Una dintre cele mai vechi și iubite băuturi este vinul. Dacă la apariția sa, exista unul singur, și anume celor roșu, care era de fapt rose, acum pe piață sunt disponibile mai multe soiuri ale acestuia astfel că indiferent că ești un fin cunoscător sau o persoană căreia îi place doar să îl savureze, te poți bucura de mai multe tipuri ale sale.

Principalele tipuri de vin de pe piață sunt cel roșu, cel alb și rose, însă există și categoria celor spumante care sunt băute adesea la ocazii speciale. Mai sunt și alte modalități de a împărți această băutură în alte feluri, iar mai jos le poți descoperi pe cele mai importante.

Cuprins:

1. Tipuri de vin – Culoarea, cel mai cunoscut criteriu de alegere

1.1. Tipuri de vin roșu

1.2. Soiuri de vin alb

1.3. Tipuri de vin rose

1.4. Vinurile spumante

2. Tipuri de vinuri după conținutul de zahăr și alcool

2.1. Tipuri de vinuri seci și demiseci

2.2. Tipuri de vinuri dulci și demidulci

 

1. Tipuri de vin - Culoarea, cel mai cunoscut criteriu de alegere

Atât pentru pasionați și cunoscători, dar și pentru cei care doresc să știe mai multe despre soiurile de vin, unul din principalele criterii de selecție este culoarea. Din acest punct de vedere, ele se împart in:

  • vinuri roșii;

  • vinuri albe;

  • vinuri rose.

De asemenea, ele pot fi și seci și dulci, fiecare având și sortimente demiseci, respectiv demidulci.

La rândul lor, acestea sunt de câteva feluri, iar atunci când sunt alese, principalul criteriu este preparatul alături de care poate fi servit.

Pe lângă aceste tipuri de vinuri, mai există și cele spumante și șampania, ele fiind servite cu ocazii speciale.

Acestea sunt cele mai simple metode de a alege un vin, însă pentru a le cunoaște cu adevărat, trebuie să mergi înapoi în timp, mai precis în momentul în care o băutură simplă a început să fie diversificată, devenind destul de complexă.

Evoluția tipurilor de vinuri are la bază faptul că vița de vie a devenit ușor de aclimatizat și de cultivat în întreaga lume, astfel că multe țări, inclusive România, au propriile soiuri de struguri din care poate fi obținută această băutură deosebită.

Unul dintre cele mai interesante lucruri de știut despre orice tip de vin este că nu strugurii sunt cei care îi dau culoarea, ci nuanța cojilor acestora. Această descoperire a dus la apariția sau, mai bine zis, redescoperirea soiului rose, care acum este unul dintre cele mai servite în iîntreaga lume.

Există foarte multă informație despre tipurile de vin disponibile în întreaga lume, însă atunci când vine vorba despre alegerea unuia, totul se rezuma la gust, precum și la preparatele alături de care se potrivesc.

1.1. Tipuri de vin roșu

Vinul a apărut acum mii de ani, el fiind menționat și în Biblie, iar cel roșu a fost primul soi. Cultivată mai întâi în Georgia și apoi în Grecia, această băutură, a fost și a rămas de atunci una dintre cele mai îndrăgite. Iar dacă atunci era mai greu de procurat, acum aceasta poate fi comandată direct acasă.

Există mai multe tipuri de vin roșu, cele mai cunoscute fiind:

  • Cabernet Sauvignon, care după denumire provine din Franța, fiind unul dintre cele mai renumite în întreaga lume;

  • Merlot, un alt soi de vin roșu cunoscut în lume datorită notelor sale fructate care îl fac potrivit pentru a fi servit atât alături de diferite tipuri de cărnuri, dar și de brânzeturi;

  • Pinot Noir, care intră în categoria vinurilor seci și care este cultivat cu preponderență în regiunea franceză Burgundia, culoarea sa fiind asociată cu acea nuanță de roșu închis și corpolent;

  • Shiraz sau Syrah intră tot în categoria vinurilor roșii seci, fiind printre cele mai cunoscute soiuri americane și australiene;

  • Jerez, Xeres sau Sherry este un tip de vin roșu spaniol cultivat în regiunile Malaga și Andaluzia;

  • Grenache este un vin de culoare roșie deschisă și care poate proveni atât din însorita Spanie, dar și din călduroasa Australie, fiind o băutură cu adevărat exotică;

  • Feteasca Neagră este unul dintre cele mai cunoscute tipuri de vinuri românești roșii, al cărui gust fructat îl face potrivit pentru a fi servit alături de mai multe feluri de carne.

Există mai multe tipuri de struguri pentru vin, din mulți dintre ei putându-se obține atât cel roșu cât și cel rose, însă principalul factor distinctiv este timpul petrecut după stoarcere alături de pielița bobului de strugure.

