Bere artizanală – ce este, cum se fabrică și câte tipuri există + cum se servește această băutură alcoolică
În ultimii ani, berea artizanală a devenit o băutură tot mai populară în întreaga lume, fiind consumată atât de persoanele de gen masculin, cât și de reprezentantele genului frumos, datorită accentului pe care îl pun berarii artizanali din fabrici pe aromele noi și pe tehnicile variate de fabricare a berii. Pentru a afla cele mai importante informații despre acest subiect, cum ar fi ce este berea artizanală, cum se fabrică, dar și de câte tipuri este aceasta, citește acest articol până la final. În plus, în acest fel vei putea descoperi și cum se servește berea artizanală, astfel încât să știi exact cum trebuie să consumi acest produsul la tine acasă, după ce îl vei achiziționa din magazinul tău preferat.
Cuprins:
Bere artizanală: ce este berea artizanală, ce înseamnă și cum a luat naștere?
Tipuri de bere artizanală pe care orice băutor de bere trebuie să le cunoască
Cum se fabrică berea artizanală?
Despre bere artizanală: cum se servește?
1. Bere artizanală: ce este berea artizanală, ce înseamnă și cum a luat naștere?
Cel mai probabil, orice persoană adultă a fost curioasă să încerce, măcar o dată în viața, ce gust are o bere artizanală. Dacă nu ai făcut-o până acum, atunci urmează să afli de ce trebuie să faci acest pas! Însă, te-ai întrebat vreodată ce este, cu adevărat, berea artizanală sau ce alte informații trebuie să deții despre aceasta?
Pentru început, este important să știi că, în ultimii ani, berea artizanală a devenit din ce în ce mai populară în rândul oamenilor din toate colțurile lumii. De aceea, este esențial ca orice consumator să aibă o bază de cunoștințe despre această băutură alcoolică renumită. În rândurile de mai jos vei putea afla, dacă ești un băutor de bere curios, toate informațiile de care ai nevoie despre berea artizanală!
Ce este berea artizanală?
Dorești să achiziționezi o bere artizanală, însă nu ești 100% sigur ce este? Sau, poate, nu deții suficient de multe informații despre acest topic, deși ai consumat în trecut o astfel de băutură? Indiferent de situație, acum este momentul să descoperi răspunsurile pe care le cauți! Cu toate că nu există o definiție standard, berea artizanală poate fi descrisă ca fiind o băutură alcoolică făcută, de obicei, din ingrediente tradiționale, precum cereale, hamei, malț, apă și drojdie de înaltă calitate, folosind tehnici de preparare nemecanizate, în fabrici de bere independente, de mici dimensiuni. Uneori, producătorii includ și alte elemente suplimentare din dorința de a căpăta un plus de gust, cum ar fi diferite tipuri de fructe.
Ce înseamnă „bere artizanală”?
În limba engleză, berea artizanală se traduce astfel: „craft beer”. Mai mult, primul termen al acestei denumiri se presupune că provine din engleza veche de la cuvântul „craeft”, care înseamnă putere/îndemânare.
Însă, termenul compus a fost inventat doar la mijlocului anilor 1980, de Seattle Post-Intelligencer Vince Cottone, în perioada de succes a microberăriilor din S.U.A. La scurt timp după, cronicarul a explicat că expresia aleasă de el descrie o mică fabrică de bere artizanală, cu produse comercializate la nivel local, care folosește metode și ingrediente tradiționale.
Cum a luat naștere berea artizanală?
Cu toate că se presupune că berea artizanală există de secole întregi, un bărbat pe nume Jack McAuliffe este cel responsabil de răspândirea meșteșugului berii pe care cu toții îl cunoaștem în zilele noastre. La momentul acela, servind marina americană, a fost trimis în Scoția, unde a învățat să producă bere, așa cum obișnuiau localnicii. Întors în S.U.A, a renunțat la slujba pe care o avea și și-a deschis o nouă afacere, prima microberărie americană, în California, în jurul anului 1976. Astfel, din ce în ce mai mulți antreprenori au fost inspirați de această idee și și-au deschis propriile afaceri cu bere artizanală, răspândindu-se, mai apoi, și în străinătate.
