Cu cât o lași mai mult, cu atât aromele se vor împleti mai bine: 10-12 ore sunt suficiente, dar dacă o lași 24 de ore, cu siguranță vei beneficia de toată bogăția lor. 

  6. Chiar înainte de servire este momentul perfect pentru a adăuga apa tonică sau sucul de lămâie. Dacă ai decis să omiți această etapă, atunci poți trece direct la servire. 

  7. Sangria se toarnă peste cuburile de gheață din pahar și o poți garnisi în final, dacă îți dorești, cu felii de fructe proaspete, mentă sau rozmarin.


3.3. Băutura sangria și secretele unui gust memorabil


Prepararea sangriei este destul de simplă: pașii sunt clari, cantitățile bine determinate, așa încât e puțin probabil să greșești ceva. Totuși, dacă vrei o băutură cu adevărat excepțională, atunci este nevoie să cunoști câteva trucuri și secrete ce o vor face mult mai gustoasă.


  • Folosește vin de calitate. Poate fi tentant să te orientezi spre un vin foarte ieftin, gândindu-te că oricum va fi combinat cu alte ingrediente. Totuși, dacă nu este un vin pe care l-ai putea savura ca atare, e puțin probabil ca în sangria să îți placă cu mult mai mult. În plus, cu cât aroma vinului este mai vibrantă, cu atât băutura finală va fi mai complexă și mai gustoasă.

  • Fructele să fie proaspete și diverse. Pe lângă aromă, ele aduc și un aspect aparte. Poți folosi doar portocală sau doar portocală și măr, de exemplu, însă cu cât vei folosi mai multe, cu atât aroma va fi mai deosebită.

  • Poți aduce un plus de efervescență printr-o cantitate redusă de apă tonică sau vin spumant, adăugată exact înainte de servire. Băutura va fi mai revigorantă și va avea un aer proaspăt. Dimpotrivă: dacă vrei o aromă domoală a vinului fructat, nu adăuga deloc și vei avea o băutură catifelată.

  • Experimentează! Unele persoane preferă varianta originală, acea sangria cu ingrediente puține. Altele, însă, preferă un anumit sortiment de vin sau un lichior anume. Poți face și tu așa, iar condimentele te pot ajuta să creezi rețete mai puțin obișnuite. Cele mai folosite pentru asezonarea sangriei sunt cuișoarele, scorțișoara și ghimbirul, dar tu nu trebuie să te limitezi la acestea, pentru că gusturile fiecărei persoane sunt diferite și unice.

  • Nu exagera cu zahărul. Este posibil să preferi băuturile mai dulci, iar vinul ales pentru sangria să nu fie așa, ori combinația cu citricele să creeze un gust dulce-acrișor, însă adăugarea de zahăr în exces eclipsează bogăția de arome pe care bautura le-ar avea în mod obișnuit, așa că nu întrece, sau măcar nu întrece cu mult cantitățile de zahăr recomandate.

  • Să fie rece. Poate că ai o sensibilitate aparte la băuturile reci și eviți gheața. Nu este o problemă, ea poate lipsi, însă gustul optim îl poți simți doar când sangria este rece, așa că servește-o cât de rece îți este confortabil. Gheața ajută la menținerea acestei temperaturi scăzute și, în plus, diluează ușor alcoolul, așa încât este o componentă importantă, chiar esențială pentru unii.



Sangria rămâne o băutură răcoritoare perfectă pentru zilele de vară toride, ideală de savurat alături de prieteni. Avantajul principal este că o poți personaliza cu fructele și sortimentele de vin preferate, chiar și condimente diverse, așa încât să fie exact pe gustul tău și al invitaților. Carafa cu sangria va atrage cu siguranță atenția, nu doar prin culorile vibrante, îmbietoare, ci și prin mirosul aparte de fructe alcoolizate. Experimentează cât mai mult și bucură-te din plin de fabuloasa sangria întreaga vara!



Surse foto: pexels.com, unsplash.com