Oamenii produc și savurează vinul de peste 8000 de ani, așa că ar fi normal ca această băutură pe bază de struguri să fie ușor de savurat și fără stres, nu-i așa?

Din păcate, nu este întotdeauna așa. Educația în domeniul vinului acoperă o mare cantitate de informații, de la tipurile de struguri la regiunile geografice și la profilurile de aromă. În timp ce unii băutorii adoră să se priceapă la nuanțele și detaliile acestui subiect, alții se pot simți puțin copleșiți atunci când intră într-un magazin de profil pentru a alege un vin.


Deși nu există nicio limită a cantității de informații pe care o puteți acumula, câteva linii de bază vă vor ajuta să vă direcționați experiența de cumpărare și vă vor permite să puneți mâna pe o sticlă care se potrivește gusturilor și preferințelor dumneavoastră.

Oricât de vastă ar fi lumea vinului, majoritatea vinurilor pot fi clasificate în cinci categorii principale: vinuri roșii, albe, rosé, spumante și vinuri fortificate și desert. Mai jos, veți găsi o trecere în revistă a acestor categorii, cu o defalcare a 28 de tipuri de soiuri populare.


De ce este important să cunoaștem diferitele tipuri de vin?


"Cel mai bun mod de a învăța despre vin este să îl abordezi ca pe o limbă", spune educatorul de vinuri Caroline Conner. "Poți să o înveți singur, dar fără suficientă practică în viața reală, este greu să ajungi undeva. Știind ce degustați și de ce, vă poate ajuta de-a lungul călătoriei dumneavoastră în domeniul vinului în mai multe moduri:


Dezvoltându-vă palatul: Este posibil să fi auzit termenul "palat" menționat de către băutorii de vinuri, dar acesta se referă de fapt doar la simțul gustului, care poate fi dezvoltat prin simpla degustare. Cu cât experimentați mai multe arome, cu atât mai sofisticat va deveni palatul dumneavoastră, deoarece veți înțelege cum diferă elementele gustative unele de altele și cum lucrează împreună pentru a crea arome de neuitat.


Descoperiți asocierile dintre mâncare și vin: Vinul și mâncarea se potrivesc în mod natural unul cu celălalt, iar atunci când vă dați seama ce vinuri se potrivesc cel mai bine cu ce feluri de mâncare (în funcție de propriul dumneavoastră palat), atunci vă puteți duce experiențele gustative la un alt nivel.


Dobândirea unei perspective globale asupra vinului. Oricât de banal ar suna, chiar puteți "călători prin lume" degustând vinuri din diferite țări, continente și regiuni. Învățarea despre condițiile climatice și despre solul dintr-o anumită țară vă poate ajuta să înțelegeți cum vinurile din acea zonă își dezvoltă aromele. Dacă acordați atenție asocierilor obișnuite dintre vinul și mâncarea din acea țară, veți afla cum să vă bucurați cel mai bine de sticlele pe care le alegeți.


Cum să vorbim despre vin?


Deoarece aromele sunt atât de subiective, este ușor să respingem termenii de degustare, considerându-i pretențioși și mai puțin folositori. Cu toate acestea, înțelegerea câtorva fraze de bază vă poate oferi tot vocabularul de care aveți nevoie pentru a descrie vinurile care vă plac (și pe cele care nu vă plac ;). Pentru a vă ajuta să începeți, iată câteva cuvinte despre vin folosite în mod obișnuit:


Sec (dry): se traduce, în esență, prin "nu este dulce". Vinurile seci nu conțin zahăr rezidual din procesul de fermentare (sau, dacă conțin, este într-o cantitate foarte mică). Vezi selecția aici.

Feudi Salentini 125 Bianco Organic Puglia IGP 0.75L

Feudi Salentini Tre Cuori Rosa di Primitivo Puglia 0.75L

Feudi Salentini Collezione 53 Old Vines Negroamaro del Salento IGP 0.75L

Demi-sec (off-dry): un vin "demi-sec" prezintă o cantitate mică de zahăr rezidual, care îi conferă o dulceață ușoară. Termenul francez pentru off-dry, "demi-sec", este, de asemenea, utilizat frecvent în cadrul degustărilor de vinuri și pe etichetele sticlelor. Vezi selecția aici.