2. Tipuri de bere artizanală pe care orice băutor de bere trebuie să le cunoască
De ce a devenit berea artizanală atât de populară în ultima perioadă peste tot în lume? Motivul este simplu: datorită calității superioare și, firește, a aromei unice create de berari artizanali care pun suflet în rețetele lor. Însă, asta nu este tot! Spre deosebire de berarii obișnuiți, berarii artizanali sunt mult mai creativi și au capacitatea de a lansa în mod regulat noi tipuri de beri artizanale unice, spre deliciul consumatorilor de bere. Astfel, oricine poate să-și găsească o astfel de băutură alcoolică cu o aromă pe gustul lor, chiar și într-o variantă fără alcool.
Într-adevăr, există o mulțime de rețete de beri artizanale foarte vechi, create de berari artizanali pricepuți, din dorința de a concepe băuturi alcoolice unice și extrem de delicioase. Acest lucru nu se poate spune și despre berile obișnuite, din comerț, fabricate pe baza unor tehnici de preparare moderne din care rezultă un gust mai uniform. Însă, pentru a sesiza diferența dintre aroma unei beri artizanale revoluționare și cea a unei beri obișnuite, trebuie să le încerci pe ambele. Doar așa poți face o comparație și, mai mult ca sigur, te vei îndrăgosti de gustul unic al berii artizanale.
Tipuri de bere artizanală
În ziua de azi, există o mulțime de tipuri de bere artizanală, care mai de care mai gustoasă, spre care merită să-ți îndrepți atenția. Câteva dintre cele mai cunoscute la nivel mondial sunt American Lager, Vienna Lager, Japanese Rice Lager, German Pilsner, dar și multe altele. Lista poate continua cu ușurință, deoarece sunt disponibile mai multe tipuri decât îți poți imagina.
Oricum, la bauturialcoolice.ro vei găsi o gamă variată de produse, de la cele mai vândute branduri de pe piață, la prețuri de neratat, de depozit. Bineînțeles, aici, pe lângă băuturi spirtoase, precum whisky, cognac, vodka, gin, rom, brandy, lichior, tequila, dar și altele, vei putea observa și diferite tipuri de beri artizanale excepționale. Nu trebuie să îți faci griji în ceea ce privește procesul de achiziție al băuturilor preferate, deoarece poți plasa o comandă rapid direct de pe site-ul nostru, iar echipa noastră se va ocupa de restul, astfel încât să intri în posesia pachetului cât mai repede posibil! Așadar, dacă ești în căutarea unei beri care să fie unică din punct de vedere al gustului, cu o aromă proaspătă, atunci berea artizanală este cea mai bună opțiune pentru tine!
3. Cum se fabrică berea artizanală?
Ești în căutarea răspunsului la întrebarea „cum se fabrică berea artizanală”? În această situație, este important să afli cât mai repede răspunsul pe care îl cauți, pentru a putea achiziționa această băutură alcoolică cât mai repede posibil și, astfel, să savurezi gustul inedit care îți va încânta papilele gustative de fiecare dată.
Deci, așa cum a fost specificat în rândurile de mai sus, berea artizanală este un produs rezultat în urma unei combinații complexe de ingrediente tradiționale, cum ar fi malț, hamei și drojdie, în care pot fi incluse și altele noi, precum diferite tipuri de fructe, în proporții atent alese. Pentru a atinge un standard înalt de calitate, berarii artizanali folosesc tehnici tradiționale de preparare a berii, iar în unele cazuri un mix cu cele moderne.
