Cocktail-uri cu coniac: cum a apărut coniacul, cum se obține, care sunt principalele tipuri de coniac și cum sunt realizate cele mai apreciate cocktailuri cu coniac?

Povestea coniacului datează de peste 6 secole, străbate numeroase zone geografice și povești efervescente, dar își găsește cursul și în asocieri celebre sau mixuri emblematice. Deși coniacul este o băutură asociată cu serile de iarnă și evenimentele sofisticate, experții spun că nu trebuie să fie lăsat doar pentru acele evenimente, ci poate înlocui și whisky-ul sau băuturile cu rom servite ocazional. Servirea în forma lui originală este o experiență clasică, dar și mixurile și cocktailurile emblematice setează o experiență aparte, iar în acest articol urmează să cunoști unele dintre cele mai apreciate combinații, dar și povestea unei băuturi cu istorie care și-a răspândit povestea în numeroase culturi.


Deși originile îl consemnează drept o băutură realizată din struguri, coniacul poate fi obținut și din alte fructe, dar eticheta trebuie să indice cu strictețe procesul de obținere și compoziția. Coniacul original este realizat din struguri albi, cu soiuri precum Ugni Blanc, Folle Blanche, Colombard, Montils sau Semillon. După presare, începe fermentarea cu o drojdie specifică regiunii de producție, iar acest proces durează aproximativ două săptămâni. Este bine de știut că procesul exclude zahărul sau sulful, este nevoie de o fermentație naturală. După obținerea vinului alb, este realizată o distilare dublă în alambic de cupru. Coniacul se va pune în butoaie de stejar, care au asemenea drojdiei sau alambicului o proveniență specifică și se va lăsa la odihnit cel puțin 2 ani. În cele din urmă, cele mai rafinate sticle conțin amestecuri de coniac cu vârste diferite, aceste mixuri pun în valoare complexitatea sortimentului și bogăția aromei nuanțată prin tente fructate, caramelizate, cu tente de ciocolată sau nuci. 


Cuprins:


  1. Cocktailuri cu coniac și istoria coniacului

  2. Tipuri de coniac și cel mai potrivit sortiment pentru un cocktail cu coniac

  3. Cocktailuri simple cu coniac sau triplu sec

1. Cocktailuri cu coniac și istoria coniacului

  


Istoria coniacului se întinde pe o bucată generoasă de timp și străbate numeroase țări și culturi.  Povestea coniacului începe odată cu distilarea vinului adus de olandezi din Franța. Acest proces a dus la obținerea renumitului brandy și a ajuns să fie adoptat de comercianți la scară largă. În timp au luat naștere renumitele branduri și case de coniac. Fie că vorbim despre un coniac obținut cu struguri cumpărați de la fermieri sau unul care începea cu dezvoltarea propriilor culturi de struguri, coniacul a ajuns să fie specialitatea renumitelor case de coniac, începând cu secolul XVIII.  Martell s-a înființat la începutul secolului al XVIII-lea, popularitatea coniacului s-a dezvoltat și în Marea Britanie, iar impozitele mari impuse în acea perioadă nu au putut bloca răspândirea coniacului, ci au condus spre comerțul său de contrabandă.  


Comercializarea coniacului și transportarea sa în sticle debutează odată cu secolul al XIX-lea prin răspândirea proceselor tehnologice. Tot atunci povestea sa e cunoscută de o audiență  mai mare și oamenii îi pot cunoaște originile. Lucrurile iau o întorsătură potrivnică pentru producători spre finalul secolului XIX, când hectare de viță de vie ajung să fie afectate de un focar de filoxeră, o pagubă  care a dus la pierderea a 240.000 de hectare și nu a fost acoperită nici de încercările de a portaltoi vița de vie.  În secolul XX, pierderile din ultimele decenii duc la înlocuirea soiului Folle Blanche cu un soi mai rezistent, Ugni Blanc, cel mai cunoscut și în prezent, iar anumite cocktailuri cu coniac au devenit emblematice. 


