CALVADOS este un distilat alcoolic franțuzesc deosebit de elegant și fin, produs în Normandia. Având minim 40% alcool, acesta este distilat din cidru de mere și/sau pere și este îmbătrânit cel puțin doi sau trei ani în butoaie din lemn de gorun sau castan.

Există mai mult de 200 de soiuri de mere folosite pentru producție - indiferent că sunt amare, dulci sau acide, în funcție de stilul dorit de producători. Aceștia știu că până și tipul de sol în care cresc copacii influențează produsul finit care ajunge, apoi, în toată lumea.


De la Cidru la Calvados

După recoltare, fructele sunt păstrate în hambare, în lăzi sau chiar pe sol, pentru maturare. Când merele și perele sunt coapte, acestea se zdrobesc și se presează, urmând perioada de fermentare, care durează între 28 și 42 de zile. Cidrul rezultat are un conținut de alcool cuprins între 5 și 7%. Urmează etapa distilării, care se întinde pe aproximativ un an, iar ulterior îmbătrânirea se face în butoaie de diferite dimensiuni.


Apelative și stiluri

Există mai multe tipuri de Calvados, potrivit AOC-ului francez:

·        Calvados este produs în mare parte în regiunea Normandia Inferioară, din mere și pere a căror proporție rămâne la latitudinea producătorului. Fermentarea acestuia durează minim 28 de zile, cidrul fiind de obicei distilat într-un aparat cilindric, de tip coloană, și îmbătrânit în butoaie pentru cel puțin doi ani.

·        Calvados Pays d'Auge, realizat din 70 - 100% mere. În acest caz fermentarea naturală durează cel puțin 42 de zile și este urmată de un proces de distilare tradițional.

·        Calvados Domfrontais, care presupune folosirea unui amestec de mere și minim 30% pere. Acesta trebuie să îmbătrânească cel puțin trei ani în butoaie de stejar.

Coniacul rezultat în urma distilării cidrului poate fi îmbuteliat și pe categorii de vârstă, astfel: Fine, Trois Étoiles, Trois pommes și V.S. – dacă a fost ținut doi ani pentru învechire, Réserve, Vieux – când și-a petrecut trei ani în butoaie, VO, Vieille Réserve, VSOP – dacă a stat patru ani înainte de a ajunge la consumatori, X.O., Très Vieux, Extra, Très Vieille Réserve, Napoléon, Hors d’âge – dacă are șase ani.

 

Cum și când se savurează

Calvadosul se poate bea sec sau cu gheață, ca aperitiv, între felurile principale sau ca digestiv, la sfârșitul mesei. Nostalgicii îl consumă și în cafea, de obicei în sezonul rece, pentru senzația reconfortantă. Acesta poate participa, însă, și la realizarea unor cocktailuri, cum ar fi Widow’s Kiss,Walnut Old Fashioned sau Honfleur.


Arc peste timp

Calvados este o bautură cu tradiție, fiind atestat documentar încă din secolul al XVI-lea, de Gilles de Gouberville, gentilom din Cotentin. În anul 1600 a luat naștere corporația distilatorilor de coniac din cidru, băutura având parte de popularitate ceva mai târziu. Momentul de maximă glorie a fost, deloc întâmplător, la sfârșitul secolului al XIX-lea, atunci când filoxera, o insectă care atacă rădăcinile viței de vie, a devastat podgoriile franceze.

În prezent, Calvados este exportat în întreaga lume din Franța, bucurându-se de atenția și admirația unei noi generații de consumatori, lucru care se datorează creatorilor acestui distilat.


Pentru a ne asigura că ne-am făcut înțeleși în privința acestei băuturi delicioase, vă oferim și câteva rețete pe care noi le-am încercat ;) acestea pot fi citite aici.