Totodată, datorită atenției deosebite pe care o acordă berarii artizanali fiecărui detaliu ce ține de acest produs, berea are o aromă mai complexă decât cea obișnuită, produsă în masă în fabricile de bere uriașe.
Prin urmare, dacă erai curios să descoperi cum se face berea artizanală și, eventual, cu ce se diferențiază de cea obișnuită, acum ai aflat ceea ce te interesa. Deopotrivă, mai există multe informații despre berea artizanală pe care trebuie să le descoperi, prezente în următorul capitol.
4. Despre bere artizanală: cum se servește?
Conform spuselor specialiștilor din domeniu, berea artizanala trebuie păstrată mereu la rece, regulă care nu se aplică, spre exemplu, la băuturile răcoritoare. De ce? Întrucât toată munca berarilor artizanali se poate pierde, în doar câteva minute, dacă produsul respectiv nu este ținut în condiții optime, așa cum este prevăzut. De aceea, pentru a beneficia de cel mai bun gust, trebuie să ții cont de următoarele sfaturi: această băutură alcoolică trebuie să fie păstrată departe de lumină, dar și de temperaturi care se schimbă constant.
În mod ideal, pentru a-și păstra calitatea, berea artizanală ar trebui depozitată într-un loc cu o temperatură în jur de 6 grade Celsius și unde nu există o sursă puternică de lumină. În plus, consumatorii trebuie să aibă mare grijă la modul în care grupează berile în frigidere, deoarece fiecare produs are o anumită temperatură recomandată de depozitare, ceea ce înseamnă că se impune o documentație legată de acest subiect.
Prin urmare, pentru a evita posibilele daune cauzate de o lumină și o temperatură neadecvată, este esențial ca produsele de acest tip achiziționate să fie păstrate în condiții optime până în momentul consumului lor. Astfel, te vei putea bucura de o bere calitativă, cu un gust de excepție, așa cum meriți!
Cu ce feluri de mâncare merge excelent berea artizanală?
Cei care doresc să savureze o bere artizanală după o zi lungă la muncă în locul unei băuturi energizante ori care urmează să organizeze o petrecere la ei acasă trebuie să cunoască care sunt preparatele cele mai potrivite pentru a fi servite alături de această băutură alcoolică. Așadar, pentru a face combinații spectaculoase, care să încânte gusturile chiar și celor mai exigenți degustători, servește berea artizanală împreună cu următoarele feluri de mâncare:
Brânză;
Mezeluri;
Fructe;
Sushi;
Chipsuri;
Pizza.
Evident, produsele enumerate sunt doar câteva dintre cele pe care trebuie să le deții în propria bucătărie, pentru a le avea la îndemână la ocaziile speciale, dar și în momentele în care dorești să te simți bine. Totuși, în cazul în care urmează să planifici o adunare la tine acasă, în viitorul apropiat, aprovizionează-ți stocul și cu alte tipuri de băuturi preferate în rândul doamnelor și domnilor, incluzând, de asemenea, în meniu, apă plată și minerală, suc, ceai și, de ce nu, câteva beri fără alcool. Nu uita de băuturile spumante, nelipsite de la petreceri, și nici de champagne de copii, preferată de micuți. Asigură-te că ai mereu la dispoziție băuturi de înaltă calitate, proaspete și aromate, de diferite, astfel încât fiecare să poată consuma ceva pe gustul lor!
În concluzie, berea artizanală este o băutură apreciată în foarte multe colțuri ale lumii, care se remarcă prin calitatea înaltă, dar și prim aroma desăvârșită. În ultimii ani, această băutură a devenit extrem de populară în rândul oamenilor, ceea ce înseamnă că merită și tu să guști măcar unul dintre tipurile existente, dacă nu ai făcut-o deja. Așadar, ia în considerare toate informațiile din acest articol pe care orice consumator de bere trebuie să le cunoască și lasă-te fermecat de gustul deosebit al berii artizanale!
Surse foto: Freepik.com, Pexels.com
Lasa un comentariu