Mesele încărcate au nevoie de băuturi digestive pentru a ajuta organismul să proceseze mai ușor alimentele, bucurându-te, totodată, de gusturi și arome diverse. 

Cum le deosebești, însă, pe cele digestive de cele aperitive și cum le alegi pe cele potrivite, în funcție de momentul zilei, invitați, ocazie și așa mai departe? Vei găsi aici toate informațiile necesare pentru a servi prânzuri și cine memorabile, de fiecare dată. 



Cuprins:

  1. Băuturi digestive și aperitive: servirea și rolul lor 

  2. Digestivele - băuturi la fel de populare ca aperitivele

  3. Băuturi aperitive și digestive pentru fiecare masă 

3.1. Băuturi aperitive și digestive pentru prânz

3.2. Băuturi digestive și aperitive pentru cină 

  1. Băuturi digestive: alcoolice sau non-alcoolice?


1. Băuturi digestive și aperitive: servirea și rolul lor

Băuturile digestive și aperitive au un rol important, dar care variază, în funcție de context. Digestivele se servesc după masă, pentru a facilita digestia, după cum sugerează și numele lor. Aperitivele, în schimb, se servesc la început, pentru a crește pofta de mâncare și a pregăti stomacul pentru procesul de digestie. 


Aperitivele - băuturi cu istorie


Băuturile aperitive nu sunt o invenție recentă, ci o tradiție în mai multe culturi ale lumii, chiar dacă sub forme diferite. Dacă ai băut vreodată vermut, află acum că această băutură se numără printre cele mai vechi aperitive. A apărut în Italia, prin secolul al XVIII-lea, și a fost extrem de populară în rândul nobililor de la acea vreme. Vermutul este un aperitiv din categoria celor cu gust amar, fiind preparată dintr-un amestec de plante medicinale. După el, au apărut Campari, ginul și multe altele. 

În ultimii ani, aperitivele și-au depășit rolul de simple băuturi utile în procesul de digestie, devenind o fascinație a barmanilor, care testează o mulțime de combinații, creând tot felul de cocktailuri, cu fructe, siropuri și condimente dintre cele mai diverse. 


Cum acționează un aperitiv? Dar un digestiv?

Consumat înainte de masă, aperitivul stimulează secreția de sucuri gastrice și enzime digestive. Acești compuși sunt responsabili de descompunerea alimentelor în stomac, așa încât consumul de băuturi aperitive va facilita digestia. De asemenea, dacă ai experimentat o senzație de sete după ce ai consumat un aperitiv, este pentru că un alt efect al acestora este stimularea secreției de salivă.

În mod similar, dar de această dată după masă, acționează și băuturile digestive. În plus, acestea pot contribui la relaxarea mușchilor abdominali, pentru reducerea disconfortului și îmbunătățirea tranzitului intestinal după o masă copioasă. De altfel, cei doi termeni sunt de origine latină, unde „aperitivus" înseamnă „care deschide”, iar „digestus” înseamnă „digerat”. 

 

Din punct de vedere medical, însă, studiile arată cum nu alcoolul în sine, ci plantele macerate pentru obținerea lui sunt cele cu rol în digestie. Prin urmare, dacă te interesează un digestiv care să îndeplinească exact funcția al cărei nume îl poartă, orientează-te spre unul pe bază de plante cu proprietăți carminative: anason, lemn dulce, scorțișoară, ghimbir, mentă, lămâie, cardamom, șofran, rozmarin etc. 


2. Digestivele - băuturi la fel de populare ca aperitivele


Dacă la aperitive istoria pare destul de clară, în ceea ce privește digestivele, lucrurile sunt ceva mai complicate. Primul digestiv cunoscut pare a fi vinul, ce era consumat atât în timpul mesei, cât și după ea, în considerarea faptului că, îmbunătățind circulația sângelui, ajută și la digestia alimentelor. Odată cu apariția unor distilate precum gin, brandy sau vermut, vinul a fost înlocuit, și lucrurile au rămas așa multă vreme. 

În ultimii ani, a apărut o tendință de promovare a digestivelor naturiste, precum ceaiurile și infuziile de plante, așa încât și dacă nu te poți bucura de o băutură alcoolică o vreme, ai alte soluții la îndemână pentru o digestie mai ușoară.


Teoretic, o băutură nu ar putea fi considerată, simultan, și aperitiv, și digestiv, pentru că ar însemna că îndeplinește două roluri distincte. În prezent, însă, pentru că băuturile sunt consumate mai mult pentru gust, decât pentru rolul lor în digestie, și distincția între aperitive și digestive s-a atenuat semnificativ, ele fiind adesea servite complet invers. 


