Whisky-ul este o băutură alcoolică distilată, obținut printr-un amplu proces și prin diferite modalități, în funcție de tipul pentru care optezi, dar și țara de proveniență. El a început să devină alegerea principală la fiecare petrecere și nu numai pentru domni, întrucât este considerat a fi extrem de rafinat și potrivit oricărei ocazii.


Tipurile de whisky sunt extrem de diverse, pentru că există mai multe țări renumite pentru producția sa, precum Scoția, Irlanda, Statele Unite ale Americii, Canada și Japonia. În funcție de ingredientele utilizate, metodele de producție și influențele climatice, whisky-urile provenite din țările menționate mai sus vor avea o aromă și un gust unic.


În acest articol, vom vorbi pe larg despre aceste tipuri de whisky existente și îți vom prezenta care sunt principalele diferențe dintre ele, astfel încât să știi exact pentru care să optezi.


Cuprins:

1. Tipuri de whisky - câte tipuri de whisky există și care sunt diferențele dintre ele

2. Whisky tipuri - cum se consumă fiecare tip de whisky și cum se depozitează corect 

3. Tipuri whisky - principalele cocktailuri pe bază de whisky


1. Tipuri de whisky - câte tipuri de whisky există și care sunt diferențele dintre ele


Whisky-ul are origini foarte îndepărtate, motiv pentru care există o varietate de tipuri și stiluri în întreaga lume, după cum spuneam deja anterior. Printre cele mai cunoscute whisky-uri însă, se numără Scotch Whisky, American Whisky, Canadian Whisky, Indian Whisky, Irish Whisky și Japanese Whisky, fiecare având caracteristici unice, care le diferențiază complet unele de celelalte.


Revenind la primul, whisky-ul american este produs, după cum reiese și din nume, în Statele Unite ale Americii și este cunoscut pentru gustul său dulce și bogat în arome. Există mai multe tipuri și aici, cel mai faimos fiind bourbonul, care este produs în mod exclusiv în Statele Unite și este făcut din cel puțin 51% porumb.


Mai mult, whisky-ul scoțian sau Scotch Whisky este considerat unul dintre cele mai faimoase tipuri de acest gen de băuturi din lume. El este produs exclusiv în Scoția și este cunoscut, în primul rând, pentru procesul îndelungat de producție, de unde reiese și gustul special. Există mai multe tipuri de whisky scoțian, cum ar fi single malt (dintr-o singură distilerie), single grain (dintr-o singură cereală), blended malt și blended whisky (amestec între single malt și single grain).


În continuare, whisky-ul canadian este recunoscut pentru gustul său ușor delicat. Acesta este amestecat din mai multe tipuri de whisky distilate, din diferite cereale și este cunoscut pentru calitatea sa superioară. El este adesea folosit și în diferite cocktailuri. 


Whisky-ul indian a câștigat și el popularitate în ultimele decenii și este produs în special în regiunea Goa din India. El este cunoscut pentru aromele sale exotice, fiind destul de diferit de restul tipurilor de pe piață, întrucât este produs, în principiu, din grâu și secară. 


Extrem de cunoscut pe piață mai este și Irish whisky sau whisky-ul irlandez, care este făcut în principal din orz, dar poate conține și alte cereale. Whisky-ul irlandez este, de obicei, distilat de trei ori și este cunoscut pentru folosirea butoaielor de lemn de stejar în procesul de maturare.


Nu în ultimul rând, whisky-ul japonez este și el relativ nou pe piața mondială, dar a câștigat rapid popularitate, datorită calității sale superioare. Este produs în Japonia, după cum îi spune și numele, iar producătorii de acolo au adoptat tehnici de producție din Scoția, peste care și-au pus amprenta personală.


Așadar, există multe tipuri de whisky din diferite țări din lume. Tot ce trebuie tu să faci este să le încerci și să vezi care dintre ele corespunde gusturilor și preferințelor personale. 



După cum ai putut vedea deja, există multe tipuri de whisky, iar fiecare are propriile caracteristici distincte, determinate de metodele de producție, ingredientele folosite și regiunea de proveniență. 


Revenind la whisky-ul scoțian, acesta este considerat unul dintre cele mai faimoase și rafinate varietăți ale acestei băuturi, întrucât este recunoscut pentru aromele sale complexe, cu nuanțe ușor afumate. Scotch-ul este, de obicei, distilat de două ori și maturat în butoaie de stejar, oferindu-i o culoare aurie și un gust bogat și fin.