Dar nu doar vinul roșu se împarte în mai multe tipuri, ci și cel alb și chiar rose.

1.2. Soiuri de vin alb

Dintre toate tipurile de vin, cel alb incorporează toate categoriile atunci când vine vorba de dulceață sau conținut de alcool. Astfel, acesta poate fi atât sec, demisec, dulce sau demidulce.

Printre cele mai cunoscute tipuri de vin alb se regăsesc:

  • cele obținute din soiul de struguri Pinot, mai precis Blanc, Gris și Grigio și care intră în categoria vinurilor seci;

  • Chenin Blanc este un alt tip de vin alb sec, a cărui principală caracteristică este aciditatea;

  • Aligote, un vin obținut din viță de vie cultivată în Franța, dar care intră în categoria celor demiseci.

Există și câteva soiuri de vinuri albe românești, printre care cele mai cunoscute sunt Șarba care provine din Tămâioasa Românească și Zghihara de Huși.

Alte tipuri de vinuri albe la fel de cunoscute sunt Chardonnay-ul și Sauvignon Blanc din care se pot obține atât soiuri seci cât și dulci.

Atunci când vine vorba despre tipurile de vin dulce, Riesling-ul, Muscatul Alb și Ottonel și Feteasca Albă sunt printre cele mai cunoscute.

Pe lângă tipurile de vin consacrate, respectiv cel roșu și cel alb, soiul rose a început să devină din ce în ce mai consumat, culoarea și gustul acestuia fiind deosebite.

1.3. Tipuri de vin rose

Vinul rose este cu adevărat special din mai multe puncte de vedere. Printre acestea se regăsesc felul în care a fost obținut, precum și culoarea sa, existând mai multe nuanțe. Ceea ce trebuie reținut legat de el este că strugurii din care se obține trebuie să fie roșii.

În ceea ce privește metoda de obținere a unui vin rose, iată câteva detalii interesante:

  • poate fi obținut prin fermentarea scurtă a vinului alături de pielița strugurilor;

  • poate fi obținut și prin cupaj în care o cantitate mică de vin roșu este amestecat cu unul alb;

  • poate fi obținut prin tehnica sângerării ce presupuse păstrarea mustului într-un recipient separat în primele ore după stoarcere ca parte în procesul de obținere a vinului roșu.

Dacă multe tipuri de vin pot fi servite în mod curent, unul dintre soiurile considerate cu adevărat speciale, astfel că se pretează ocaziilor speciale, este cel spumant. Denumit generic și șampanie, acesta se remarcă prin efervescența sa.

La fel ca și pentru restul tipurilor de vinuri, și cele spumante sunt de mai multe feluri, unul dintre cele mai cunoscute fiind Prosecco.

1.4. Vinurile spumante

Deși nu se știe exact cine a obținut pentru prima dată vinul spumant, apariția acestuia a fost pusă în seama unui călugăr francez, Dom Perignon care a lăsat vinul obișnuit să mai fermenteze odată.

Denumită și șampanie datorită regiunii în care sunt cultivați strugurii din care se obține, și anume Champagne, există ccâteva tipuri de vin spumant care acum fac deliciul multor iubitori ai acestei băuturi.

Vinurile spumante pot fi împărțite în:

  • șampanie care este obținută prin metoda Champenoise, adică a doua fermentare în sticlă;

  • vinul Prosecco, de proveniență italiană și obținut din struguri din soiul Glera de cele mai multe ori;

  • vinul spumant Lambrusco, care este italian la origine, intrând în categoria tipurilor de vin sprizzante;

  • Cava, care este originar din Spania și care se obține din struguri din soiul Macabeo;

  • vinul Cremant, care își are originile în Franța, dar în afara regiunii consacrate, Champagne.

Deși de multe ori, vinul spumant este considerat a fi unul și același indiferent de soiul de struguri din care este obținut, acesta este de mai multe feluri, fiecare având arome deosebite și potrivindu-se cu anumite preparate. Dintre toate, Prosecco a devenit în ultimii ani una dintre cele mai servite băuturi.

2. Tipuri de vinuri după conținutul de zahăr și alcool

Unul dintre cele mai importante criterii de alegere a unui vin este tipul acestuia din punct de vedere al gustului care este definit de conținutul de zahăr și de alcool.

Vinurile pot fi împărțite în:

  • vinuri seci și demiseci;

  • vinuri dulci și demidulci.

În cazul vinurilor seci și demiseci, conținutul de zahăr este unul mai redus, ceea ce le dă un gust mai aspru. Tipurile dulci și demidulci au o cantitate mai mare de zaharuri rămase în urma fermentării, așadar, vor fi mai ,,blânde’’ în ceea ce privește aroma.