Dacă vei explora mai multe tipuri de băuturi digestive, vei găsi printre ele și vermutul. Ca regulă, și mai ales istoric vorbind, vermutul reprezintă un aperitiv clasic, cu o istorie ce îl ancorează puternic de această poziție. Vermutul are, însă, o particularitate: gustul dulce-amărui, dat de plante și condimente. Acesta îl face să se numere și printre aperitive, și printre digestive, având proprietăți digestive consacrate, indiferent că este consumat înainte ori după masă. 


Băuturile digestive au, așadar, un loc special la orice ocazie, alături de faimoasele aperitive. Dacă sunt consumate moderat și cu atenție, pentru a le alege pe cele adecvate momentului, pot îmbogăți orice experiență culinară și aduce mai multă bună dispoziție invitaților. 

3. Băuturi aperitive și digestive pentru fiecare masă


Deși distincția dintre aceste două tipuri de băuturi nu este întotdeauna ușor de făcut, poți învăța principiile pe care se bazează, pentru a le putea consuma pe cele potrivite, în funcție de context. Ca distincție principală, pe lângă momentul la care se consumă, cele două tipuri de băuturi se diferențiază după volumul de alcool și dulceață. Băuturile pentru aperitive sunt, de obicei, seci și nu foarte tari. Cele folosite ca digestive, dimpotrivă: au o concentrație de alcool mare, de peste 30%, și sunt dulci și foarte aromate. 


3.1. Băuturi aperitive și digestive pentru prânz


Băuturile alcoolice aperitive mai potrivite prânzului decât cinei sunt mai ușoare, cu un volum de alcool mai mic. Poți alege un cocktail ușor sau o băutură răcoritoare:

  • Mimosa este un cocktail aperitiv clasic, dar ușor, pe bază de vin spumant și suc proaspăt de portocale.

  • Spritz: poți opta pentru un Aperol Spritz, din Prosecco, Aperol și apă carbogazoasă, de regulă garnisit cu o felie de portocală, sau un Campari Spritz - din vin spumant, Campari și apă carbogazoasă. Dacă preferi Prosecco în loc de Campari, poți servi un Hugo Spritz, cu Prosecco, sirop din flori de soc, apă carbogazoasă și frunze proaspete de mentă sau busuioc. 


Aperolul este un lichior favorit pentru prepararea aperitivelor, pentru că aroma dulce-amăruie obținută din amestecul de plante și condimente oferă un gust deosebit cocktailurilor. 

Mimosa și spritz-ul sunt cocktailuri slab alcoolizate. Uneori, însă, având în vedere ora la care se servește prânzul, un vin alb sau o bere ușoară, în funcție de context, s-ar putea să fie mai adecvate. 

Cele mai populare sortimente de vin alb servite pe post de aperitiv la masa de prânz sunt Pinot Grigio și Sauvignon Blanc. Dacă vrei un vin roșu, Pinot Noir sau Shiraz sunt mereu opțiuni excelente. 


Întrucât băuturile aperitive și digestive pentru prânz, așa cum spuneam, nu sunt dintre cele mai tari, când alegi digestivele, orientează-te spre unul sau mai multe, după caz, dintre următoarele:

  • Limoncello: acest digestiv italian clasic, din coajă de lămâie infuzată în alcool, este nu doar un lichior delicios și aromat, ci și un stimulent pentru digestie. 

Se servește foarte rece, pentru a te bucura de un gust desăvârșit.

  • Grappa: este un distilat din tescovină, adică resturile strugurilor din care s-a extras mustul, pentru obținerea vinului. Este produs în mai multe regiuni din Italia, unde se bucură de o largă apreciere, inclusiv în diverse preparate culinare.

  • Amaro, dar unul mai slab. Acest lichior se obține din ierburi macerate în alcool, adesea cu zahăr, și este cunoscut pentru gustul amar caracteristic.

Servește-le reci, dar cu moderație, pentru că sunt mai tari decât aperitivele, iar ora zilei este în continuare una prea puțin înaintată pentru o concentrație ridicată de alcool. 

3.2. Băuturi digestive și aperitive pentru cină


Băuturile alcoolice aperitive pentru cină ar trebui să fie mai tari: un Martini sau un Negroni, de exemplu. Cinele sunt mese mai relaxate, de care te poți bucura în voie, așa că și băuturile vor fi mai complexe, având nevoie să fie savurate încet, puțin câte puțin. 

  • Martini: unul dintre cocktailurile clasice, servit în acel pahar inconfundabil și garnisit cu o măslină verde sau o fâșie de coajă de lămâie. Martini se prepară, de regulă, cu două măsuri de gin la una de vermut alb, sec, însă există și versiuni cu proporții diferite. De asemenea, unele persoane preferă vodca în locul ginului, așa că poți cere și un Martini în această versiune.  

  • Negroni: este un cocktail italian, pe bază de gin, vermut și Campari, servit cu o fâșie de coajă sau o felie de portocală. 