Tohani Siel Cuvee Fume 0.75L

Tohani Valahorum Summer Wine Rose 0.75L

Apriori Maestro Secret Blend Reserve 0.75L

Dulce (sweet): cunoscut și sub numele de vin desert - conține cantități semnificative de zahăr rezidual și are o dulceață pronunțată în aromă. Vezi selecția aici.

Tohani Arum Tamaioasa Romaneasca 0.375L

Tohani Flori De Gheata Busuioaca 0.375L

Tohani Wine Chocolate Sweet Cupaj Rosu 0.75L

Torrevento Dulcis in Fundo Dolce Moscato di Trani DOC 0.5L

Baricat (oaky): Multe vinuri roșii și anumite vinuri albe sunt supuse unui proces de învechire în butoaie de stejar, iar butoaiele respective conferă vinului o aromă lemnoasă și prăjită. Cu cât vinul petrece mai mult timp în butoaiele de stejar, cu atât mai puternică va deveni aroma de "stejar". 

Feudi Salentini Domina Chardonnay Puglia IGP 0.75L

Girboiu Bacanta Barrique Merlot DOC 0.75L


Corpolent (full-bodied): Acesta este un termen utilizat în general pentru a descrie vinurile roșii și se referă atât la aroma vinului, cât și la textura acestuia. Un vin corpolent se mândrește cu arome bogate și complexe, cu o textură robustă care vă îmbracă gura și limba și (în majoritatea cazurilor) cu un conținut de alcool mai mare decât un vin cu corp ușor sau mediu.

Taninos: Taninurile sunt compuși naturali care se găsesc în struguri  (în special în pielițele strugurilor). Acești compuși influențează textura vinului în gură; senzația de uscăciune pe care o puteți simți atunci când beți un pahar de vin roșu este influențată de taninuri. Acestea există atât în vinurile albe, cât și în cele roșii, dar deoarece vinurile roșii sunt produse și învechite cu pielițele strugurilor încă în contact, structura taninică a vinurilor roșii tinde să fie mai proeminentă.

Marea majoritate a vinurilor produse la nivel mondial utilizează strugurii ca ingredient de bază. Strugurii de vin diferă de "strugurii de masă" destinați consumului; aceștia sunt de obicei mai mici, mai suculenți și mai acizi. Majoritatea strugurilor de vin sunt din specia vitis vinifera, un stil de struguri cultivat special pentru producția de vin.

Unele vinuri sunt denumite după stilul de strugure folosit pentru producerea lor; "Chardonnay", "Cabernet Sauvignon" și "Pinot Noir" sunt exemple de struguri care dau adesea numele vinurilor. Cu toate acestea, unele vinuri își iau numele de la regiunile în care sunt produse. Vinurile franceze se remarcă în special prin: "Champagne", "Bordeaux" și "Burgundia" se încadrează în tema "vinurilor care poartă numele regiunilor".

Acum că știți cum se vorbește despre vinuri, să trecem la vinurile în sine. Mai jos sunt multe dintre cele mai populare stiluri de vinuri pe care le veți găsi în magazine și restaurante.


Vinuri Roșii - Vezi selecția

Merlot

Merlot este un strugure roșu care se cultivă în Europa, America de Sud, Africa, Australia și Statele Unite. Potrivit lui Conner, "unele dintre cele mai bune vinuri din lume" sunt Merlot. Este plin de prune și suculent, și un pic mai moale decât Cabernet [Sauvignon], cu care este adesea amestecat. Are un gust delicios alături de mezeluri, legume prăjite și chiar cheeseburgeri.

