Vezi toată selecția vinurilor organice Fidora


Schimbarea

În 1974 proprietatea familiei a devenit teren de agricultură organică, conform testamentului lăsat de Guido Fidora. În vremurile acelea a fi organic nu era un trend iar acest termen nu era nici măcar asociat cu agricultura cum este în zilele noastre.

Chimicalele erau promovate ca fiind calea inovativă pentru a crește culturile pentru aproape un secol. Toată lumea părea că și-a uitat originile, adică miile de ani de producție fără chimicale. Nu erau cărți, nu erau studii, nu erau profesori care să explice cum să crești plante fără să folosești chimicale. Am învățat prin experiență. Astăzi, proprietatea Civranetta este cel mai vechi exemplu de mediu agricol din Italia în care se cultivă organic și cel mai vechi din regiunea Veneto. Plantele înfloritoare și câteva specii de animale sunt martori la felul în care o metodă de întreținere a agriculturii diferită poate să îmbunătățească condițiile de viață și chiar să schimbe lumea.

 

A fi organic

Pentru noi, a fi organic nu înseamnă numai a ne întoarce la principiile vechi, ci înseamnă a fi cu un pas înainte în ceea ce înseamnă calitate, sănătate, sustenabilitate și responsabilitate față de mediu. Din aceste motive, noi considerăm fundamental a îmbina cele mai noi tehnologii din acest sector împreună cu experiența moștenită de generațiile mai vechi. Viile noastre sunt cultivate conform a două concepte mari: evitarea chimicalelor și dezvoltarea biodiversității.

 

Fără chimicale

Agrochimicalele precum pesticidele, ierbicidele și fertilizatoarele chimice au un impact dramatic pentru mediu. Ele omoară speciile dăunătoare de plante și insecte dar și pe cele bune. Se infiltrează în sol și sunt conduse prin plante, poluează apa și aerul, le bem, le respirăm, le mâncăm. Chimicalele pot cauza deșertificarea solului și distrugerea biodiversității. Ele distrug plantațiile reducând inamicii lor naturali și orice altă amenințare. Asta nu se întâmplă în viile noastre. Substanțele sintetice sunt înlocuite de produse naturale de origine biologică și urmăm aceeași filozofie în cramă.

 

Biodiversitate

Biodiversitatea este cheia pentru a ajuta viile să își dezvolte “anticorpii”. Noi încurajăm evoluția și coexistența diferitelor specii de animale și plante în același habitat. Pentru a face acestea posibile, avem pajiști, garduri vii, dumbrăvi, iazuri, biotopuri ce caracterizează ferma și crează habitatul perfect pentru câteva specii sălbatice. De aceea, iepurii de câmp, vulpile, fazanii, rațele, stârcii, mistreții și alte specii trăiesc pe proprietatea noastră.


Abordarea noastră

Evitarea chimicalelor și dezvoltarea biodiversității nu este destul. Neavând nici o armă chimică ce să împiedice bolile sau insectele dăunătoare, singura cale este să le prevenim. Asta aduce viticultorul mai aproape de recoltă, având grijă de ele în fiecare zi. Hrănind terenul și tratând-ul cu multă grijă, vom culege cele mai bune roade. Strugurii noștri sunt unici încă de dinainte de a ajunge în cramă datorită devotamentului, perseverenței și experienței: am fost născuți și crescuți cu această mentalitate.

 

Vinuri organice

În opinia noastră, vinul este făcut pentru a fi savurat și pentru a-ți trezi niște emoții. Dorim ca toate vinurile noastre să aibe un gust excelent și să transforme orice ocazie într-una de neuitat. Vinurile organice sunt mai sănătoase decât cele făcute din struguri crescuți convențional. Sunt făcute cu dragoste, în conformitate cu practici care protejează mediul și oamenii care lucrează în procesul de producție. Vinurile noastre reflectă caracteristicile unice ale varietăților de struguri, geologia și climatul local.

 

Casele de vinuri

1.      Tenuta Collagu

Zona Valdobbiadene, provincia Treviso, una dintre cele mai bune soluri pentru creșterea strugurilor Glera.

 

2.      Tenuta Civranetta

Proprietate benedictină veche, pe un strat de sol caranto, lângă laguna venețiană. Cultură întreținută de familie de aproape un secol.

 

3.      Tenuta Fraune

În vârful dealurilor Fumane, în inima Valpolicella Classica, înconjurată de pădure.

 

4.      Tenuta Montorio

Sus pe dealurile Montorio, în nord-estul orașului Verona, departe de trafic, într-un spațiu proaspăt, ventilat și însorit.