Irish-ul, pe de altă parte, cel care provine din Irlanda, se remarcă prin aroma sa dulce, cu note de vanilie și fructe. Este distilat, de obicei, de trei ori și este cunoscut pentru a fi un whisky ușor și catifelat, adesea folosit și el în cocktailuri.


De asemenea, pentru cunoscători, bourbonul este mereu o alegere ideală, existând mai multe tipuri de whisky bourbon pe piață. Este realizat dintr-un amestec de cereale, dar trebuie să conțină cel puțin 51% porumb. Bourbonul este maturat în butoaie de stejar arse la interior, de regulă, timp de doi ani de zile. Acest proces îndelungat îi conferă un gust dulce și caramelizat, cu accente de vanilie și diferite condimente.


Și, pentru că suntem la categoria băuturilor americane, trebuie să aducem în discuție și Tennessee whisky, care este un alt tip de whisky american, similar cu bourbonul, dar obținut printr-un proces unic de filtrare, care-i oferă un gust distinct și neted. Un exemplu faimos de Tennessee whiskey este Jack Daniel's.


Similar bourbonului și provenit din America mai este și Rye whisky, obținut dintr-un amestec de cereale și cu un gust puternic condimentat, cu note de scorțișoară, cuișoare și piper. 


Așadar, după cum ai putut vedea deja, una dintre principalele diferențe dintre aceste tipuri de whisky este rețeta de producție și ingredientele folosite. De exemplu, Scotch-ul și Irish-ul sunt distilate de obicei de trei ori și folosesc malț de orz, în timp ce bourbonul și Tennessee whisky-ul folosesc porumbul ca principal ingredient. În comparație cu ele, Rye whisky folosește secară ca ingredient principal, conferindu-i un gust distinct față de toate celelalte. 


Mai mult, un alt factor important care influențează gustul acestei băuturi alcoolice este procesul de maturare. Whisky-ul este maturat în butoaie de lemn, de obicei de stejar, care conferă aromele caracteristice ale băuturii. Bourbonul și Tennessee whiskey-ul sunt maturate în butoaie de stejar arse la interior, în timp ce Scotch-ul și Irish-ul pot fi maturate într-o varietate de tipuri de butoaie, întrucât nu există limite atât de stricte ca la cele de dinainte.


Nu în ultimul rând, în ceea ce privește modul de consum, fiecare tip de whisky are propriile sale standarde. De exemplu, Scotch-ul și Irish-ul sunt adesea savurate alături de puțină apă, pentru a simți mai bine aromele complexe ale băuturii. Bourbon-ul și Tennessee whiskey-ul sunt adesea folosite în cocktail-uri sau savurate cu gheață, însă despre aceste detalii vom vorbi pe larg în capitolul ce urmează.



2. Whisky tipuri - cum se consumă fiecare tip de whisky și cum se depozitează corect


Whisky-ul de secară sau Rye whisky, originar din America de Nord, este adesea consumat simplu, fără gheață sau alte adaosuri. Se servește de regulă într-un pahar specific pentru această băutură, în cantități mici, pentru a savura pe deplin aromele bogate și complexe pe care le oferă. 


Revenind la Bourbon, acesta se consumă de obicei cu câteva cuburi de gheață, pentru a-i reduce puțin intensitatea alcoolului și pentru a-i scoate în evidență notele dulci și aromate. Însă, nu trebuie însă să exagerezi cu cantitatea de gheață, deoarece astfel vei dilua prea tare băutura.


Whisky-ul scoțian se va savura și el simplu fără gheață sau apă. Totuși, dacă dorești să îl diluezi, întrucât este prea tare, adaugă o cantitate mică de apă plată sau gheață, în funcție de preferințe personale. Unii experți recomandă adăugarea unei picături de apă pentru ca aromele să fie mult mai profunde. Aceleași reguli se aplică însă și în cazul whisky-ului irlandez, dar și în cazul Tennessee whiskey.


Totul depinde de propriile gusturi și preferințe. La fel ca în cazul vinului, whisky-ul este o băutură care se servește mai mult sec, pentru a nu-i lua din aromele specifice. În cazul în care alegi această variantă, asigură-te că băutura este ținută la rece, pentru a te bucura de cele mai bune rezultate.


