Se spune că la 50 de ani oamenii au atins un anumit nivel de maturitate, iar un cadou pentru un bărbat de această vârstă, ar trebui să reflecte sobrietatea, înțelepciunea și respectul pe care aceste calități le impune. Totuși, cum orice copil simte că părinții nu au o vârstă, alegerea unui cadou rămâne o decizie dificilă. Cu atât mai mult cu cât în majoritatea cazurilor părinții nu își doresc un cadou de la copiii lor, ci mai degrabă lucruri imateriale precum fericire și sănătate. Cum acestea sunt mai greu de împachetat și de înghesuit într-un cutie de cadou, am decis să mă orientez către băuturi speciale: mature și intense.


Cea mai la îndemână opțiune, probabil prima la care te duci cu gândul, este un coniac de culoarea mahonului, spre exemplu un Remy Martin X.O. Acesta pare a fi cadoul menit să celebreze o vârstă. Coniacul obținut din 400 de distilate de struguri copți vara târziu în regiunea Champagne, are o complexitate de arome: gust delicat de flori de iasomie în combinație cu note de portocale, prune suculente, scorțisoară și alune de pădure. Aromele bogate de final persistă mult în simțuri și coniacul rămâne memorabil, la fel ca experiența și amintirile acumulate într-o viață plină.


Dacă bugetul îți permite, te poți îndrepta către un alt coniac clasic, chiar legendar, cum este Remy Martin Louis al XIII-lea. Coniacul obținut din eaux-de vie din Champagne maturate pentru durate între 40 și 100 de ani, este un cadou mai impunător. Profilul complex și bogat al băuturii - cu note florale, dulci și de fructe parfumate la nas, cu arome de scoțișoară, alune, portocale, piersici și condimente - se reflectă și în prețul coniacului. Iar dacă prestigiul și calitatea băuturii nu justifică pentru tine suma considerabilă pe care o vei da pe acest coniac, poate te va convinge faptul că băutura este îmbuteliată într-o sticlă din cristal Baccarat. În plus, coniacul te lasă cu un post-gust delicat de struguri, arome de stejar, pepene și note florale, care persistă pentru mai mult de o oră.


Coniacul este o alegere excelentă, care va fi apreciată cu siguranță, însă gândindu-mă la tatăl meu, parcă m-aș orienta către o băutură mai specială. Zacapa Centenario X.O. pare să răspundă acestei exigențe, fiind un rom din Guatemala, închis la culoare, de nuanța mahonului sau a caramelului, comparabil cu un whisky fin sau cu un coniac. Amestecul de romuri cu vârsta între 6 și 25 de ani a fost maturat la 2.300 de metri deasupra nivelului mării, în butoaie franțuzești în care a fost maturat înainte coniacul. Zacapa XO este o combinație echilibrată de arome dulci, condimente, fructe și tărie. Acesta este expresia perfectă a priceperii și experienței maestrului care l-a conceput, motiv pentru care este și un cadou potrivit pentru cineva cu experiență care poate aprecia intensitatea aromelor sale.


Evaluarea opțiunilor pentru un cadou care să sugereze respectul și aprecierea pentru un tată, m-a adus către ultima, și cred eu, cea mai bună opțiune: Ron Abuelo Centuria. Este o variantă mai puțin comercială, iar în termeni de raport calitate-preț, probabil una dintre cele mai bune. Ca să nu vorbim despre faptul că îl va face pe tatăl tău să simtă că i-ai oferit o excursie în Panama. Trebuie doar să-l guști, să închizi ochii și să te lași purtat de aromele subtile de fructe în Pesé, micul oraș din Panama a cărui principală activitate este cultivarea trestiei de zahăr, oraș în care Don José Varela Blanco, un imigrant spaniol, a ridicat prima moară de procesare a zahărului în 1908. Aromele de cireșe, ciocolată neagră, alune și vanilie îți pot deschide imaginația către frumusețea pădurii tropicale, cântecul păsărilor și liniștea din privirea localnicilor. Abuelo Centuria a fost obținut dintr-un amestec de romuri învechite până la 30 de ani și maturate în butoaie de stejar folosite pentru învechirea bourbon-ului. Iar povestea romului, care a apărut în ediție limitată pentru a celebra cei 100 de ani ai moșiei producătoare de trestie de zahăr a familiei Varela, îl face cadoul perfect pentru o aniversare specială în familie, dar mai ales, pentru celebrarea celor 50 de ani împliniți de tatăl tău.