 

1.      Tenuta Collagu

Zona Valdobbiadene este așezată printre dealurile de lângă Treviso, într-un punct median dintre Dolomite și marea Adriatică, o combinație favorabilă pentru factorii climatici.

Acest teren este în mod particular potrivit pentru producția de vin spumant și semi-spumant cu un buchet aromatic intens de note florale, caracter mineral și o aciditate ce îmbogățește prospețimea.

 

Fidora CollaguValdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut 0.75L


La moșia din Collagu, solul este compus din lut, gresie și marnă și a fost originar prin ridicarea fundului mării preistorice. Aici clima e proaspătă și cu variații bune a temperaturii, toate acestea ajutând Prosecco-ul Superiore să fie plin de viață cu arome elegante și fine. Strugurii sunt fermentați de două ori, astfel prima fermentare are loc după presarea lor, iar pentru a doua fermentare, care durează cel puțin 8 săptămâni folosesc metoda Charmat și are loc o dată ce vinul a fost stabilizat. Toate vinurile și spumantele produse de Crama Fidora au certificate ecologice și vegane, în conformitate cu standardele UE și NOP pentru producția de vin ecologic. Fidora Prosecco Valdobbiadene este foarte versatil ceea ce îl face să se potrivească cu o gamă largă de mâncăruri, reușind să combine personalitatea sa elegantă cu cea a ingredientelor.

Culoare: Galben pai deschis.

Miros: Arome bogate de măr și pere crocante completate cu nuanțe de citrice și flori albe.

Gust: Direct, mineral și foarte proaspăt

Temperatura de servire: 6 - 8 ° C

Asocieri gastronomice: Se poate servi alături de un aperitiv pe bază de pește sau legume, lângă preparate pe bază de paste sau orez, fructe de mare, pește la cuptor, dar și pe parcursul unei mese complete. Versatil fiind se potrivește perfect și alături de sushi sau bucătăria fusion.


Fidora Collagu Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Extra Dry 0.75L

 

Fidora Prosecco Valdobbiadene este foarte versatil ceea ce îl face să se potriveasca cu o gamă largă de mâncăruri, reușind să combine personalitatea sa elegantă cu cea a ingredientelor.

Culoare: Galben pai deschis

Miros: Buchet aromatic elegant cu note de măr și pere crocante completate cu nuanțe de citrice și flori albe

Gust: Delicat moale, uscat și foarte proaspăt.

Temperatura de servire: 6 - 8 ° C

Asocieri gastronomice: Se poate servi ca aperitiv sau alături de salate, aperitive pe bază de pește, crustacee și fructe de mare. Merită încercat alături de supe de fructe de mare, preparate din paste cu sosuri delicate de carne, brânzeturi cremoase, preparate din carne albă.

 

2.      Tenuta Civranetta

Ferma a fost transformată în agricultură organică în anul 1974 pentru a asigura biodiversitatea și echilibrul de mediu potrivit pentru producția de vin. Este o proprietate ce se întinde pe 160 de hectare ce conțin 80 de hectare de vii, cuibărite între garduri vii de pomi, pajiști, dumbrăvi și iazuri. Aceste biotopuri fac ferma să iasă în evidență și sunt favorabile pentru prezența de animale sălbatice.


Fidora Civranetta Prosecco DOC Rose Brut Nature 0.75L


Proprietatea Civranetta a fost întreținută în mod organic încă din anul 1974 iar actual certificată biodinamic Demeter. Mineralitatea neobișnuită a solului, situată lângă laguna venețiană, transmite un echilibru aromatic complex fiecărei boabe de strugure, în timp ce apropierea față de mare și a vânturilor le dă o sapiditate distinctivă, ce le îmbunătățește aroma. Prima fermentare are loc după ce strugurii au fost presați. A doua fermentare are loc după ce vinul a fost stabilizat, folosind metoda Charmat și aceasta durează cel puțin 10 săptămâni pentru a obține un perlaj fin.

Soi de struguri: Glera 90% , Pinot Nero 10%.

Culoare: Roz pal.

 

Miros: Buchet aromatic cu note de fructe dominate de măr, fructe de pădure și căpșuni împletite cu accente de flori albe și trandafir.

 

Gust: Fructat, parfumat, elegant, cu o persistență bună.


Temperatura de servire: 6 °- 8 ° C


Asocieri gastronomice: Ca aperitiv, alături de preparate din carne albă, crustacee, pește, brânzeturi ușoare.



 

Fidora Civranetta Prosecco DOC Brut 0.75L


Fidora Civranetta Prosecco DOC Brut este gustos, proaspăt și aromat.

