Aparent, ginul este doar o băutură spirtoasă aromată cu ienupăr. În realitate, în spatele acestei fațade se ascunde unul dintre cele mai complexe, versatile și iubite produse alcoolice din lume, cu o istorie turbulentă, care se întinde pe sute de ani, și un prezent luminos. Astfel, nu este de mirare că i-a cucerit pe Winston Churchill, Philip Larkin, Francis Scott Fitzgerald, James Bond și, probabil, și pe tine.

 

Cum a început totul?

Denumirea ginului vine de la ,,jenever”, însemnând ienupăr în limba olandeză. Ienupărul a fost folosit pentru aromatizarea băuturilor spirtoase aproape de la inventarea distilării, atât pentru calitățile sale medicinale, cât și pentru aroma dulce – amăruie. Totuși, începuturile ginului modern sunt plasate abia în secolul al XVII-lea.

Strămoșul ginului este considerat genever, a cărui invenție este atribuită medicului Franciscus Sylvius, undeva în 1600. Băutura era prescrisă de doctor ca leac pentru afecțiuni gastrice, renale sau gută. Produsul a obținut rapid popularitate în rândul soldaților britanici, în timpul Războiului Olandez de Independență, deoarece au constatat că îi îmbărbăta, așa că l-au numit ,,curajul olandez”.

Ulterior, englezii au luat cu ei acasă băutura spirtoasă, iar aceasta a devenit cunoscută în Marea Britanie când Wilhem al III-lea de Orania a permis producerea ei acasă, fără autorizație. Însă consumul excesiv, cauzat de prețul redus, chiar mai mic decât al berii, și efectele acestuia au determinat Parlamentul să adopte legi care să limiteze producția de gin.

În sfârșit, pe la 1850, lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Au început să apară distileriile moderne, atent supravegheate și taxate la un nivel decent. Onoarea ginului a fost astfel reabilitată, iar băutura a devenit favorita gentlemenilor în secolul XIX.

 

Povestea continuă

În prezent, ginul poate fi definit ca o băutură alcoolică tare, având o concentrație de alcool cuprinsă între 40 și 45%, distilată din cereale, cel mai des grâu, orz și secară, aromată cu fructe de ienupăr, precum și coriandru, anason, scorțișoară, coajă de lămâie sau portocală, șofran, nucșoară ori prune sălbatice, în diverse proporții. Lichidul rezultat poate să fie incolor sau colorat, în funcție de botanice, iar gustul și mirosul sunt dominate de ienupăr.

Aromatizarea alcoolului se face fie prin compunere, o opțiune foarte ieftină, fie prin redistilare, așa cum obișnuiesc renumitele branduri. Majoritatea producătorilor nu lasă ginul la învechit, dar sunt și excepții, de obicei din rândul belgienilor și olandezilor, care îl pun la maturat pentru maxim doi ani, în butoaie de stejar.

În prezent există chiar și o distilerie, numită Circumstance, în Bristol, care produce gin folosind un program de inteligență artificială, Ginette. Băutura astfel produsă a fost lansată în anul 2019, la Londra.

 

Cele mai cunoscute sortimente de gin


LONDON DRY | Vezi produsele

Este unul dintre cele mai răspândite tipuri de gin, fiind obținut prin redistilarea alcoolului etilic după ce s-au adăugat plantele aromatice. Acesta trebuie să prezinte maxim 0,05 grame de zahăr pe litru. Tăria lui este de 37,5%, ceea ce îi aduce probleme de export în America, acolo unde, pentru a fi numită gin, o băutură trebuie să aibă minim 40% alcool.

PLYMOUTH | Vezi produsele

Această varianta se distinge prin gustul mai puțin intens de ienupăr decât precedenta. Dacă vă doriți un Martini subtil și catifelat, cu o ușoară salinitate, acest sortiment este opțiunea ideală.

OLD TOM | Vezi produsele

Este un gin cu gust bogat, gurmand, având o dulceață citrică distinctă. Acesta este uneori îmbătrânit, ceea ce îl face ideal pentru cocktailuri ca Tom Collins sau Martinez.

GENEVER | Vezi categoria

Este asemănător cu whisky-ul la gust, fiind robust și mai puțin aromat cu botanice decât restul tipurilor de gin.

SLOE GIN | Vezi produsele

Este un sortiment de gin îndulcit, fabricat prin infuzia de prune sau a fructelor de porumbar.

 

Ginul artizanal | Vezi categoria

Cele mai cunoscute şi consumate ginuri sunt produse industrial, tocmai pentru a face faţă cererii mari de consum. Dar, în ultima perioadă apar tot mai multe ginuri artizanale, ele fiind făcute în alambice tradiţionale de cupru. Acest lucru este posibil deoarece ginul nu este o băutură cu denumire de origine controlată, cum sunt coniacului sau tequila, care se pot produce numai în anumite zone.

Produsele artizanale sunt speciale deoarece spun o poveste despre oamenii care au lucrat la ele, care și-au alocat timpul, cunoștințele, entuziasmul și creativitatea pentru perfecționarea unei rețete sau unei idei, urmându-și pasiunea. Ginurile artizanale sunt create în loturi mici, în cadrul unor distilerii independente, și sunt de multe ori aromatizate cu botanice pe care producătorii lor le cresc în propria gospodărie.


Bauturialcoolice.ro vă pune la dispoziție o gamă variată de ginuri, inclusiv artizanale, cu infuzii de castravete, ghimbir, botanice orice fel de fruct vă puteți imagina.

Ginurile sunt mai mult decât binevenite și ca o atenție sau un cadou, cu atât mai bine cu cât acestea sunt într-un pachet cadou.