Tohani Principele Radu Merlot 0.75L

Cabernet Sauvignon

Ca și Merlot, Cabernet Sauvignon poate crește într-o mare varietate de regiuni și, prin urmare, este o sticlă ușor de cumpărat de la orice magazin de vinuri. În ceea ce privește aroma, Cabernet Sauvignon este corpolent și sec. Cabernet Sauvignon este mai "mare" decât Merlot și are o mulțime de taninuri. Este extrem de popular și puteți găsi exemple uimitoare în întreaga lume.
Apaltagua Gran Verano Cabernet Sauvignon 0.75L

Pinot Noir

Pinot Noir este foarte iubit, deoarece este unul dintre rarele vinuri roșii mai ușoare, dar are tone de aromă și complexitate. Este cel mai renumit din Burgundia, dar există Pinot grozav peste tot, cum ar fi în Oregon, Noua Zeelandă și chiar în Germania. Pinotul este pretențios și nestatornic, este predispus la boli și prosperă doar în anumite climate. Trebuie să fii un vinificator bun pentru a obține ce e mai bun din el, în orice condiții! De aceea este atât de apreciat, pentru că atunci când este bun, este bun, iar vinificatorul a luat acești struguri din locul potrivit, i-a tratat cum trebuie și i-a făcut să te încânte.

Issa Pinot Noir 0.75L

Syrah/Shiraz

Vinurile obținute din acest strugure roșu pot purta două denumiri, în funcție de locul în care sunt cultivați strugurii și de locul în care sunt produse vinurile. În regiunea Rhȏne Valley din Franța, aceste vinuri se numesc Syrah, dar în Australia sunt cunoscute sub numele de Shiraz. În ambele cazuri, veți găsi un vin roșu bogat, cu nuanțe profunde, cu note puternice de fructe de pădure și taninuri înalte.

Rasova Imperfect Rose Syrah 0.75L

Zinfandel

La fel ca Syrah/Shiraz, strugurii Zinfandel produc vinuri roșii "mari", cu multă prezență scenică. Notele de fructe negre, tutun și piele sunt frecvente atunci când se degustă Zinfandel. Este un strugure popular în podgoriile din California (și, într-adevăr, cea mai mare parte a Zinfandelului este cultivată în Golden State), dar îl puteți găsi și în Italia, Africa de Sud și Noua Zeelandă.

Epicuro Italian Zinfandel Rosso 0.75L

Gamay

Strugurele Gamay este poate cel mai bine cunoscut ca fiind principalul strugure folosit pentru a face Beaujolais. Produse în Franța, vinurile Beaujolais sunt îndrăgite pentru textura lor ușoară, aciditatea ridicată, taninurile scăzute și aromele de fructe strălucitoare. În fiecare noiembrie, prima lansare a sticlelor de Beaujolais (cunoscută sub numele de "Beaujolais Nouveau") face o mare vâlvă pe piața vinului atât în SUA, cât și în restul lumii.


Sangiovese

Dacă ați savurat vreodată un pahar de Chianti la un restaurant italian, atunci ați experimentat strugurii Sangiovese. Acest strugure de culoare roșu-violet produce multe stiluri de vinuri fabricate în întreaga Italie, toate remarcabile pentru corpul lor mediu, taninurile mari, aromele de fructe roșii și note de condimente. Dacă aveți nevoie de un vin pe care să îl serviți la o cină cu sos roșu, atunci Sangiovese vă va face cinste.

Casa Bottega Il Vino dei Poeti Brunello di Montalcino DOCG 0.75L

 

Vinuri Albe - Vezi selecția


Chardonnay

Chardonnay este un adevărat strugure de vinificator; poate face de toate. Mulți oameni cred că nu le place pentru că tot ce au încercat este Chardonnay-ul mamei lor din anii '90, cu iz de stejar și floricele de porumb cu unt. Acest stil încă există, dar nu mai este foarte la modă, așa că este ușor să găsești Chardonnay cu mai puțin stejar, mai multe fructe și mai mult echilibru.

Ca Di Rajo Chardonnay 0.75L

Sauvignon Blanc

Acest strugure alb este renumit pentru vinurile ușoare, cu aciditate curată și fructuozitate pronunțată. Sauvignon Blanc se bazează pe fructe. Are două stiluri principale: versiunea superintensă cu arome de fructul pasiunii, care provine din Noua Zeelandă, și stilul francez mai reținut și mai ierbos din Sancerre. Există și Sauvignon Blanc grozav din Chile și din SUA.