 

Culoare: Galben pai deschis.

 

Miros: Buchet aromatic proaspăt și fructat cu note de măr și accente de flori albe.

 

Gust: Fructat și proaspăt cu aromă directă și persitentă. Un prosecco elegant și fin.

 

Temperatura de servire: 6 - 8 ° C

 

Asocieri gastronomice: Se potrivește perfect alături de un aperitiv gustos, alături de pește crud sau prăjit și lângă brânzeturi ușoare, preparate din carne albă.



 

Fidora Civranetta Prosecco DOC Extra Dry 0.75L


Fidora Civranetta Prosecco DOC Extra Dry este fructat, proaspăt, elegant și fin.

 

Culoare: Galben pai deschis.

 

Miros: Arome proaspete și fructate cu accente de mere aurii și note florale.

 

Gust: Fructat și proaspăt cu gust fin și arome persistente.

 

Temperatura de servire: 6 - 8 ° C

 

Asocieri gastronomice: Se poate servi alături de un aperitiv, lângă salate și legume la grătar sau alături de smochine, cartofi dulci și nuci prăjite.

 

 

Suntem certificați Demeter! În luna mai am obținut însfârșit certificarea Demeter pentru 300 din hectarele noastre și multe vinuri din colecția vintage 2019. Datorită faptului că organizația a recunoscut că lucrăm cu metode biodinamice de mulți ani și că proprietățile noastre sunt un organism care se poate întreține singur, cu plante, animale și că ne producem singuri produsele. Următoarele două vinuri Pinot Grigio au gost certificate Demeter!



 

Fidora Civranetta Amphora Pinot Grigio DOC 0.75L


Pasiune transmisă din generație în generație pentru obținerea de vinuri deosebite se simte și în această creație deosebită. Fidora Civranetta Amphora este un vin realizat din selecția celor mai buni struguri Pinot Grigio. Aceștia sunt recoltați manual și sunt fermentați în Amfore de teracotă italiană folosind doar drojdia “indigenă” din propriul terroir al podgoriei. Vinul se maturează timp de 4 luni. Vinul poate conține sediment, deoarece nu este filtrat și nu se utilizează agenți de limpezire înainte de îmbuteliere. 

 

Culoare: Portocaliu cu nuanțe de trandafir

 

Miros: Buchet complex cu indicii de fructe uscate dominate de caisă, piersică și fructe de pădure completat cu note pământești și accente de nuci.

 

Gust: Arome proaspete, un echilibru frumos cu taninuri asemănătoare vinurilor roșii.

 

Asocieri gastronomice: Alături de fructe de mare, salată, platou de brânză, alături de mâncare asiatică picantă.



 

Fidora Civranetta Lignum Pinot Grigio DOC 0.75L


La moșia Fidora vinul este făcut pentru a fi savurat și pentru a transmite emoții. Fidora Civranetta Lignum este un vin realizat din selecția celor mai buni struguri Pinot Grigio. Aceștia sunt recoltați manual și sunt macerați în cuve din oțel inoxidabil. Acest sortiment este maturat în butoaie de 500 litri din lemn de stejar francez pentru o perioadă de 10 luni, de unde dobândește bogăția și textura cremoasă. Fidora Civranetta Lignum Pinot Grigio este expresia perfectă a vinului unde clima mediteraneană și unicitatea terroir-ului aproape de laguna venețiană își pun amprenta.   

 

Culoare: Galben auriu.

 

Miros: Buchet aromatic care amintește de piersici albe coapte, pere și mușețel completat cu note dulci de vanilie și accente de stejar.

 

Gust: Un echilibru frumos cu o textură caldă cu note de pere cremoase, litchi și ușoare accente de stejar. Proaspăt, uscat și mineral.

 

Asocieri gastronomice: Ideal ca aperitiv, alături de preparate din carne albă, preparate din pește, salate, brânzeturi.

 

 

    3.      Tenuta Fraune


Valpolicella Classica este inima zonei Tenuta Fraune și include văile Fumane, Marano și Negrar, plus municipalitățile San Pietro în Cariano și SantAmbrogio.

Proprietatea noastră este situată într-un loc numit Fraune, în vârful dealurilor închizând valea Fumane, 500-600 de metri peste nivelul mării. Solul este compus din roci de calcar stratificate. Valea Fumane produce vinuri corpolente cu zahăr rezidual și note florale. Vinuri fine cu potențial de îmbătrânire foarte bun.

