Tipuri de PROSECCO
Zona de producție a Prosecco-ului D.O.C. poate fi localizată mai exact în provinciile Gorizia, Pordenone, Trieste, Udine din regiunea Friuli-Venezia Giulia și Belluno, Padova, Treviso, Venezia, Vicenza din regiunea Veneto.
Prosecco D.O.C. reprezintă nivelul standard în ceea ce privește calitatea terroir-ului, recoltei, producției, calității și a prețului. Din acest motiv, Prosecco D.O.C. este cel mai consumat tip de prosecco și este ușor de găsit în comerț.
Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene D.O.C.G.
Acesta este următorul nivel de calitate, cu o recoltă de struguri care provine dintr-o zonă mai restrânsă de podgorii, situate pe dealurile dintre Valdobbiadene și Conegliano. Renumele acestor dealuri este strâns legat de vinurile prosecco cu o aromă foarte concentrată.
Colli Asolani D.O.C.G.
Vinurile produse în această regiune au specificitatea de a fi notate cu simpla mențiune Colli Asolani pe etichete, fără a folosi și denumirea “Prosecco”. În proximitatea zonei Conegliano-Valdobbiadene, peste râu, se află această regiune deluroasă, mai restrânsă ca suprafață, însă care produce un prosecco excepțional, la un standard înalt de calitate.
Prosecco Superiore Conegliano Valdobbiadene Rive D.O.C.G.
Specificul zonei este dat de numele „Rive”, care în dialectul local se referă la dealurile abrupte din cele 43 de sate în care se produc renumitele vinuri Conegliano Valdobbiadene Superiore Rive. Vinurile etichetate cu această marcă sunt cunoscute pentru atenția și munca manuală intensă, depusă în aceste podgorii pitorești, inaccesibile pentru recoltarea automatizată.
Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze D.O.C.G.
Considerat ca având cel mai bun terroir pentru producția de prosecco, cei doar 265 de acri de pământ pe care se cultivă Prosecco Valdobbiadene Superiore di Cartizze, sunt un fel de micro-regiune viticolă, și reprezintă cel mai înalt grad de calitate care poate fi atins de acest vin spumant.
Tipuri de prosecco în funcție de presiunea din sticlă
Presiunea dintr-o sticlă de prosecco este de aproximativ 3 atmosfere, valoare dublă față de bere, însă jumătate față de presiunea unei șampanii care măsoară o presiune între 5 și 6 atmosfere.
• Spumante – vinuri cu perlaj spumant, mai acidulate, cu spumă mai densă
• Frizzante – semi-spumant, sau mai ușor acidulat
• Tranquillo – vin liniștit, fără bule
Tipuri de prosecco în funcție de nivelul de zahăr:
• Brut (până la 12 grame de zahăr rezidual per litru)
• Extra Dry (între 12 și 17 grame de zahăr rezidual per litru); această variantă este cea mai apreciată pentru echilibrul perfect între aromele fructate, aciditatea optimă și un grad subtil de dulceață
• Dry (între 17 și 32 de grame per litru)
2 Comentarii
1
1
1
1
Lasa un comentariu