Apaltagua Gran Verano Sauvignon Blanc 0.75L

Riesling

Strugurii albi sunt, de obicei, mai ușor de cultivat în zonele cu climă mai rece decât strugurii roșii, iar Riesling, care provine inițial din Germania, servește drept exemplul perfect. Vinul Riesling este foarte versatil; poate fi dulce, sec, liniștit, spumant și orice altceva între ele. Aromele sale fructate și florale tind să se potrivească bine cu carnea albă, peștele și orice lucru picant.

Gitana Manastire Rohrbach Riesling Cru 0.75L

Pinot Grigio/Pinot Gris

Cunoscut sub numele de Pinot Grigio în Italia și Pinot Gris în Franța, acest strugure alb produce un vin foarte accesibil și popular, cu note de citrice, aciditate zemoasă și un curent plăcut de mineralitate. Alături de un platou de fructe de mare proaspete sau de un platou de brânzeturi, Pinot Grigio/Pinot Gris strălucește cu adevărat.

Lacerta Pinot Gris 0.75L

Gewürztraminer

Strugurii Gewürztraminer sunt originari din Germania, iar vinurile obținute din acest strugure tind să aibă arome de fructe, precum caise și pere, alături de note ierboase. În SUA, Gewürztraminer se dovedește a fi deosebit de popular de Ziua Recunoștinței, datorită faptului că aromele blânde de fructe și de plante ale vinului se potrivesc perfect cu curcanul, umplutura și toate garniturile.


Chenin Blanc

Cultivat în mod obișnuit în Valea Loarei din Franța și în Africa de Sud, strugurii Chenin Blanc se transformă într-un vin alb cu corp ușor, cu o tărie atrăgătoare și ușor de asortat cu o varietate de feluri de mâncare. Încercați-l cu brânzeturi moi din lapte de vacă, cum ar fi brie, sau cu legume la grătar sau la cuptor.


Albariño

Dacă sunteți un fan al Sauvignon Blanc, dar doriți un vin alb cu o prezență și mai mare de fructe, atunci Albariño, un stil de vin originar din Spania, ar putea fi perfect pentru dumneavoastră. Albariño este un alb cu un corp mediu, ceea ce înseamnă că funcționează foarte bine ca vin alimentar. Asortați-l cu crustacee, carne albă sau o salată de intrare.


Vinuri Rose - Vezi selecția

Contrar credinței populare, majoritatea vinurilor rosé nu sunt obținute prin combinarea sucului de struguri albi cu suc de struguri roșii. În schimb, acestea sunt obținute prin îndepărtarea pieliței strugurilor roșii după o scurtă perioadă de timp, rezultând un vin ușor, răcoritor și cu o nuanță frumoasă de roz.


Rosé provensal

Unele roséuri sunt realizate cu un singur tip de struguri roșii, dar multe dintre ele - cum ar fi mega-popularele rosé roz pal care provin din Provençe, Franța - provin dintr-un amestec de struguri. Vă îndemnăm să acceptați vinurile de amestec, cum ar fi vinurile rosé Provençe. Multe dintre faimoasele vinuri europene sunt amestecuri, și cu atât mai bine! Amestecul face parte din arta vinificației și, mai ales în contextul în care schimbările climatice perturbă podgoriile, va continua să fie important pentru a obține vinuri echilibrate.

Chateau d’Esclans Whispering Angel 0.75L

Miraval Cotes de Provence Rose 0.75L

Zinfandel Rosé

Zinfandel rosé a avut o reputație proastă timp de mulți ani din cauza percepției "Zinfandelului alb" ca fiind prea dulce și nu foarte nuanțat. Cu toate acestea, în prezent puteți găsi pe piață o mulțime de Zinfandel rosé de calitate, iar multe dintre ele prezintă o dulceață delicată care le face un partener excelent pentru mâncăruri la grătar sau somon la grătar.

