Răcoritor și aromat, prosecco este un vin spumant italian popular în toată lumea, a cărui prezență se remarcă de departe la orice eveniment de vară, indiferent că este vorba despre o aniversare, nuntă sau garden party. Acesta a reușit performanța să detroneze șampania în topul vânzărilor, fiind o alternativă mai ieftină decât băutura francezilor, dar la fel de apreciată.

Prosecco este produs din struguri Glera, cunoscuți și ca prosecco, și are originile în satul cu același nume, din Trieste. Totuși, denumirea ,,prosecco” este de origine slovenă, de la cuvântul ,,prozek”, care înseamnă ,,drum prin pădure”.

Băutură cu o istorie îndelungată, prosecco este popular nu doar pentru gustul fin, echilibrat și dulce, cât mai ales pentru bulele specifice. Însă, nu orice prosecco prezintă această caracteristică.

Astfel, există prosecco spumante – cel mai acidulat dintre toate, frizzante – ușor mai ,,potolit” în ceea ce privește cantitatea de bule și prosecco tranquillo sau calmo, cel din urmă la capitolul perlaj, un vin liniștit, fără bule.

Deși adesea ,,confundat" cu șampania, prosecco este realizat printr-o altă metodă, care presupune că cea de-a doua fermentare are loc în tancuri mari de oţel, nu în sticlă. În acest fel se explică și diferența de preț dintre cele două băuturi.    

Consumatorii aleg vinul prosecco cel mai adesea ca aperitiv, înaintea unei mese ușoare, sau îl asociază cu diverse tipuri de brânzeturi ori chiar deserturi. Deși este des savurat simplu, la finalul unei zile toride, cu prilejul unei ocazii sau pur și simplu, pentru plăcerea gustului, acesta stă la baza unor cocktailuri de vară extrem de populare.


Cocktailuri cu prosecco

  • Aperol Spritz

Având originile în Italia, Aperol Spritz este un cocktail la modă, nelipsit vara de la garden party-uri sau alte petreceri în aer liber, nunți și zile de naștere, cu un gust amărui și miros de coji de portocale amestecate cu ierburi. Aspectul elegant și solar al acestuia îl face, de asemenea, foarte prezent în pozele de pe Instagram ale tinerilor consumatori, care îl preferă și pentru că este slab alcoolizat. Popularitatea cocktailului a crescut considerabil în 2019, după ce New York Times a publicat un articol cu titlul ,,Aperol Spritz nu este o băutură bună”, în urma căruia consumatorii au pornit o întreagă mișcare de susținere în mediul online, fiind folosite hashtag-uri ca #spritzlife.

Reţeta pentru Aperol Spritz datează din 1950 și urmează formula clasică „3, 2, 1”, adică trei părţi PROSECCO, două părţi APEROL și o parte APĂ MINERALĂ. Se servește cu o felie de portocală sau lămâie și multă gheaţă, într-un pahar înalt, de preferat cu o cupă generoasă.

 

  • Sgroppino

La fel de apreciat în sezonul cald este și Sgroppino, un cocktail italian cu sorbet de lămâie și prosecco, consumat și ca desert. Acesta are originea în Veneția și a fost creat de un servitor a cărui identitate nu este cunoscută, în secolul al XVI-lea. Numele băuturii semnifică ,,a dezlega un nod mic”, făcând referire la faptul că băutura ajută la digestie, motiv pentru care este adesea consumată la finalul unei mese copioase.

Pentru a-l prepara aveți nevoie de 100 ml. PROSECCO, 25 ml. vodcă de lămâie, cum ar fi Zalowka Limone, 2 linguri sorbet de lămâie și mentă pentru decor. Ingredientele principale se agită bine, iar amestecul rezultat trebuie strecurat în pahar, pentru a fi servit ulterior cu decor de mentă sau lămâie.

 


  • Hugo

Iubit de doamne și domnișoare, și tot mai apreciat de domni, Hugo este un cocktail cu gust dulce – acrișor, care te poartă cu gândul la vacanță. Acesta a fost inventat în 2005 de către barmanul Roland Gruber, care a vrut să creeze o alternativă la Aperol Spritz. Într-un moment de inspirație, acesta a amestecat prosecco, sirop de lămâie, frunze de mentă, apă minerală carbogazoasă, cuburi de gheață și o felie de lămâie. Iar rezultatul i-a cucerit pe consumatori! Cinci ani mai târziu cocktailul a devenit tot mai popular în Germania, rețeta fiind doar ușor adaptată, iar astăzi băutura este cunoscută și iubită în toată lumea.

O rețetă de Hugo pe care o puteți încerca acasă presupune să amestecați cca. 100 ml. PROSECCO, 30 ml. SIROP DE FLORI DE SOC, 20 ml. apă minerală, câteva felii de limetă și frunze de mentă. Băutura rezultată se servește în pahar cu balon sau într-un pahar de vin alb.


  • Mimosa

Considerat băutură de nuntă sau remediu pentru mahmureală, cocktailul Mimosa are o istorie neclară. Francezii susțin că Mimosa a fost inventat de Frank Meyer la barul hotelului Ritz. Aceștia sunt contraziși de londonezi, care spun că băutura este creația lui Pat McGarry, un barman întreprinzător al gentleman’s Buck’s Club.

Cert este că acest cocktail cu nume de floare este compus din 40 ml. PROSECCO și aceeași cantitate de suc proaspăt de portocale. Se servește cu cuburi de gheață și coajă de portocală, având o culoare aurie și iz festiv.

* prosecco poate fi substituit si de un alt vin spumant, cum ar fi CAVA sau BLANC DE BLANCS, în funcție de preferințe.



  • Pretty Woman

Pretty Woman, această băutură elegantă și fructată, completează cu succes lista de cocktailuri cu prosecco. Pentru a experimenta o astfel de poveste dulce, gurmandă, aveți nevoie de 2 lingurițe zahăr pudră, 4 căpșuni, 40 ml. SUC DE ANANAS și 4 cuburi de gheață, care se blenduiesc, iar la final se adaugă nelipsitul vin spumant italian, PROSECCO, sau altă varietate a VINULUI SPUMANT.