Whisky-ul este o băutură alcoolică distilată, obținut printr-un amplu proces și prin diferite modalități, în funcție de tipul pentru care optezi, dar și țara de proveniență. El a început să devină alegerea principală la fiecare petrecere și nu numai pentru domni, întrucât este considerat a fi extrem de rafinat și potrivit oricărei ocazii.


Tipurile de whisky sunt extrem de diverse, pentru că există mai multe țări renumite pentru producția sa, precum Scoția, Irlanda, Statele Unite ale Americii, Canada și Japonia. În funcție de ingredientele utilizate, metodele de producție și influențele climatice, whisky-urile provenite din țările menționate mai sus vor avea o aromă și un gust unic.


În acest articol, vom vorbi pe larg despre aceste tipuri de whisky existente și îți vom prezenta care sunt principalele diferențe dintre ele, astfel încât să știi exact pentru care să optezi.


Cuprins:

1. Tipuri de whisky - câte tipuri de whisky există și care sunt diferențele dintre ele

2. Whisky tipuri - cum se consumă fiecare tip de whisky și cum se depozitează corect 

3. Tipuri whisky - principalele cocktailuri pe bază de whisky


1. Tipuri de whisky - câte tipuri de whisky există și care sunt diferențele dintre ele


Whisky-ul are origini foarte îndepărtate, motiv pentru care există o varietate de tipuri și stiluri în întreaga lume, după cum spuneam deja anterior. Printre cele mai cunoscute whisky-uri însă, se numără Scotch Whisky, American Whisky, Canadian Whisky, Indian Whisky, Irish Whisky și Japanese Whisky, fiecare având caracteristici unice, care le diferențiază complet unele de celelalte.


Revenind la primul, whisky-ul american este produs, după cum reiese și din nume, în Statele Unite ale Americii și este cunoscut pentru gustul său dulce și bogat în arome. Există mai multe tipuri și aici, cel mai faimos fiind bourbonul, care este produs în mod exclusiv în Statele Unite și este făcut din cel puțin 51% porumb.


Mai mult, whisky-ul scoțian sau Scotch Whisky este considerat unul dintre cele mai faimoase tipuri de acest gen de băuturi din lume. El este produs exclusiv în Scoția și este cunoscut, în primul rând, pentru procesul îndelungat de producție, de unde reiese și gustul special. Există mai multe tipuri de whisky scoțian, cum ar fi single malt (dintr-o singură distilerie), single grain (dintr-o singură cereală), blended malt și blended whisky (amestec între single malt și single grain).


În continuare, whisky-ul canadian este recunoscut pentru gustul său ușor delicat. Acesta este amestecat din mai multe tipuri de whisky distilate, din diferite cereale și este cunoscut pentru calitatea sa superioară. El este adesea folosit și în diferite cocktailuri. 


Whisky-ul indian a câștigat și el popularitate în ultimele decenii și este produs în special în regiunea Goa din India. El este cunoscut pentru aromele sale exotice, fiind destul de diferit de restul tipurilor de pe piață, întrucât este produs, în principiu, din grâu și secară. 


Extrem de cunoscut pe piață mai este și Irish whisky sau whisky-ul irlandez, care este făcut în principal din orz, dar poate conține și alte cereale. Whisky-ul irlandez este, de obicei, distilat de trei ori și este cunoscut pentru folosirea butoaielor de lemn de stejar în procesul de maturare.


Nu în ultimul rând, whisky-ul japonez este și el relativ nou pe piața mondială, dar a câștigat rapid popularitate, datorită calității sale superioare. Este produs în Japonia, după cum îi spune și numele, iar producătorii de acolo au adoptat tehnici de producție din Scoția, peste care și-au pus amprenta personală.


Așadar, există multe tipuri de whisky din diferite țări din lume. Tot ce trebuie tu să faci este să le încerci și să vezi care dintre ele corespunde gusturilor și preferințelor personale.