  • Lillet: este un aperitiv de origine franceză, obținut dintr-un amestec de vinuri și lichioruri citrice. Poate fi servit ca atare, sau în cocktailul numit Vesper, alături de gin și vodcă. La Vesper se folosește Lillet Blanc, pentru că are o aromă fructată, proaspătă, dar mai există Lillet Rouge, cu aromă de fructe de pădure și condimente.

  • Sherry: direct din Spania, acest vin fortificat este un aperitiv clasic, servit fie ca atare, fie alături de gustări sărate, precum nucile sau măslinele. Poate fi folosit și într-un cocktail deosebit, perfect pentru un început de seară, într-o combinație cu Lillet Blanc, un sirop pe bază de zahăr și suc proaspăt de grapefruit. 


În ceea ce privește băuturile alcoolice digestive de seară, ele sunt, în principal, cele clasice: brandy, cognac, whisky, dar bineînțeles că te poți delecta și cu un pahar de Amaro sau un lichior. Există, deci, 2 categorii principale:

  1. Cele clasice, adică distilatele, pe bază de ierburi: Grappa, Amaro, Jägermeister, Chartreuse, Fernet.

Jägermeister este o băutură digestivă germană ce se bucură de multă apreciere, fiind un digestiv preparat datorită amestecului unic secret de 56 de plante, printre care se numără anasonul, cardamomul, ghimbirul și scorțișoara. 

Chartreuse a apărut mulțumită călugărilor cartuzieni din Franța și conține peste 130 de plante și ierburi, rețeta fiind, ca și în cazul Jägermeister-ului, ținută secretă.

  1. Lichiorurile: băuturile pe bază de fructe. Nu doar Cointreau și Grand Marnier, ci și Triplu Sec, Peach Schnapps sau Crème de Cassis. Unele sunt pe bază de portocale, altele pe bază de piersici, coacăze negre și așa mai departe. Fiind vorba de fructe, preferințele fiecăruia vor avea un cuvânt important de spus în alegere.

Uneori, digestivele pot fi reprezentate de anumite cocktailuri, dar nu și în Italia. Acolo, digestivul este o băutură tare, servită extrem de rece și într-o cantitate foarte mică, simplă sau cu gheață.

4. Băuturi digestive: alcoolice sau non-alcoolice?

Termenul „băutură” trimite imediat, în mod obișnuit, cu gândul la alcool și băuturi spirtoase, cu un volum de cât mai multe grade. Însă nu neapărat o băutură digestivă conține alcool. 

Pentru cei care simt nevoia unei băuturi după o masă încărcată, dar care să nu conțină alcool, există numeroase variante pe care le au la dispoziție:

  • Limonada, citronada, sucul de citrice. Fie că alegi o simplă apă cu lămâie ori un suc proaspăt de portocale sau portocale și grapefruit, precum și alte variante similare, stimulează digestia și reduce inflamațiile din corp. O altă variantă, din aceeași categorie, este sucul de ghimbir. 

  • Kombucha. Este discutabilă, într-adevăr, menționarea acestei băuturi printre cele non-alcoolice, având în vedere faptul că procesul de fermentație prin care trec plantele utilizate în obținerea ei creează o concentrație de alcool de cel mult 0.5%. Procentul este mic, însă există, așa încât a spune că este o băutură complet non-alcoolică, ar fi eronat. În orice caz, kombucha este o băutură bogată în bacterii benefice pentru organismul uman și care ajută la digestie. 

  • Apa de cocos. Această băutură nu doar că facilitează digestia, dar are, în plus, un efect puternic hidratant și revigorant, fiind ideală de consumat după o masă copioasă. 

  • Ceaiurile (de mușețel, de anason, de mentă, de ghimbir, de fenicul etc.). Cu excepția cazului în care iubești ceaiurile, probabil nu te încântă această variantă la fel de mult precum celelalte, însă e bine să cunoști și această alternativă, pentru orice eventualitate. 


Fie că nu consumi alcool ca o alegere personală, fie că urmează să conduci sau ești sub tratament medicamentos, ori de câte ori simți că organismul tău are nevoie de ajutor pentru digestie, poți servi una dintre aceste băuturi după masă. 

De altfel, există studii care arată că băuturile digestive alcoolice, chiar și cele pe bază de plante, nu îmbunătățesc digestia, ci încetinesc procesul, din cauza conținutului ridicat de zahăr.



Așadar, acestea sunt motivele pentru care băuturile digestive sau aperitive, cu sau fără alcool, sunt nelipsite de pe mesele îmbelșugate. Unele potențează gustul preparatelor, altele sunt o experiență în sine. Servește-le alături de cei dragi, responsabil, atent și în cantități moderate, și bucurați-vă de timpul petrecut împreună, fără disconfortul abdominal tipic meselor copioase.



Sursă foto: pexels.com.