Carafa și paharele de sangria acaparează imediat privirile, pe orice masă și indiferent de distanță: acest lichid roșu, ademenitor, îmbogățit cu fructe proaspete, te atrage să îl savurezi atât prin miros, cât și prin culoare. Sangria, o băutură de neratat cu ocazia călătoriilor în Spania, are un trecut bogat și un viitor promițător, pentru că s-a răspândit rapid în toate colțurile lumii și a devenit o băutură preferată în multe dintre ele. Versatilitatea este cea care o face atractivă, iar creativitatea în ceea ce o privește este de neoprit: de la ingredinte de bază la amestecuri complexe, de la vin roșu la vin spumant și chiar bere, de la portocale și mere la condimente și fructe de pădure, există un pahar de sangria perfect pentru fiecare persoană în parte. Ce băutură este sangria? Una ușor de făcut, adaptabilă gusturilor tale și care te invită să o descoperi și să o personalizezi după propriile tale preferințe. 


Cuprins:

1. Sangria: o băutură cu istorie

2. Sangria - rețeta originală la tine acasă

3. Rețetă de sangria - stiluri variate 

3.1. Cum se bea sangria

3.2. Cum se face sangria - rețeta pas cu pas

3.3. Băutura sangria și secretele unui gust memorabil

1. Sangria: o băutură cu istorie


Sangria este asociată, de regulă, cu Spania, însă originea sa nu este chiar certă. Conform unor alte analize, această băutură ar fi de origine portugheză. Unii au o opinie și mai puțin populară, afirmând că sangria este o băutură apărută în Grecia sau Roma antică. Etimologic, denumirea este spaniolă și provine de la „sangre”, care înseamnă sânge, cel mai probabil datorită culorii caracteristice: un roșu intens, puternic, dens. 


La început, sangria a fost o modalitate de diversificare a gustului vinului, o îmbogățire a acestuia cu aroma fructelor proaspete, care îl și conservau mai bine. Dintr-o altă perspectivă, nu toate sortimentele de vin aveau o calitate bună, iar adăugarea fructelor compensa lipsurile sau măcar ascundea gustul ușor neplăcut. Oricum ar fi, băutura a devenit în scurt timp foarte îndrăgită și s-a răspândit rapid din Spania și Portugalia, în Statele Unite ale Americii și apoi în alte colțuri ale lumii. Ce este sangria? O băutură cu origini spaniole, ce încântă papilele gustative ale iubitorior de vin de câteva sute de ani. Secretul ei stă în echilibrul aromelor, un echilibru pe care preparatorul trebuie să îl obțină cu multă atenție.

2. Sangria - rețeta originală la tine acasă