Epicuro Italian Zinfandel Rose 0.75L

Grenache Rosé

Grenache este unul dintre strugurii cel mai des utilizați în amestecul de rosé provensal, dar puteți găsi și roséuri obținute exclusiv din acest strugure roșu. Grenache explodează cu arome de fructe de vară, cum ar fi căpșuni și pepene verde, și sunt delicioase cu salate Caprese, vinete la grătar și mâncăruri mediteraneene.

Lindemans Bin 30 Sparkling Rose 0.75L

Sangiovese Rosé

Vinul italian "rosato" provine adesea din strugurele Sangiovese, ceea ce conferă acestui soi o nuanță mai închisă decât unii concurenți și îl face un vin robust și picant, cu multă aromă de fructe roșii. Nu există un partener mai bun pentru Sangiovese rosé decât pizza.


Tempranillo Rosé

Spaniolul Tempranillo (cultivat și în SUA și America de Sud) are o calitate aproape savuroasă, ceea ce conferă acestui rosé cu corp mediu un avantaj în ceea ce privește ușurința în alimentație. Savurați-l cu orice, de la carne la grătar, la tacos, fructe de mare, etc.


Spumante - Vezi selecția


Șampanie - Vezi toată gama

Unii băutori folosesc "Champagne" ca termen universal pentru "vin spumant", dar singurele vinuri care pot revendica cu adevărat numele de Champagne trebuie să fie produse în regiunea Champagne din Franța, din strugurii cultivați acolo. Puteți folosi struguri albi pentru a face o șampanie (numită "blanc de blancs") sau struguri roșii (blanc de noir), dar, în orice caz, veți obține o sticlă fenomenală, plină de note de citrice, un pic de drojdie și o efervescență proeminentă.

Deutz Classic Brut 0.75L

Crémant

Nu toate vinurile spumante produse în Franța se încadrează în categoria Champagne. Dacă un vin este făcut folosind aceleași tehnici ca și Champagne, dar nu provine din regiunea Champagne, atunci este cunoscut sub numele de Crémant. Crémanturile se mândresc cu multe dintre aceleași caracteristici gustative ca și șampania, dar pot fi adesea achiziționate la un preț mult mai mic, ceea ce le face una dintre cele mai bune chilipiruri din lumea vinului.


Prosecco - Vezi toată gama

Aceste vinuri spumante din Italia, cândva obscure, dețin acum o cotă importantă pe piața vinului, iar aceste vinuri spumante italiene sunt strălucitoare, proaspete și la prețuri foarte rezonabile. Serviți-le cu o felie de brânză și mezeluri pentru un început excelent al unei seri distractive.

Fidora Civranetta Prosecco DOC Brut 0.75L

Prosecco Rosé, bucuria anului 2021, când a primit undă verde - Citește mai mult despre ce înseamnă Prosecco Rosé și hai să nu ne împotmolim în a crede că orice vin spumant rosé, este prosecco rosé ;)

Vezi toată selecția prosecco rosé

Cava

Cava, vinul spumant asociat cel mai îndeaproape cu Spania, folosește același proces de producție ca și șampania, dar este realizat cu o gamă diferită de struguri. Rezultatul este un vin sec și plin de viață, cu o mineralitate plăcută - un gust care provine din solul în care sunt cultivați strugurii. De fapt, această mineralitate face ca sortimentul Cava să fie o alegere inteligentă de asociere pentru mâncăruri cremoase și sosuri, deoarece vinul are suficientă tărie pentru a anihila aceste ingrediente mai grele.

Freixenet Premium Cava Carta Rosado Seco 0.75L

Lambrusco

Toate spumantele enumerate mai sus sunt albe - chiar și șampania care este făcută din struguri roșii. Dar puteți găsi și spumante roșii, un exemplu excelent fiind Lambrusco. Lambrusco provine din Italia și este făcut din strugurii cu același nume. Poate fi dulce sau sec, dar toate versiunile au un corp relativ ușor și o efervescență puternică care îl face o alegere capricioasă pentru seara de pizza sau de paste.