Atât vinurile roșii cât și cele albe pot fi încadrate în toate cele 4 categorii, așadar, indiferent de preferințe vei găsi unul care să se plieze pe gustul tău.

2.1. Tipuri de vinuri seci și demiseci

Tipurile de vin seci sunt cele care au o concentrație de zahăr mai mică de 4 grame per litru. Atât soiurile de vin roșu, cât și cel alb pot intra în această categorie, printre cele mai cunoscute fiind Cabernet Sauvignon, respectiv Chardonnay.

Există și soiuri de vinuri românești care se încadrează în această categorie, Feteasca Neagră fiind unul dintre cele mai cunoscute.

În ceea ce privește vinurile demiseci, acestea au un conținut de zahăr între 4 și 12 grame per litru, ceea ce le oferă un gust mai blând.

Dar ce face cu adevărat diferența între un vin sec și unul demisec? Sunt mai mulți factori care influențează percepția celor care le servesc, printre ele fiind:

  • aciditatea, care influențează direct aroma vinului;

  • taninurile sau polifenolii, care pot provoca senzația de astringență și care pot proveni nu doar din soiul de struguri din care este obținut vinul, ci și din vechimea acestuia;

  • conținutul de alcool, acesta fiind și cel mai important în senzația pe care tipul de vin ales o oferă.

În servire vor exista atât de multe gusturi pe câte tipuri de vinuri există, percepția personală fiind cea care contează în alegerea unui fel sau altul, fie el sec, demisec, roșu sau alb.

Pe lângă tipurile de vin seci și demiseci, există și cele dulci și demidulci, acestea potrivindu-se cu diverse tipuri de carne ușoară, echilibrând aromele.

2.2. Tipuri de vinuri dulci și demidulci

Dacă tipurile de vinuri românești dar și de proveniență străină pot fi seci și demiseci, există și soiuri de struguri din care pot fi obținute cele dulci și demidulci. Acestea vor rămâne cu un conținut mai mare de zahăr în urma procesului de fermentație, astfel că:

  • vinurile dulci au cel puțin 45 de grame de zahăr per litru;

  • vinurile demidulci au între 12 și 45 de grame de zahăr per litru.

Datorită cantității mai mare de glucoză și fructoză prezentă în aceste tipuri de vinuri, multe dintre ele sunt albe, ele putând fi asociate cu soiuri de struguri precum Pinot, Riesling, Muscat Ottonel și Feteasca Regală și Albă.

Ce face diferența între un vin dulce și unul sec? Gradul de maturare al boabelor de struguri. Astfel, în cazul primului soi de vin, strugurii vor fi culeși când sunt copți pe deplin, în timp ce în cel de-al doilea caz, aceștia vor fi culeși în timpul procesului de coacere.

Clima în care au fost cultivați strugurii poate contribui, de asemenea, la gustul acestora, astfel că zonele calde sunt cele din care provin vinurile dulci și demidulci, în timp ce din regiunile mai răcoroase se obțin cele seci și demiseci.

În ceea ce privește vinurile spumante, de cele mai multe ori acestea vor fi seci sau demiseci, datorită efervescenței și a gustului mai uscat și înțepător. De asemenea, procesul de fermentație are un impact direct asupra acestora: cu cât este lăsat mai mult la fermentat, cu atât mai sec va deveni un vin.

Aroma vinului poate fi influențată de mai mulți factori, printre care soiul de struguri, zona de proveniență, dar și durata procesului de fermentație. Atât tipurile românești, cât și cele din alte țări se remarcă prin gusturi deosebite care, în definitiv, țin de percepția și preferințele celor care le servesc, așadar, de criterii bazate pe subiectivitate.

Vinurile pot fi alese în funcție de ocazie, dar și de preparatele alături de care sunt servite. În timp ce cele roșii se potrivesc felurilor de mâncare complexe și chiar vremii reci, cele albe pot fi consumate cu diferite feluri de carne și chiar deserturi. La rândul lor, cele rose merg băute alături de aperitive, dar și în combinație cu carnea de pui sau cu peștele.

Tipurile de vin spumante sunt foarte potrivite în perioade calde ale anului, contrar părerii că acestea se consumă doar la ocazii speciale. Ele pot fi servite ca atare sau în cocktail-uri efervescente adăugând un strop de prospețime și aciditate care vor oferi senzația de răcorire.

Alegerea tipurilor de vinuri, indiferent că sunt albe, roșii, rose, românești sau străine ține de preferințe. De asemenea, în timp ce unele persoane sunt pasionate de degustări, altele preferă să aleagă după cel mai simplu criteriu: gustul.

Sursa foto: Pexels.com