Depozitarea corectă a whisky-ului este esențială pentru a menține aroma, gustul și calitatea acestuia pe termen lung. Așadar, există mai multe elemente care își vor pune amprenta asupra calității acestei băuturi alcoolice. 


Vorbim, în primul rând, despre temperatură, care este un factor cheie în depozitarea corectă a whisky-ului. Este recomandat să îl ții la o temperatură constantă, adică între 15-20 grade C. Variațiile bruște de temperatură pot afecta compoziția chimică a acestuia și pot duce la degradarea aromelor și gusturilor unice. De asemenea, evită depozitarea lui în locuri expuse la căldură sau frig excesiv, cum ar fi lângă un calorifer sau în frigider.


Lumina directă a soarelui poate afecta și ea negativ calitatea whisky-ul, întrucât va duce, în timp, la degradarea culorii și aromei. Alege, în schimb, un loc întunecat, cum ar fi interiorul unui dulap.


Sigiliul sticlei de whisky este, de asemenea, important pentru a preveni evaporarea și oxidarea conținutului. Asigură-te că dopul sau capacul sticlei este bine închis mereu, pentru a preveni intrarea aerului în interiorul acesteia. 


Nu în ultimul rând, evită să depozitezi sticla într-un loc unde există mirosuri puternice. Whisky-ul are abilitatea de a absorbi aceste parfumuri, precum cele provenite din produsele de curățenie sau mâncare. După cum am evidențiat deja, acest lucru poate afecta aroma băuturii și poate duce la alterarea gustului său.


Așadar, depozitarea corectă a whisky-ului necesită o atenție specială pentru a menține calitatea și aroma acestuia. Asigură-te că respecți întocmai toate aceste recomandări, pentru a te bucura de o băutură de înaltă calitate.



3. Tipuri whisky - principalele cocktailuri pe bază de whisky


Partea cea mai bună când vine vorba de whisky este aceasta: poate fi servit ca atare, dar și integrat în diferite cocktailuri. În rândurile care urmează îți vor oferi principalele variante pe care trebuie să le iei în calcul.


Vorbim în primul rând de Old Fashioned, un cocktail clasic, care se bazează pe whisky, zahăr și un lichior amar. Se prepară prin dizolvarea zahărului cu puțină apă și amestecarea sa cu whisky-ul, apoi se adaugă cuburi de gheață și o linguriță de lichior. Se servește într-un pahar special de whisky, decorat cu o felie de portocală sau cu o cireașă.


Ceva mai complex, care cu siguranță te va impresiona, este Whiskey Sour, un cocktail ușor acidulat, unde whisky-ul se combină perfect cu suc proaspăt de lămâie și zahăr. Se amestecă așadar whisky-ul cu zahărul și sucul de lămâie, se adaugă cuburi de gheață și se agită bine într-un shaker, apoi se servește într-un pahar cu gheață, decorat cu o felie de lămâie.


Whiskey Smash, un cocktail extrem de revigorant și aromat,  poate reprezenta și el alegerea ideală pentru o seară cu gașca de prieteni. Acesta este obținut din whisky, frunze de mentă proaspete, zahăr și lămâie. Toate ingredientele se agită bine, iar băutura se servește într-un pahar plin de gheață, decorat cu o frunză de mentă.


Nu în ultimul rând, chiar dacă nu este un cocktail, trebuie să mai aducem în discuție și Irish Coffee. Aceasta este o băutură caldă delicioasă pe bază de whisky, perfectă pentru serile reci sau pentru zilele în care îți dorești să savurezi o altfel de cafea. Se amestecă whisky-ul irlandez cu zahăr brun într-un pahar rezistent la căldură, se toarnă cafea fierbinte peste și se amestecă bine. Se completează cu frișcă și se servește cu un vârf de scorțișoară sau cacao pudră deasupra.


Acestea sunt așadar doar câteva dintre principalele tipuri de băuturi pe bază de whisky. Bineînțeles, există multe alte variații care așteaptă să fie încercate. Indiferent de preferințele tale, whisky-ul poate fi savurat într-o mulțime de moduri, iar tu trebuie să găsești varianta care te atrage cel mai mult.




În concluzie, whisky-ul este unul dintr ecele mai fine băuturi alcoolice, reprezentând alegerea principală a domnilor din întreaga lume. Fie că alegi să-l servești simplu sau integrat într-un cocktail, cu siguranță că acesta nu te va dezamăgi. Care este tipul tău preferat de whisky?


Sursa foto: pexels.com