Știi ce e copleșitor? Cumpărăturile de vin. Orice magazin de vinuri ar putea avea sute de sticle, deci cum ar trebui să alegi? (Sugestie: nu are nimic de-a face cu cât de frumoasă arată eticheta, deși, vinovat.)

Nu am putea explica toate soiurile de vinuri. În schimb, iată un curs intensiv despre cele șapte tipuri majore de vin, inclusiv vinuri roșii și albe de bază, dar și opțiuni mai aventuroase, cum ar fi vinul fortificat și vinul *portocaliu*.


DAR MAI ÎNTÂI, CÂTEVA NOȚIUNI DE BAZĂ DESPRE VIN

Probabil că nu este nevoie să vă spunem că vinul se obține prin fermentarea sucului de struguri - dar aceștia nu sunt strugurii obișnuiți pentru gustări. Vinul se face fie din struguri albi, care au o culoare verde, fie din struguri negri, care au un aspect roșiatic sau purpuriu. Alți factori care influențează rezultatul final al unei sticle sunt complecși și includ cât timp este învechit, în ce tip de recipient este învechit, climatul în care sunt crescuți strugurii, cât timp stă sucul cu pielițele și multe altele.


CELE 7 TIPURI CHEIE DE VIN PE CARE TREBUIE SĂ LE CUNOAȘTEȚI

Iată ce ar trebui să știți despre tipurile de bază de vin înainte de a merge la magazin.


1. Vinul Roșu

Vinul roșu este obținut din struguri negri și își capătă nuanța (care poate varia de la rubin deschis până la un sânge de bou intens) în urma fermentării cu pielița strugurilor. Acest lucru conferă, de asemenea, taninuri, cărora le puteți mulțumi pentru acea senzație de gură uscată și astringentă atunci când sorbiți un vin roșu deosebit de îndrăzneț.

Exemple:

Vinuri roșii mai ușoare, care au un conținut mai mic de alcool, mai puține taninuri, o aciditate mai mare și arome de fructe roșii (cum ar fi pinot noir și gamay).

Vinuri roșii cu corp mediu, care au alcool și taninuri moderate și un amestec de arome de fructe roșii și negre (cum ar fi grenache, Côtes du Rhône și merlot).

Roșii corpolente, care au un nivel mai ridicat de alcool, taninuri puternice și arome de fructe negre și condimentate (precum cabernet sauvignon, malbec și syrah).

Asocieri cu mâncăruri:

Asocierea vinului roșu (și a tuturor vinurilor, de altfel) este în mare parte o chestiune de preferințe, dar există câteva linii directoare de urmat dacă sunteți la început. Vinurile roșii îndrăznețe și corpolente se potrivesc bine cu mâncăruri consistente (cum ar fi carnea roșie sau mâncărurile bogate gătite încet). Roșii mai ușoare sunt versatile și se pot asocia cu paste, pizza și chiar cu păsări de curte.

Sfaturi de servire:

Din nou, modul în care serviți vinul depinde de specificul acestuia, dar, în general, ar trebui să serviți vinul roșu chiar sub temperatura camerei, în jur de 62 - 68 grade Fahrenheit, mai ales dacă este o sticlă cu un conținut ridicat de tanin (altfel ar putea fi amar). Dar vinurile roșii mai ușoare, cu aciditate mai mare, pot fi delicioase cu o răcorire. Profesioniștii (și magazinele de casă) vă vor spune că aveți nevoie de un pahar de "vin roșu" pentru servire, dar, după umila noastră părere, orice pahar de vin este suficient.


2. Vinul Alb

Pe de altă parte, vinul alb poate fi obținut atât din struguri albi, cât și din struguri negri - derutant, nu-i așa? Cheia aici este că vinul alb este fermentat fără pielițe, motiv pentru care are o culoare deschisă și un conținut scăzut de taninuri. Acesta poate varia de la crocant la untos, în funcție de vin.

Exemple

Vinul alb cu corp ușor, care este crocant și acid și poate varia de la citric la ierbos (cum ar fi pinot grigio, albariño, sauvignon blanc și vinho verde).

Vin alb cu corp plin, care este mai cremos și mai îndrăzneț în aromă și, de obicei, învechit în stejar (precum Chardonnay, viognier și sémillon).

Asocieri cu mâncăruri

La fel ca și vinul roșu, tehnic, puteți asocia vinul alb cu orice doriți, dar se pretează bine la fructe de mare și pește, păsări de curte și gustări sărate sau mâncăruri picante.

Sfaturi de servire

Un vin de calitate superioară este un vin de calitate superioară:

Vinul alb va avea cel mai bun gust dacă este răcit, la o temperatură cuprinsă între 49 și 55 grade Fahrenheit. Acest lucru se datorează faptului că, așa cum explică educatoarea de vinuri și autoarea cărții The Wine Bible Karen MacNeil, temperaturile scăzute (nu înghețate) evidențiază aciditatea vinului alb și îi dau un gust proaspăt și ușor.


3. Vin Rose

Rosé începe ca vinul roșu cu suc de struguri negri și pielițe, dar pielițele sunt îndepărtate după o perioadă scurtă de timp. Care este rezultatul? O culoare roșiatică, taninuri scăzute și o aromă plăcută publicului, ușor de asociat. Rosé-ul poate fi obținut din orice tip de struguri negri, iar aroma sa exactă va depinde de soi și de locul în care a fost obținut.

Exemple

Roze în stil Provence, care sunt de obicei de un roz foarte palid, cu un profil de aromă fructată și zemoasă.