Fidora Tenuta Fraune Amarone della Valpolicella Classico DOCG 0.75L


Fidora Tenuta Fraune Amarone della Valpolicella Classico este realizat printr-o tehnică unică numită “appassi-mento”, care se folosea încă în perioada romană. Acest sortiment are în compoziție cei mai buni struguri Corvina, Corvinone și Rondinella. Strugurii sunt uscați în mod natural timp de 3 luni pierzând 40-50% din greutatea lor inițială. În luna ianuarie sunt fermentați timp de 2 săptămâni, urmând maturarea pentru o perioadă de 42-50 de luni în butoaie din lemn de stejar francez. Dupa acest proces vinul este învechit în sticlă minim 6 luni. Se recomandă decantarea câteva ore înainte de a se consuma.

 

Culoare: Roșu rubin intens.

 

Miros: Buchet complex cu note de prune roșii coapte completat cu accente de condimente și fructe uscate.

 

Gust: Cald și intens cu un caracter robust și un finisaj curat.

 

Asocieri gastronomice: Ideal alături de preparate din carne de miel, preparate din carne de vânat, brânză maturată, alături de mâncăruri asiatice și preparate picante din Orientul Mijlociu.



 

4.     Tenuta Montorio

Proprietatea noastră este localizată pe dealuri în valea Montorio, la nord-est de orașul Verona. Acest loc, liniștit și depărtat de oraș, este chiar la picioarele munților Lessini. Este un mediu fresh, ventilat și însorit, cu expunere sud-estică.

Această vale a fost dedicată producției de vin și ulei de măsline încă din perioada Imperiului Roman. Viticultura a produs mereu rezultate de calitate, cu un talent evident pentru producția de vinuri seci din struguri parțial uscați.

Vinurile au arome complexe, cu note fructate și o structură puternică.

 

 

Fidora Monte Tabor Valpolicella DOC 0.75L


Dacă soiul Rondinella se dovedește a fi deosebit de important pentru nuanțele de culoare pe care le conferă, Corvina și Corvinone sunt bogate în polifenoli și taninuri, își exprimă tot ce este mai bun în structură.

Culoare roșu-rubin.

Arome de cireș, trandafir și o ușoară notă de piper.

Gust proaspăt, uscat, ușor tanic și plin de viață.

Temperatura de servire: 18-20°C.

Asocieri gastronomice: ideal pentru bucătăria mediteraneana, supe, carne albă, pește la grătar și aperitive.


Fidora Monte Tabor Valpolicella Ripasso DOC 0.75L


Valpolicella Ripasso DOC se obține printr-o a doua fermentație a vinului Valpolicella în contact cu rezidurile de Amarone. Acest proces durează 15 până la 20 de zile și este urmat de un 24 luni de imbatranire in stejar francez. Comparativ cu Valpolicella, este mai structurat si are un nivel mai mare de longevitate, conținutul de alcool este mai mare, aciditatea mai scăzută, rotunjimea mai marcată și valorile substanțelor și extractelor fenolice sunt mai mari.

Culoare roșu rubin cu nuanțe de granat.

Arome de cireș negru și fructe roșii, cu ușoare sugestii de fructe coapte.

Gust armonic, uscat și catifelat.

Temperatura de servire: 18-20°C se recomandă deschiderea sticlei cu o oră înainte de a o consuma.

Asocieri gastronomice: carne la grătar, cu mâncăruri condimentate și brânză semi-dură.


Fidora Monte Tabor Amarone della Valpolicella DOCG 0.75L


Amarone della Valpolicella DOCG este obținut cu o tehnică unică, care a fost folosită încă de pe vremea romanilor, numit „ofilire”. Strugurii se usucă în mod natural timp de 3 până la 4 luni. În timpul procesului de uscare, strugurii se deshidratează pierzând 40-50% din greutatea lor inițiala, cu o concentrare consecventă a tuturor substanțelor lor. În luna ianuarie, strugurii suferă de „zdrobire” iar acest proces de fermentare durează o lună. Maturizarea este completată în barriques de stejar francez și tonneaux pentru o perioada care poate varia de la 42 la 50 de luni. Apoi vinul îmbătrânește în sticlă timp de un an.

Culoare: roșu-rubiniu- intens cu nuanțe de granat.

Arome complexe de cireșe negre uscate, gem de mure, lemn dulce, nucșoară.

Gust uscat, cald și intens, cu un caracter viguros și un finisaj plăcut curat.

Temperatura de servire: 18-20°C se recomandă deschiderea sticlei cu o oră înainte de a o consuma.

Asocieri gastronomice: carne la grătar, brânză bine maturată. Interesant și în asocierea cu arome dulci-acrișoare tipice bucătariei asiatice și din Orientul Mijlociu.