Coniacul este savurat în prezent și în forma sa clasică, dar și în combinații actuale sau prin numeroase cocktailuri efervescente care întregesc atmosfera unui eveniment important. Deși unii l-ar plasa într-o comparație cu whisky-ul, coniacul nu este doar o alternativă ,,învechită’’, are propria lui poveste și merită să fie cunoscut în ansamblu. 


  2. Tipuri de coniac și cel mai potrivit sortiment pentru un cocktail cu coniac

 


În privința tipurilor de coniac, este bine de știut că sticlele trebuie să vină însemnate cu indici specifici precum V.S., V.S.O.P. sau X.O., care indică vârsta și alte aspecte importante. O sticlă de coniac poate oferi o băutură provenită dintr-un singur lot sau un amestec cu mai multe vârste, dar este bine de știut că în ambele cazuri coniacul se maturizează identic. Cu toate acestea există și mici excepții, un eau-de-vie atinge un proces de maturare mai îndelungat, Grand Champagne poate avea nevoie chiar și de 10 ani pentru a atinge cele mai înalte standarde. Terminologia poate fi puțin complicată, implicit legile diferă și vin cu schimbări în privința indicilor, iar legile ce au în vedere îmbătrânirea coniacului s-au schimbat destul de mult în timp. Indicele V.S. (very special) desemnează un coniac mai tânăr amestecat cu unul de cel puțin 2 ani. V.S.O.P. (very special old pale) presupune un amestec cu un coniac de cel puțin 4 ani. X.O. (extra old) implică un amestec al cărui coniac tânăr are o vechime de cel puțin 10 ani.  


 

 

  • V.S. 

Indicele V.S., cel care indică un coniac foarte special cu un sortiment de cel puțin doi ani mai este cunoscut și sub eticheta de ,,Selection’’,,,De Luxe’’, iar unele cazuri este însemnat cu trei stele. În toate aceste trei sticle avem un coniac cu o vârstă de cel puțin doi ani cu o culoare asemănătoare lemnului care tinde spre o nuanță gălbuie sau de chihlimbar. O altă particularitate a acestui coniac ține de notele fructate care pot fi simțite. Acest sortiment este și cel mai potrivit pentru cocktail-uri sau alte mixuri. 



  • V.S.O.P.

Indicele V.S.O.P. sau Very Superior Old Pale este un tip care își are originea în Curtea Regală Britanică, fiind preferatul Regelui George al IV-lea. Acest tip de coniac indică un amestec obținut cu un sortiment cu o vârstă de cel puțin 4 ani, iar sticlele mai fine vor avea în compoziție și sortimente mai în vârstă pentru a reda arome mai complexe. 

 

  • X.O.

Indicele X.O. sau Extra Old indică un coniac maturat în butoi de stejar care integrează un sortiment cu o vechime de cel puțin 10 ani, iar acest sortiment a ajuns foarte popular în Marea Britanie sau în America. Până în 2018 cel mai tânăr sortiment folosit într-un coniac X.O. trebuia să fie de cel puțin 6 ani, dar după 2018 s-a dorit o îmbunătățire a calității, iar vârsta celui mai tânăr sortiment care trebuie să fie utilizat a urcat la 10 ani. Un coniac cu un indice X.O. este unul dintre cele mai fine, are o aromă complexă, bogată, ușor condimentată și amestecată cu note subtile de caramel, fructe uscate, ciocolată sau nuci. Acesta era cel mai înalt standard, fiind clasificat drept standardul de aur, dar apariția indicelui X.X.O. a schimbat încadrarea.


  • X.X.O.

