Din ce se face whisky - Călătorie în lumea whisky-ului + Rețete de cocktailuri clasice pentru băutorii pasionați
Whisky-ul este mai mult decât o băutură. Este un simbol al culturii, tradiției și măiestriei care a captat inimile și imaginația oamenilor din întreaga lume. Cu istoria sa fascinantă, de la medicament, la licoare recreațională, acesta a devenit o băutură îndrăgită și emblematică, cu o mare varietate de stiluri și arome care atrag oameni din întreaga lume. Dar ce e exact, din ce este făcut și ce diferențiază whisky-ul de alte băuturi spirtoase? Află mai multe în acest articol!
Cuprins:
Cine a inventat whisky - Scurt istoric
Din ce este făcut whisky?
Despre whisky - Whisky-uri consacrate în jurul lumii
Whisky-ul - Prepararea cocktailurilor populare
1. Cine a inventat whisky - Scurt istoric
Originile exacte ale whisky-ului sunt incerte, fiind produs de secole în diverse părți ale lumii. Cu toate acestea, se crede că procesul de distilare care a dus la crearea versiunii consacrate în ziua de astăzi a fost dezvoltat de alchimiștii din Orientul Mijlociu în timpul Epocii de Aur islamice, care a durat din secolul al VIII-lea până în secolul al XIII-lea. Acești alchimiști încercau să găsească „elixirul vieții”, o poțiune despre care se spunea că oferă viață veșnică. Folosind procesul de distilare pentru a extrage uleiuri esențiale din plante, aceștia au descoperit în cele din urmă că pot face același lucru și cu cereale fermentate.
Astfel, din Orientul Mijlociu, cunoștințele despre distilare s-au răspândit în Spania și Portugalia în secolul al XII-lea, iar apoi în restul Europei. Prima mențiune înregistrată în Scoția se află în Trezoreria din 1494, care documentează o plată către John Cor, un călugăr din Lindores Abbey, pentru că a făcut „aqua vitae” pentru Regele James al IV-lea. Termenul „aqua vitae” este latină pentru „apa vieții”, care este o traducere a expresiei galeze „uisce beatha”.
Cine a inventat whisky-ul? În Irlanda, whisky-ul a fost produs inițial de călugări în scopuri medicinale. Cel mai probabil a început să fie consumat în secolul XIV. În următoarele secole, producția de whisky din Scoția și Irlanda a devenit mai comercializată, marile distilerii fiind înființate pentru a satisface cererea în creștere. Whisky-ul irlandez a devenit ulterior deosebit de popular în Statele Unite, unde a fost cea mai consumată băutură spirtoasă până la începutul prohibiției, care a dus la o scădere a cererii.
De-a lungul secolelor, producția de whisky s-a răspândit în întreaga lume, iar diferite țări și regiuni și-au dezvoltat propriile stiluri unice. Astăzi, whisky-ul este o tărie populară, savurată pe tot globul, în cocktailuri răcoritoare sau clasic, cu câteva cuburi de gheață.
2. Din ce este făcut whisky?
Din ce se face și cum se face whisky? Whisky-ul este obținut de obicei prin distilarea cerealelor fermentate, în special orz, porumb, secară sau grâu. Etapele de bază în producția de whisky includ:
Pasare: boabele sunt măcinate și amestecate cu apă fierbinte pentru a crea o pastă cât mai moale. Enzimele din boabele de malț transformă amidonul în zaharuri fermentabile.
Fermentare: cerealele sunt răcite, după care se adaugă drojdie pentru a începe procesul de fermentare. În acest stadiu, drojdia începe să consume zaharurile și produce alcool și dioxid de carbon.
Distilare: compoziția fermentată este încălzită apoi într-un alambic, pentru a separa alcoolul de particulele solide și apă. Acest lucru produce un alcool limpede, cu rezistență ridicată.
Maturare: lichidul rezultat este învechit de obicei în butoaie de stejar timp de câțiva ani. În acest timp, capătă culoarea și aroma specifică a lemnului, precum și din mediul în care este învechit.
Cât alcool are whisky? Concentrația alcoolică diferă de la produs la produs, însă, în majoritatea cazurilor, este între 40% și 50%.
Acum că știi cum se fabrică și din ce este făcut whisky-ul, probabil te întrebi dacă este același lucru cu bourbonul. Află că diferența dintre whisky și bourbon este că cel din urmă e un tip de whisky făcut în principal din porumb (cel puțin 51%) și trebuie să fie învechit în butoaie noi de stejar carbonizat. Alte tipuri de whisky, cum ar fi cel din secară sau irlandez, sunt realizate dintr-o varietate de cereale și învechite în butoaie uzate.
În plus, bourbonul trebuie să fie produs în Statele Unite pentru a fi numit legal astfel. Alte cerințe pentru producerea acestei băuturi includ distilarea la cel mult 80% alcool în volum, să fie îmbuteliat la cel puțin 40% alcool în volum și să nu conțină niciun alt aditiv în afară de apă. Utilizarea termenului „bourbon pur” indică faptul că băutura a fost învechită de cel puțin doi ani și nu a fost amestecat cu alte spirtoase.