Rosado, care este un stil spaniol de rosé care este de obicei de un roz mai închis, cu o aromă ușoară și proaspătă

Rosato, un rosé italian care variază de la ușor și delicat la îndrăzneț, în funcție de regiunea în care este produs

Asocieri cu alimente

Rosé se poate asocia cu o gamă largă de alimente, în funcție de stilul său. Rosé-urile ușoare și crocante se potrivesc bine cu mâncăruri sărate sau picante, brânzeturi și fructe de mare, în timp ce rosé-urile mai suculente se pot potrivi cu pizza, paste și păsări de curte.

Sfaturi pentru servire

Un vin roșu este un vin de calitate.

La fel ca vinul alb, rosé-ul este cel mai bine servit cu răcoare pentru a spori factorul său răcoritor.


4. Vinul "Portocaliu"

Portocaliu este un termen puțin impropriu, deoarece aceste vinuri pot varia de la un auriu intens la o culoare pai deschis (și nu au nimic de-a face cu citricele). Potrivit scriitoarei de vinuri Marissa Ross, vă puteți gândi la ele ca la niște vinuri albe făcute în stilul unui vin rosé sau roșu, dar cu struguri albi: Sucul fermentează cu pielița pentru o perioadă scurtă de timp, conferind taninuri ca la un roșu, dar păstrând gustul crocant și uscat al unui alb.

Exemple

La fel ca și vinul rosé, vinul portocaliu poate varia în funcție de strugurii cu care este făcut și de țara din care provine, dar poate avea un gust acru, taninos și sec, cu note de miere, măr pisat, pâine cu aluat acru și chiar lac de lemn.

Asocieri cu mâncăruri

Pentru că sunt mai nuciforme, mai îndrăznețe și mai taninice, vinurile portocalii pot fi asociate cu preparate mai consistente din carne de pasăre, de porc sau chiar de vită, dar au și un gust plăcut alături de mâncăruri mai ușoare.

Sfaturi pentru servire

Deoarece fiecare sticlă este ușor diferită, va trebui să experimentați pentru a găsi un punct ideal pentru temperatura de servire, dar, în general, vinurile portocalii pot fi servite puțin mai calde decât cele albe (dar nu călduțe).


5. Vinul Spumant

Vinul spumant este orice vin care conține carbonatare. Poate fi alb, rosé sau chiar roșu, iar bulele sunt (de obicei) un rezultat natural al fermentației.

Exemple

Champagne, un vin alb spumant din regiunea Champagne din Franța.

Cava, un vin alb spumant spaniol

Prosecco, un vin alb spumant italian

Lambrusco, un vin roșu spumant

Rosé spumant

Asocieri cu alimente

Brânza, fructele de mare, fructele proaspete și salata sunt perechi naturale pentru spumant, precum și mâncarea picantă și grasă, deoarece bulele îți freacă palatul.

Sfaturi pentru servire

Vinul spumant trebuie servit întotdeauna rece, pe de o parte pentru că sporește efectul de carbonatare și, pe de altă parte, pentru că, dacă încercați să deschideți o sticlă de vin spumant caldă, este aproape sigur că va exploda. (O lecție de știință interesantă: se datorează faptului că, așa cum explică University of California, Santa Barbara Science Line, lichidul rece poate reține mai mult dioxid de carbon). 


6. Vin de desert

Aici încep să se estompeze liniile de demarcație: Vinurile de desert și vinurile fortificate (mai multe despre acestea mai jos) sunt adesea puse la un loc, deoarece ambele sunt dulci. Vinurile de desert sunt definite în sens larg ca fiind orice vin dulce, servit de obicei după masă.

Exemple

Moscato

Sauternes, un vin dulce francez obținut din struguri albi afectați de putregaiul nobil, o ciupercă care concentrează zaharurile din struguri

Tokaji, un vin dulce maghiar obținut din struguri afectați de putregaiul nobil.

Vin de gheață

Asocieri cu mâncăruri

Aceste vinuri dulci se potrivesc cel mai bine cu alte alimente dulci, de unde și numele lor.

Sfaturi pentru servire

Deoarece sunt intens dulci și au un conținut mai ridicat de alcool, vinurile de desert sunt de obicei servite în pahare de vin mai mici. Vinurile albe de desert se servesc de obicei bine răcite, în timp ce vinurile roșii de desert se servesc mai aproape de temperatura camerei.


7. Vinul Fortificat

Vinul îmbogățit este orice vin care este îmbogățit cu un adaos de alcool distilat (de obicei brandy). Are un conținut ridicat de alcool și, de obicei, de zahăr și este servit cel mai frecvent la sfârșitul mesei.

Exemple

Porto

Sherry

Madeira, un vin fortificat portughez care trece printr-un proces de oxidare în timpul producției

Marsala, un vin fortificat produs în orașul italian Marsala, Sicilia

Vermut, un vin fortificat aromatizat cu plante (cum ar fi scoarțe, flori, ierburi, rădăcini și mirodenii) și servit ca apértif sau ingredient pentru cocktailuri.

Asocieri cu mâncăruri

Vinurile fortificate nu trebuie să fie asociate cu mâncare, dar, deoarece sunt dulci, sunt servite de obicei cu ciocolată, brânză, nuci și alte alimente de post.

Sfaturi pentru servire

Unele vinuri fortificate, cum ar fi Sherry, trebuie servite puțin mai reci, în timp ce altele, cum ar fi portul, pot fi servite mai aproape de temperatura camerei. Depinde adesea dacă este roșu sau alb.