Acum că le-am trecut în revistă pe cele pe care le-am considerat noi mai importante, ne simțim datori să vă reamintim că anumite vinuri sunt create dintr-un singur soi de strugure, adesea purtând denumirea soiului in numele produsului, iar altele, o parte foarte mare, sunt produse din combinații de soiuri de struguri, categorie la care nu putem decât să vă facem câteva recomandări simbolice, lăsându-vă să descoperiți singuri acest Univers.

Torrevento Bacca Rara Bombino Bianco & Chardonnay Puglia IGT 0.75L

Cesari Soave Classico DOC 0.75L

Corte Medicea Cletus Bianco Toscana Igt 0.75L

Feudi Salentini 125 Bianco Organic Puglia IGP 0.75L

Cesari Bardolino Chiaretto Classico DOC 0.75L

Balla Geza Cuvee Rose 0.75L
Chateau d’Esclans Whispering Angel 0.75L

Gitana Surori Rose 0.75L

Torrevento Sine Nomine Salice Salentino Riserva DOC 0.75L

Poggio le Volpi Roma Rosso DOC 0.75L
Cesari Ripasso Bosan Valpolicella Superiore DOC 0.75L

Masca del Tacco Lu'Li Appassite 0.75L


Vinuri fortificate și de desert


Port

Unul dintre cele mai populare vinuri dulci de pe piață, Porto își ia numele de la țara sa de origine, Portugalia. Este un vin fortificat, ceea ce înseamnă că i se adaugă un alcool distilat, ceea ce îi mărește conținutul de alcool. Vinul de Porto se găsește în patru soiuri diferite: Ruby (un Porto roșu), Tawny (un Porto maturat în butoaie), White (un Porto făcut din struguri albi) și Rosé (un Porto făcut în același mod în care ar fi făcut un vin rosé tipic). Brânzeturile îndrăznețe, grătarul cu o glazură mai dulce și, bineînțeles, deserturile, toate se potrivesc de minune cu Porto.

Croft Pink Port 0.75L

Sherry - Vezi toată gama

La fel ca și Porto, Sherry se califică drept un vin fortificat. Acesta provine din regiunea Andaluzia din Spania și, deși toate tipurile de Sherry sunt supuse unui anumit nivel de învechire, versiunile mai întunecate (precum Oloroso Sherry și Amontillado Sherry) petrec mai mult timp în butoi decât versiunile mai ușoare (precum Fino Sherry). Sherry poate fi mai sec decât alte vinuri fortificate, ceea ce îi conferă o mai mare flexibilitate alimentară. Merge la fel de bine cu un aperitiv tartinabil ca și cu un desert.

Gonzalez Byass Tio Pepe 1L

Madeira

Madeira, un vin fortificat de pe o insulă portugheză din largul coastelor Africii, are multe asemănări cu Porto și Sherry. Acesta prezintă adesea arome de nucă și o notă de caramel, alături de note de fructe precum portocală și piersică.


Moscato - Vezi toată gama

Un vin dulce italian obținut din struguri Muscat Blanc, Moscato poate fi liniștit, spumant sau semi-spumant (cu un nivel mai ușor de efervescență). Cel mai popular Moscato, cunoscut sub numele de Moscato d'Asti, se încadrează în cea de-a doua categorie. Dulceața pronunțată, dar nu copleșitoare a Moscato îi permite să se potrivească bine cu mâncăruri picante, brânzeturi savuroase și deserturi pe bază de fructe.


Și bineînteles, să nu uităm de vinurile din fructe, o gamă diversificată si savuroasă - Vezi toată gama


Ce trebuie să reținem


Până la urmă, un "vin bun" este orice vin care vă place. Nu este necesar să cheltuiți bani serioși pe sticle de înaltă calitate pentru o experiență de degustare excelentă, dar câteva cunoștințe în plus vă ajută să vă simplificați experiența cumpărăturilor și vă va crește șansele de a vă alege un vin care este exact ceea ce doriți să beți. Spor în toate alegerile! ;)