În anul 2020 se întrezăresc aspecte interesante în fascinanta lume a spumantelor. În continuare vă prezentăm care sunt cele mai notabile dintre acestea.

De asemenea, vă oferim la pachet și câteva recomandări care sperăm să vă ajute să profitați la maximum de acest sector. Și să nu uităm de PARTY BOX-urile cu spumante, că ar fi păcat ținând cont de diversitatea lor ;)


1. Nu uitați de Crémant!

Succesul șampaniei a lăsat oarecum în umbră crémantul franțuzesc. Crémant înseamnă ,,cremos” și este denumirea folosită pentru vinurile franțuzești produse în alte regiuni decât Champagne, fiecare regiune având struguri specifici. De exemplu, crémantele din Loire, Bourgogne sau Jura se caracterizează prin finețe și prospețime, având uneori și aromă de miere. Dar aceste trăsături pot să nu fie prezente la crémantele din alte regiuni.

Crémantele se găsesc la un preț relativ accesibil, deși sunt realizate prin aceeași metodă de obținere ca șampania, numită ,,tradițională”.

Aici vă puteți documenta cu privire la metodele de producție ale spumantelor - Ce sunt spumantele?


2. Împrieteniți-vă cu Moscato!

Moscato își face mereu simțită prezența între vinurile spumante dulci. Acesta abundă în arome ademenitoare de struguri proaspeți și uscați, completând experiența cu o mireasmă de trandafiri care te îmbie să îl savurezi. Consumatorul va aprecia la moscato dulceața sa temperată de răcorirea florală, stilul ușor și strălucitor. Echilibrul dintre fructele aromate coapte, de exemplu nectarine sau piersici, conținutul scăzut de alcool, dulceața, aciditatea strălucitoare și frizul răcoritor fac ca moscato să fie nu doar unul dintre cele mai versatile tipuri de vin spumant, ci și o operă de artă.

Noi vă recomandăm să încercați Bottega Pink Manzoni Moscato Spumante Rose, cu perlaj fin și persistent, miros intens de trandafir și note fructate de cireș, zmeură, citrice și salvie.


3. Să fie rosé!

Vinurile spumante rosé câștigă teren, și asta și datorită faptului că pot fi ușor asociate cu mâncarea, în special cu carnea de porc, rața sau somonul afumat. Mai mult, acestea se găsesc într-o multitudine de variante, în întreaga lume. Totuși, Italia a fost cea care s-a remarcat anul acesta datorită măiestriei de care a dat dovadă în prepararea vinurilor spumante roz, folosind, în mod surprinzător, și struguri Pinot Noir.

Dacă nu sunteți siguri ce vin spumant rosé să încercați, noi vă sugerăm Accademia Vinattieri Prosecco DOC Rose Brut, realizat din struguri Glera ce au fost recoltați manual. Acesta are un gust proaspăt și bine echilibrat și miros îmbătător de flori de salcâm și citrice.

Și dacă vorbim despre rosé, trebuie să știți că Guvernul din Italia a aprobat producția de prosecco rosé, Brut Nature și Extra Dry, care trebuie să aibă bază Glera, dar poate fi amestecat cu un procent de 10 - 15% Pinot Noir. Noi așteptăm cu nerăbdare lansarea prosecco-ului rosé al casei Bottega, cu care promitem să vă delectăm în luna Decembrie.


4. Variante organice

Spumantele demonstrează că sectorul vinurilor ecologice este în creștere. În special prosecco-ul s-a remarcat prin folosirea strugurilor organici certificați. Un rol important în această situație îl joacă autoritățile, care îi impulsionează pe producători. Astfel nu este de mirare că Franciacorta, de exemplu, își propune să fie 100% organic în viitorul apropiat.

Dacă sunteți interesați să explorați lumea vinurilor ecologice, vă invităm să încercați gama Fidora, care vă pune la dispoziție o gamă vastă de vinuri spumante certificate ca fiind organice.


5. Respect pentru prosecco

Prosecco-urile se vând foarte des în supermarketuri, uneori la reduceri, iar pe rafturi găsim mai des mărci private decât de producător, aspecte care țin această băutură spumantă departe de ceea ce înseamnă o imagine de lux. Cu toate acestea, există o mulțime de prosecco-uri fine, care provin în special din podgoriile deluroase aflate în apropiere de Asolo, Conegliano și Valdobbiadene.

Noi vă recomandăm să testați Nani Rizzi Valdobbiadene Superiore Cartizze DOCG Dry, un prosecco realizat din strugurii 100% Glera, care au fost recoltați manual, vinificarea fiind făcută cu o macerare ușoară la rece. Băutura are un buchet intens, curat și fin, cu note de miere de salcâm, iarbă de lămâie și o bază elegantă de fructe coapte. Dar în general nu dați greș dacă optați pentru produsele Caselor Nani Rizzi și Ca'Di Rajo.


6. Reîntoarcere la Cava

Deși vinul spumant este bine cunoscut pentru dinamismul său din ultimul deceniu, din anumite motive Cava nu pare să fii primit credit pentru evoluțiile sale. Cu atât de multă atenție concentrată asupra prosecco - motorul creșterii popularității vinului spumant la nivel mondial, se pare că spumantul istoric spaniol a fost trecut cu vederea. Dar Cava este un produs foarte valoros, creat prin metoda tradițională.

Dacă vreți să vă convingeți de calitățile acestei băuturi, începeși cu produsele Freixenet, cel mai mare producător de vin spumant cu metode tradiționale din întreaga lume și cel mai mare exportator de cava.


Tendințele pe care le-am prezentat anterior au fost confirmate de către un juriu exigent în cadrul competiției Global Sparking Wine Master. Ediția 2020 s-a desfășurat vreme de două zile, în iunie, la Londra, și a fost un regal al vinurilor.