În cele din urmă, X.X.O. este indicele care anunță un coniac foarte sofisticat, dar și un indice foarte recent cu o istorie sumară, fiind introdus în 2018. Acest sortiment atinge cel mai înalt rating pe care îl poate obține o sticlă de coniac, trebuie să fie învechit în butoaie de stejar, dar spre deosebire de celelalte sticle, un coniac X.X.O. trebuie să integreze un sortiment tânăr de cel puțin 14 ani. Acest standard îi potențează calitatea, iar vechimea îi conferă o complexitate și o aromă bogată. 

3. Cocktailuri simple cu coniac sau triplu sec

  

Cocktailurile sunt o forță incontestabilă a naturii, permițând oamenilor să găsească o nouă dragoste pentru un produs pe care nu l-au mai încercat până acum. Mai jos am menționat câteva de cocktailuri pe care le puteți face acasă și care, nu numai că sunt ușor de realizat, dar sunt și impresionante ca gust. Dacă vrei să îți surprinzi prietenii cu băuturi speciale care seamănă cu cele pregătite de experți, pe lângă instrumentele, ingredientele și băuturile necesare unor cocktailuri statement, poți include pe lista lucrurilor de care ai nevoie și siropurile de cocktail, ajutoarele care asigură la început obținerea unor mixuri echilibrate cu arome bine definite. Coniacul nu are un farmec aparte consumat doar sec, experții de pretutindeni spun că își păstrează aroma și complexitatea și în mixuri, așadar e timpul să descoperi cele mai populare și apreciate cocktailuri cu coniac. 

Sidecar este unul dintre acele cocktailuri emblematice cu coniac, unul din gama de cocktailuri triplu sec care datează încă de la începutul anilor 1930. Este un clasic, are o popularitate răspândită în numeroase regiuni și intră în categoria băuturilor bine echilibrate. În numeroase baruri poate fi întâlnită varianta sidecar bourbon, un cocktail cu brandy de cireșe, însă indiferent de coniacul ales, Sidecar poate fi un adevărat succes și se realizează în mai puțin de 3 minute. Este bine de știut că prea multă lămâie poate distruge aroma, iar pentru a realiza un cocktail reușit este nevoie de o echilibrare a aromelor dulci și acrișoare. 


Sidecar

60 ml. Courvoisier V.S.

30 ml. Cointreau

30 ml. suc de lămâie

zahăr, după gust

gheață

Mod de preparare:

Amestecați toate ingredientele împreună cu gheață până la omogenizare.

Se servește în pahare de martini, cu marginea presărată cu zahăr.


Remy Ginger

50 ml. de Remy Martin V.S.O.P.

Fentimans Ginger Ale

coajă de lămâie

cuburi de gheață

opțional, ananas pentru decor

Mod de preparare

Se pun cuburile de gheață într-un pahar înalt.

Apoi, se adaugă coniacul în cantitatea precizată.

Se completează paharul cu băutură pe bază de ghimbir.

Se stoarce coajă de lămâie pentru un plus de aromă.

Opțional, paharul poate fi decorat cu ananas garnisit cu scorțișoară.

50 ml. de Remy Martin V.S.O.P.

French Mojito

10 ml. suc de lămâie

1 linguriţă de zahăr brun

frunze de mentă

câteva felii de lămâie

10 cuburi de gheaţă măcinată

apă minerală, de exemplu Perrier

Mod de preparare:

Întâi se zdrobesc frunzele de mentă, care vor fi așezate în pahar.

Ulterior se adaugă zahărul brun, gheața măcinată, feliile de lămâie și sucul de lămâie.

Acestea vor fi îmbrățișate în cele din urmă de coniac.

La final amestecați și completați cu apă minerală acidulată.


Acestea fiind spuse, coniacul nu este doar o băutură cu o istorie bogată și o aromă complexă, dar este și acea opțiune care nu își schimbă aroma, puterea sau complexitatea în urma unui mix sau într-un cocktail. Coniacul rămâne la fel de special și în cocktailuri moderne, iar procesul de obținere derulat în zonele de proveniență rămâne unul la fel emblematic și în prezent.


Sursa foto: Unsplash.com.