Ginul și ,,secretele” sale
Aparent, ginul este doar o băutură spirtoasă aromată
cu ienupăr. În realitate, în spatele acestei fațade se ascunde unul dintre cele
mai complexe, versatile și iubite produse alcoolice din lume, cu o istorie turbulentă,
care se întinde pe sute de ani, și un prezent luminos. Astfel, nu este de
mirare că i-a cucerit pe Winston Churchill, Philip Larkin, Francis Scott
Fitzgerald, James Bond și, probabil, și pe tine.
Cum
a început totul?
Denumirea
ginului vine de la ,,jenever”, însemnând ienupăr în limba olandeză. Ienupărul a
fost folosit pentru aromatizarea băuturilor spirtoase aproape de la inventarea
distilării, atât pentru calitățile sale medicinale, cât și pentru aroma dulce –
amăruie. Totuși, începuturile ginului modern sunt plasate abia
în secolul al XVII-lea.
Strămoșul
ginului este considerat genever, a cărui invenție este atribuită medicului Franciscus
Sylvius, undeva în 1600. Băutura era prescrisă de doctor ca leac pentru
afecțiuni gastrice, renale sau gută. Produsul a obținut rapid popularitate în
rândul soldaților britanici, în timpul Războiului Olandez de Independență,
deoarece au constatat că îi îmbărbăta, așa că l-au numit ,,curajul olandez”.
Ulterior,
englezii au luat cu ei acasă băutura spirtoasă, iar aceasta a devenit cunoscută
în Marea Britanie când Wilhem al III-lea de Orania a permis producerea ei
acasă, fără autorizație. Însă consumul excesiv, cauzat de prețul redus, chiar
mai mic decât al berii, și efectele acestuia au determinat Parlamentul să
adopte legi care să limiteze producția de gin.
În sfârșit, pe la 1850, lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Au
început să apară distileriile moderne, atent supravegheate și taxate la un nivel decent. Onoarea
ginului a fost astfel reabilitată, iar băutura a devenit favorita gentlemenilor
în secolul XIX.
Povestea
continuă
În
prezent, ginul poate fi definit ca o băutură alcoolică tare, având o
concentrație de alcool cuprinsă între 40 și 45%, distilată din cereale, cel mai
des grâu, orz și secară, aromată cu fructe de ienupăr, precum și coriandru,
anason, scorțișoară, coajă de lămâie sau portocală, șofran, nucșoară ori prune
sălbatice, în diverse proporții. Lichidul rezultat poate să fie incolor sau
colorat, în funcție de botanice, iar gustul și mirosul sunt dominate de
ienupăr.
Aromatizarea
alcoolului se face fie prin compunere, o opțiune foarte ieftină, fie prin
redistilare, așa cum obișnuiesc renumitele branduri. Majoritatea producătorilor
nu lasă ginul la învechit, dar sunt și excepții, de obicei din rândul
belgienilor și olandezilor, care îl pun la maturat pentru maxim doi ani, în
butoaie de stejar.
În
prezent există chiar și o distilerie, numită Circumstance, în Bristol, care
produce gin folosind un program de inteligență artificială, Ginette. Băutura
astfel produsă a fost lansată în anul 2019, la Londra.
Cele mai cunoscute sortimente de gin
LONDON DRY | Vezi produsele
Este unul
dintre cele mai răspândite tipuri de gin, fiind obținut prin redistilarea
alcoolului etilic după ce s-au adăugat plantele aromatice. Acesta trebuie să prezinte maxim 0,05 grame de zahăr pe
litru. Tăria
lui este de 37,5%, ceea ce îi aduce probleme de export în America, acolo unde,
pentru a fi numită gin, o băutură trebuie să aibă minim 40% alcool.
PLYMOUTH | Vezi produsele
Această
varianta se distinge prin gustul mai puțin intens de ienupăr decât precedenta. Dacă
vă doriți un Martini subtil și catifelat, cu o ușoară salinitate, acest
sortiment este opțiunea ideală.
OLD TOM | Vezi produsele
Este un
gin cu gust bogat, gurmand, având o dulceață citrică distinctă. Acesta este
uneori îmbătrânit, ceea ce îl face ideal pentru cocktailuri ca Tom Collins sau
Martinez.
GENEVER | Vezi categoria
Este asemănător
cu whisky-ul la gust, fiind robust și mai puțin aromat cu botanice decât restul
tipurilor de gin.
SLOE GIN | Vezi produsele
Este un
sortiment de gin îndulcit, fabricat prin infuzia de prune sau a fructelor de
porumbar.
Ginul
artizanal | Vezi categoria
Cele
mai cunoscute şi consumate ginuri sunt produse industrial, tocmai pentru a face
faţă cererii mari de consum. Dar, în ultima perioadă apar tot mai multe ginuri
artizanale, ele fiind făcute în alambice tradiţionale de cupru. Acest lucru
este posibil deoarece ginul nu este o băutură cu denumire de origine
controlată, cum sunt coniacului sau tequila, care se pot produce numai în
anumite zone.
Produsele artizanale sunt speciale deoarece spun o poveste despre oamenii care au lucrat la ele, care și-au alocat timpul, cunoștințele, entuziasmul și creativitatea pentru perfecționarea unei rețete sau unei idei, urmându-și pasiunea. Ginurile artizanale sunt create în loturi mici, în cadrul unor distilerii independente, și sunt de multe ori aromatizate cu botanice pe care producătorii lor le cresc în propria gospodărie.
Bauturialcoolice.ro vă pune la dispoziție o gamă variată de ginuri, inclusiv artizanale, cu infuzii de castravete, ghimbir, botanice orice fel de fruct vă puteți imagina.
Ginurile sunt mai mult decât binevenite și ca o atenție sau un cadou, cu atât mai bine cu cât acestea sunt într-un pachet cadou.
2 Comentarii
1
1
1
1
Lasa un comentariu